© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2009

Γνωριμία με τις δυο εγγονές του Παύλου Μελά

Στο Συνέδριο για την Ελληνική Επανάσταση στα Φύλλα της Ευβοίας, κατά το περασμένο Παρασκευοσαββατοκύριακο, είχαμε την έκτακτη ευκαιρία να βρεθούμε δίπλα σε μια σπουδαία Κυρία, με όλη τη σημασία της λέξης: Την εγγονή του Παύλου Μελά και κορυφαία γλύπτρια ΝΑΤΑΛΙΑ ΜΕΛΑ.


Γεννημένη στην Κηφισιά το 1923 και με το βάρος της Ιστορίας στους ώμους της, πήρε τους δρόμους της Τέχνης, ενώ παντρεύτηκε τον αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη (1913-1993) [βλ. φωτό παραπάνω]. Η ίδια, αυτοβιογραφούμενη στο περιοδικό HOME mag, μάς πληροφορεί:
«Αφού με ρωτάτε, όπως πάντοτε κάνουν οι Έλληνες από την εποχή του Ομήρου, από πού είσαι και τι σε φέρνει εδώ στην πόλη μας, θα σας απαντήσω: Τυχαίνει να είμαι κόρη του Μιχαήλ Μελά, γιου του Παύλου Μελά του Μακεδονομάχου,και της Αλεξάνδρας Πεσματζόγλου, κόρης του Γιάννη Πεσματζόγλου που ίδρυσε την Εθνική Τράπεζα. Η γιαγιά μου η Ναταλία Μελά ήταν κόρη του Στέφανου Δραγούμη και αδελφή του Ίωνος Δραγούμη. Η δε γιαγιά μου Ειρήνη Πεσματζόγλου ήταν εγγονή του Ανδρέα Μιαούλη (σ.σ. του Μπουρλοτιέρη)».
Περισσότερα για την προσωπικότητα και το έργο της μαθαίνουμε από τη συνέντευξή της στην Παρή Σπίνου, εδώ.
Εκεί λοιπόν, στα ολόδροσα Φύλλα της Ευβοίας, ξεφυλλίσαμε μαζί της όμορφες και ανέμελες στιγμές, αναπνεύσαμε την ευγένεια και την αρχοντιά της, συζητήσαμε για την οικογένειά της, για τα ενθυμήματα που κληρονόμησε από τον ηρωικό παππού της, φάγαμε δίπλα-δίπλα, ήπιαμε το καφεδάκι μας και διασκεδάσαμε μαζί, νιώθοντας εντέλει (από πλευράς μας) κάτι περισσότερο από πλούσιοι με μια τέτοια αναστροφή! Άλλωστε, κατά τον Ελύτη, "πολλά δεν θέλει ο άνθρωπος / να 'ν' ήμερος να 'ναι άκακος"!
Η χαρά μας γιγαντώθηκε πάντως, όταν πολύ πολύ πρόθυμα δέχτηκε χαμογελαστή να ποζάρει για τον φακό του "Ίσκιου" μας!

Το ίδιο συνέβη και όταν βρέθηκαν μαζί δυο Ναταλίες Μελά: Η περί ης ο πρώτος λόγος διάσημη γλύπτρια (αριστερά) και η ΝΑΤΑΛΙΑ ΜΕΛΑ-ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ, εγγονή και αυτή του Μακεδονομάχου, αλλά από την κόρη του Ζωή (δεξιά).
Η Κυρία Μελά-Ιωαννίδου, φημισμένη πιανίστα, ευγενέστατη και λεπτεπίλεπτη και αυτή, μάς αγκάλιασε με την καλοσύνη της και μάς εξέπληξε όλους με την αγάπη της!
Ας είναι καλά, γερές και δυνατές, οι δυο εξαδέλφες!!!

3 σχόλια:

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Έχουν "βάρος" Αυτά τα Ονόματα.

Είναι τόσο ωραίο που τα γονίδια μέσα απο τις αλυσιδωτές γενιές "δουλεύουν" μέσα σε πολλών ειδών εμπνεύσεις.

Αυτό θεωρώ οτι συμβαίνει και σε Σας που "κουβαλάτε" ένα άλλο Μεγάλο Όνομα, και του δίνετε το δικό σας σπουδαίο εκτόπισμα.

panagiotisandriopoulos είπε...

Από τις ιδιαίτερες αναρτήσεις σου αγαπητέ μου Π.Κ.
Πληροφοριακή, ιστορική, αλλά και συναισθηματική!

Πας σε συνέδριο και βγάζεις πολλά ενδιαφέροντα!

Να 'σαι πάντα καλά!
Καλό καλοκαίρι!

Δέσποινα είπε...

Είστε τυχεροί που γνωρίσατε τις δύο κυρίες! Πάντα τέτοια!

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails