© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Κυριακή 7 Ιουνίου 2009

Στα Φύλλα Ευβοίας και στα περίχωρά τους [α. Καστέλι - Πύργοι - Εκκλησιά]

Στο Ληλάντιο πεδίο σώζονται τα ερείπια του Kάστρου, το οποίο στεφανώνει τρόπον τινά την κωμόπολη των Φύλλων Ευβοίας. Το Καστέλι είναι χτισμένο σ' ένα βραχώδες και απόκρημνο ύψωμα. Τα εικονιζόμενα ερείπια είναι ό,τι απόμεινε από το λαμπρό κάστρο που σε προπαρελθόντες αιώνες αποτελούσε φέουδο του Merito dalle Carceri. Περισσότερα στοιχεία, δείτε εδώ.


Δύο αγέρωχοι και χαρακτηριστικοί Πύργοι βρίσκονται στον κόμβο που ενώνει τα χωριά Μύτικα - Αφράτι - Φύλλα.
Η Εύβοια καταλήφθηκε το 1205 από το Φλαμανδό σταυροφόρο Ζακ Ντ' Αβένζ, που έχτισε φρούριο στη μέση του Ευρίπου και εγκατέστησε σε αυτό φρουρά. Λίγο καιρό μετά, ο Ντ' Αβένζ λάβαινε μέρος με τους άλλους Φράγκους στην κατάκτηση της Πελοποννήσου και φονεύθηκε κατά την πολιορκία της Κορίνθου, σε μία έξοδο του Λέοντος Σγουρού. Ο Λομβαρδός τότε βασιλιάς της Θεσσαλονίκης, στην επικράτεια της οποίας είχε υπαχθεί η Εύβοια, παραχώρησε το νησί σε τρεις Λομβαρδούς ευπατρίδες από την Ιταλική πόλη Βερόνα. Από τους τρεις αυτούς που ονομάστηκαν τριτημόριοι, ο μεν Πεγοράρος Ντεϊ Πεγοράρι έλαβε τη βόρειο Εύβοια, ο Γυβέρτος το μέσο του νησιού και ο Ροβανός Δαλεκατσέρι τη νότιο Εύβοια. Οι νέοι κύριοι του νησιού φρόντισαν να οχυρώσουν την πλούσια κτίση τους για να διαιωνίσουν την παραμονή τους εκεί, καθώς και να εξασφαλίσουν τις γαίες που απέκτησαν με το σπαθί. Για το λόγο αυτό κατασκεύασαν ψηλούς ορθογώνιους πύργους σε διάφορες τοποθεσίες της Εύβοιας, κατάλληλους για την άμυνά τους και την υπεράσπιση των τοποθεσιών πάνω στις οποίες δεσπόζουν. Πολλοί από αυτούς τους πύργους στέκουν ακόμα όρθιοι, μάρτυρες της πολυτάραχης μεσαιωνικής ιστορίας του νησιού.
Αυτά και άλλα στοιχεία για τους "Δίδυμους Πύργους", δείτε
εδώ.



Στο κέντρο των Φύλλων δεσπόζει ο ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου και το υποδειγματικό ενοριακό - Πνευματικό Κέντρο. Ένα πολύ ενδιαφέρον τέμπλο κοσμεί την εκκλησία και στο κέντρο η περίπυστη Εικόνα των Εισοδίων.

Στο προαύλιο του ναού υπάρχει η προτομή ενός σημαντικότατου πνευματικού ηγέτη της Εύβοιας και φλογερού αγωνιστή της Εθνεγερσίας του 1821, του από Καρύστου Επισκόπου Ευβοίας Νεοφύτου Αδάμ (1817/1841-1851), ο οποίος μάλιστα διετέλεσε και Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Ελλαδικής Εκκλησίας μετά την Επανάσταση.

Μια άποψη των Φύλλων από το Δημοτικό Σχολείο του χωριού. Τα Φύλλα είναι πράγματι ένα γραφικό και φιλικό χωριό, σχετικά ορεινό, αλλά με πλούσιο κάμπο αμπελιών και οπωροφόρων δένδρων μπροστά του. Πρόκειται για το πλουσιότερο σε ιστορία χωριό του Ληλαντίου πεδίου. Περισσότερα στοιχεία, εδώ.

2 σχόλια:

Μαρία Σ είπε...

Καλησπέρα και αύριο με καλό.
Πόσα πράγματα μαθαίνεις διαβάζοντας τις αναρτήσεις σας.
Η Ευβοια εχει πολλούς κρυμένους θησαυρούς οπως αυτούς που επισκευθήκατε.
Ευχαριστούμε που τα μοιράζεστε μαζί μας.

Olga είπε...

Και εγώ νόμισα οτι την είδα όλη την Ευβοια! Κρίμα που μαθαίνω τόσα όμορφα απο τις φωτό σου! Καλό βράδυ..

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails