© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009

Μια εργασία περί Δελάζαρη και Κοκκίνη

Στο νέο τεύχος του Περιοδικού Επτανησιακά Φύλλα, ο φιλίστορας εκδότης τους και ποιητής Διονύσης Σέρρας συμπεριέλαβε και μια δική μου εργασία, με τίτλο "Ένσταση Νικογεωργίου Κοκκίνη για την εκλογή Διονυσίου Δελάζαρη ως Μητροπολίτη Ζακύνθου".

Η μελέτη - ανακοίνωση αυτή κυκλοφόρησε παράλληλα και σε ανάτυπο.

Εν πολλή συντομία εξηγώ περί τίνος πρόκειται: Ο Ζακύνθιος ιερωμένος Νικογεώργιος Κοκκίνης (1791-1867) υπήρξε εφημέριος του πάλαι ποτέ ναού της Οδηγήτριας, φλογερός Φιλικός και καλός υμνογράφος.

Από τα Αρχεία της Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου προκύπτει, ότι, μετά τον θάνατο του Μητροπολίτη Ζακύνθου Γαβριήλ Γαρζώνη (1827), στην διαδικασία της εκλογής νέου Μητροπολίτη το 1833 συνυποψήφιοι ήταν ο Κοκκίνης και ο επίσης Ζακύνθιος Επίσκοπος Εδέσσης (της επαρχίας Οσροηνής) Διονύσιος Δελάζαρης. Στη γενόμενη ψηφοφορία από τον τοπικό Κλήρο υπερτέρησε ο Δελάζαρης. Τότε ο δυσαρεστημένος Κοκκίνης έκαμε ένσταση υποστηρίζοντας, ότι στο ιερό Βήμα του Μητροπολιτικού Ναού, όπου γινόταν η όλη διαδικασία, κυκλοφορούσαν άσχετοι με την εκλογή ιερείς. Η ένστασή του όπως δεν είχε τύχη και ο Δελάζαρης κατέστη νέος Μητροπολίτης Ζακύνθου.

Σημειωτέον, ότι, μόλις πέθανε και ο Δελάζαρης (1838), αναδείχτηκε τελικά στον επισκοπικό θρόνο της Ζακύνθου ο Κοκκίνης, μετονομαζόμενος σε Νικόλαο.
π. Π.Κ.

1 σχόλιο:

panagiotisandriopoulos είπε...

Mε συγκινεί πολύ το γεγονός, αγαπητέ μου Π.Κ., της ενασχόλησής σου με θέματα και άγνωστες, συχνά, πτυχές της τοπικής εκκλησιαστικής ιστορίας.
Είναι συμβολή!
Συνέχισε σε παρακαλώ

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails