© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

Η καλότης των Φίλων [22]



[Εφημερίδα Ελεύθερη άποψη, Ζάκυνθος 22 Ιουλίου 2009, φ. 833, σ. 2]


Μια (νέα) βράβευση που τιμά την πνευματική Ζάκυνθo
Γράφει ο Ανδρέας Ελευθ. Ταταρίδης

... Το καλό να λέγεται
(Λαϊκή ρήση)

Ζω στη Ζάκυνθο ακριβώς 50 χρόνια, δηλ. μισό αιώνα! Αυτή τόσο μακροχρόνια διαμονή μου (οριστική, θέλω να ελπίζω!) στο νησί, μ’ έχει απορροφήσει πλέον με ό,τι το Ζακυνθινό! Κι ευνόητο είναι, στα 50 αυτά χρόνια, να γνωρίζω πλείστα όσα πρόσωπα και πράγματα του νησιού μας!
Θα ‘λεγα μάλιστα ότι, λόγω της αγάπης μου προς το Πνευματικό, απέκτησα κάποιους καλούς φίλους, που καλλιεργούν με τα έργα τους (γραπτά, εικαστικά, μουσικά) την πολιτιστική ανάπτυξη του Νησιού.
Αποφεύγω όμως να αναφερθώ ονομαστικώς σ’ αυτούς, διότι ενδεχομένως να λησμονήσω κάποιον και να παρεξηγηθώ!

Παρά ταύτα, σήμερα θα κάνω μια εξαίρεση: θα αναφερθώ ονομαστικά σ’ ένα καθ’ όλα σεβαστό και αξιόλογο πρόσωπο, που δραστηριοποιείται (με τον Λόγο και την πένα του) στον τομέα της Λογοτεχνίας, της Έρευνας της Ιστορίας, της Λαογραφίας.
Πρόκειται για τον Πρωτοπρεσβύτερο κ. Παν. Καποδίστρια, ο οποίος, αν και έχει πληθώρα ιερατικών και διδακτικών καθηκόντων (εφημέριος του κεντρικού Ι. Ναού της Υπεραγίας Θεοτόκου της γενέτειράς του Βανάτου, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Μ. Ζακύνθου, Καθηγητής Μ. Ε.), ασχολείται από ετών, συστηματικά, με την ποίηση και παράλληλα με την δοκιμιογραφία, την ιστορική έρευνα, τη λαογραφία! Αποτέλεσμα: 8 ποιητικές συλλογές και πάνω από 20 βιβλία γενικότερου (αλλά πάντοτε ζακυνθινού) ενδιαφέροντος! Και ξέρετε, γιατί απεφάσισα να γράψω για τον κ. Παν. Καποδίστρια;
Διότι λαμβάνω τιμής ένεκεν την εφημερίδα του Κιλκίς ΗΜΕΡΗΣΙΑ και 'κει, με πολλή μου έκπληξη, στο φ. της 30 Ιουνίου 2009, διάβασα τα εξής:

«(…) Συγκεκριμένα, η κριτική επιτροπή αποφάσισε να απονείμει: Α’ Το Αριστείο στον ποιητή π. Παναγιώτη Καποδίστρια για την εξαιρετική πνευματική προσφορά του (…)»

Αυτή η είδηση, με χαροποίησε ιδιαίτερα, διότι επρόκειτο για Ζακυνθινό διανοητή και δη κληρικό, τον γνωστό μας π. Παναγιώτη Καποδίστρια.
Και τότε, ανατρέχοντας στο αρχείο μου, ξαναθυμήθηκα ότι ο εν λόγω κληρικός-συγγραφέας (και δη Ποιητής), βραβεύθηκε άλλες δυο φορές για την ποιητική του επιδεξιότητα: την πρώτη φορά το 1993 από την Ιαπωνική Πρεσβεία για ποίηση του Χάϊ-κου και το 2004 από το κορυφαίο πνευματικό Ίδρυμα, την Ακαδημία Αθηνών, για την ποιητική του συλλογή «Της Αγάπης Μέγας Χορηγός»!!!
Και τώρα τρίτη βράβευση από τη Μακεδονική Εταιρεία «ΤΕΧΝΗ» του Κιλκίς «…για την εξαιρετική πνευματική προσφορά του…» και μάλιστα μια πανεπιστημιακή, η Καθηγήτρια της Φιλοσοφικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Μαρία Λιτσαρδάκη, ανέλυσε όλο το πνευματικό έργο του π. Παναγιώτη Καποδίστρια!!!

Λοιπόν, μια τέτοια τιμητική διάκριση δεν είναι κάτι το αμελητέο και πρέπει κατά την ταπεινή μου άποψη, να γίνει ευρύτερα γνωστή στην κοινή γνώμη!
Εξ άλλου, μια οποιαδήποτε διάκριση πανελληνίου έστω βεληνεκούς, αξίζει να κοινολογηθεί και να σχολιασθεί καταλλήλως. Ομολογουμένως ο προκείμενος βραβευθείς, τυγχάνει σεμνός και μετριόφρων και στο κάτω – κάτω δεν έχει ανάγκη την δική μας επαινετική στάση, αλλ’ εγώ το θεωρώ ως πνευματικό μου χρέος, να χαράξω αυτές τις γραμμές. Και να συγχαρώ δημοσίως τον πολλάκις βραβευθέντα Κληρικό-Συγγραφέα μας!

Είναι αλήθεια ότι στις μέρες μας, κυριαρχούν στη ζωή μας άλλα, πιο καθημερινά ενδιαφέροντα, όπως η διατροφή μας, η ενδυματολογική μας εμφάνιση, η ψυχαγωγική μας εκτόνωση, η απόκτηση περισσότερου χρήματος, η «αφοσίωσή» μας στο ίντερνετ κ.τ.α, αλλά να απεμπολήσουμε και τα καθαρώς πνευματικά μας ενδιαφέροντα, αυτό νομίζω, πως δεν μας τιμά και τόσο. Ευτυχώς όμως, στην αλλοπρόσαλλη αυτή «μετάβαση» στη Νέα Εποχή των Αντιθέσεων και των Παραδοξοτήτων, υπάρχουν και μερικοί (έστω λίγοι) όπως ο γράφων εν προκειμένω, που επιμένουν στην ανάγνωση ενός Λογοτεχνήματος, στην επίσκεψη μιας εκθέσεως Ζωγραφικής ή στην απόλαυση ενός Ρεσιτάλ Κλασσικής Μουσικής.
Έτσι, όπως θα χαιρόμουν «γευόμενος» τα παραπάνω, το ίδιο χάρηκα με την πιο πάνω νέα βράβευση (ΑΡΙΣΤΕΙΟΝ!!!) του αγαπητού φίλου π. Παναγ. Καποδίστρια.
Κι επειδή η όποια βράβευση ισούται με ηθική αμοιβή, αρεστή σε κάθε Δημιουργό πνευματικού έργου, ευχόμεθα όπως ο Ύψιστος αξιώνει τον βραβευθέντα συμπατριώτη μας Συγγραφέα, να δέχεται στο μέλλον και άλλες βραβεύσεις…!
Είθε…!

1 σχόλιο:

panagiotisandriopoulos είπε...

Όπως το λέγει ο κ. Ταταρίδης: "πνευματικό χρέος" απέναντι στον αγαπητό μας Π.Κ. η όποια αναφορά μας.
Σε μας γυρίζει άλλωστε.
Με στίχους δικούς του, λαξευμένους εν ταις πλαξί των καρδιών ημών.

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails