© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

Ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Κιλκίς (β΄ μέρος)









Ξαναβρισκόμαστε -εικονικώ τω τρόπω- στο Κιλκίς και μάλιστα για δεύτερη φορά στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης. Το κτήριο αποτελείται από τρεις αίθουσες, ολόγιομες μ' έργα λεπταίσθητης Τέχνης, κατανεμημένα χρονολογικά.

Στον προθάλαμο εκτίθενται ευρήματα προϊστορικής περιόδου. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τα νεολιθικά ειδώλια από τον οικισμό της Κολχίδας και η συλλογή των προϊστορικών εργαλείων από τον ίδιο οικισμό.
Εδώ εκτίθεται επίσης μία μικρή συλλογή από τα εκπληκτικά χάλκινα κοσμήματα της πρώιμης εποχής Σιδήρου, των γνωστών αρχαιολογικών θέσεων αυτής της περιόδου από το νομό. Τα κοσμήματα αυτά είναι συνήθως πολύσπειρα χάλκινα βραχιόλια, δακτυλίδια, περίαπτα. Τα τελευταία παρουσιάζουν ποικιλία τύπων, έχουν χαρακτηριστικά σχήματα και διακρίνονται σε αγκυρόμορφα, πυξιδόμορφα, πτηνόμορφα και σε μορφές αγγείων.
Στον υπόλοιπο χώρο εκτίθενται ακόμη, λόγω ελλείψεως χώρου του Μουσείου, μία επιτύμβια στήλη με ανάγλυφη παράσταση ιππέα, τμήμα αττικής σαρκοφάγου με παράσταση νέων ανδρών και αλόγου καθώς και τιμητικό ψήφισμα της πόλεως της Μορρύλου (Άνω Απόστολοι).

Η επόμενη (δεύτερη) αίθουσα περιλαμβάνει ανασκαφικά ευρήματα από τον αρχαιολογικό χώρο του νεκροταφείου της εποχής του Σιδήρου του Παλιού Γυναικόκαστρου. Εκτίθενται χαρακτηριστικά τεφροδόχα αγγεία και κτερίσματα, όπλα, μαχαιρίδια, διπλοί πελέκεις και κοσμήματα, ενώ στις γωνίες της αίθουσας έγινε αναπαράσταση του τρόπου ταφής των αγγείων.

Στην τελευταία (τρίτη) αίθουσα του Αρχαιολογικού Μουσείου Κιλκίς εκτίθενται ευρήματα ιστορικών χρόνων από την καθημερινή ζωή των πόλεων Ευρωπού και Παλατιανού.
Στο τμήμα της Ευρωπού εκτίθενται κυρίως ευρήματα προερχόμενα από την ανασκαφική έρευνα των νεκροταφείων της πόλης και με εποπτικό υλικό παρουσιάζεται η εξέλιξη της ταφικής τελετουργίας και η επιβίωση των ταφικών εθίμων από την αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη εποχή.
Στο τμήμα του Παλατιανού εκτίθενται ευρήματα και εργαλεία από τις καθημερινές δραστηριότητες των κατοίκων της περιοχής, κατανεμημένα σε ενότητες όπως κατοικία, γυναικωνίτης, αγροτική ζωή και θρησκεία.


Τα προαναφερθέντα ιστορικά-πληροφοριακά στοιχεία αντλήσαμε από μια καταργημένη ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, την οποίαν εντοπίσαμε στο Διαδίκτυο, ενώ όλες οι φωτολήψεις προέρχονται από
τη ματιά του Πορφύρη μας.
Να προστεθεί απλώς, ότι υπάρχει κι ένα άλλο εκθεσιακό τμήμα, αυτό της πίσω αυλής του Μουσείου (υπαίθριο δηλαδή), όπου παρουσιάζονται σημαντικά έργα, όπως μαρτυρούν και οι παραπάνω φωτογραφίες.

4 σχόλια:

Artanis είπε...

Όλα τα μουσεία φυτοζωούν...Είναι άσχημο αλλά είναι αλήθεια...Ελάχιστοι Έλληνες ενδιαφέρονται πραγματικά να τα επισκεφτούν...

Δέσποινα είπε...

Εκθέματα με εξαιρετικό ενδιαφέρον!!!

Μπράβο και στον Πορφύρη για τις λεπτομέρειες!

P. Kapodistrias είπε...

@ Αρτάνις,

Είναι πράγματι κρίμα και άδικο, να μην ενδιαφέρεται πλέον ο Έλληνας για τα πολισμικά του αγαθά...

Χαιρετώ σε φιλικά.

P. Kapodistrias είπε...

@ Δέσποινα,

Ως συμπαρούσα στην εξόρμηση, τα είδες εκ του σύνεγγυς!!!

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails