© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Σάββατο 1 Αυγούστου 2009

Ταξίδι στο Βέρμιο, στην Παναγία Σουμελά [α΄ μέρος]











Μπήκαμε ήδη στο Δεκαπενταύγουστο, τον μήνα της Παναγίας. Κι εμείς, επιθυμώντας να είμαστε ως συνήθως επίκαιροι, Σάς προσκαλούμε σε μιαν εικονική εξόρμηση σ' έναν ευφρόσυνο τόπο, όπου τιμάται ιδιαίτατα η Θεοτόκος.

Πάμε, λοιπόν, στο όρος Βέρμιο της Ημαθίας, όπου, μες από τα έλατα και τις ορεινές δροσιές, ξεπροβάλλει ανάλαφρο και φιλόξενο το πνευματικό κέντρο του Ποντιακού Ελληνισμού, το Προσκύνημα της Σουμελά, σε μεταφορά του ομωνύμου Μοναστηριού από τον Πόντο. Κάθε Δεκαπενταύγουστο οι σκηνές εδώ είναι κάτι περισσότερο από συγκινητικές: Συγκλονιστικές! Κατ' αυτές τις μέρες ιδιαίτερα, πάμπολλες χιλιάδες πιστών και κυρίως Πόντιοι από παντού συρρέουν, ώστε ν' ασπασθούν την Εικόνα Της Θεομήτορος (βλ. 7η και 8η φωτό), φερμένης από την αλησμόνητη Πατρίδα!

Πριν από έναν μήνα βρεθήκαμε κι εμείς επιτόπου, αποτυπώνοντας για όλους Εσάς, τους φίλους μας, τις παραπάνω φωτοστιγμές, αλλά και κάποια μικρά ηχητικά στιγμιότυπα, τα οποία μπορείτε να δείτε και ν' ακούσετε στο ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ, κάνοντας κλικ εδώ.

Ακολουθεί και β΄ μέρος.

6 σχόλια:

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Καλό Αύγουστο και καλό Δεκαπενταύγουστο..

Αναστάσιος είπε...

Καλό μήνα πάτερ.
Η φωτογραφική περιήγηση στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο, μας υπενθυμίζει πως ο Αύγουστος είναι ο μήνας της Παναγίας μας, και η Κοίμησή της το Πάσχα του καλοκαιριού.

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Ευχαριστώ για την περιήγηση.
Δεν έχω αξιωθεί μέχρι σήμερα για τούτο το ταξίδι
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!!!

Μετ' ασπασμών τε και εναγκαλισμών

P. Kapodistrias είπε...

@ Αναΐς,

Ευχαριστώ και αντεύχομαι να βιώνεις και συ πάντα Δεκαπεντεύγουστο με όλες τις εξαιρετικές χάρες του.

P. Kapodistrias είπε...

@ Αναστάσιε,

Ευχαριστώ συ-αδελφέ μου!
Όλα τα καλά με δύναμη για τον προκείμενό σου αγώνα εν Χάροου!

P. Kapodistrias είπε...

@ Κυρά των Γλάρων,

Αξίζει να πας κάποια στιγμή! Βιώνεις ένα όνειρο εκεί μες στα έλατα!!!

Καλή νηστεία!!!

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails