© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

Τα Πρακτικά και το οπτικοακουστικό υλικό από τη Συνάντηση για την Πολιτιστική Κληρονομιά των Ιονίων Νήσων

Σε δημοσίευμά μου του Δεκεμβρίου 2009 είχα αναφερθεί σ' ένα Επτανησιακό Συνέδριο, που διοργανώθηκε στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς από τον Δήμο της πόλης και στο οποίο ο γράφων είχε αναλάβει μιαν εισήγηση - ανακοίνωση.
Για να Σάς θυμίσω λίγο τα πράγματα, ο Δήμος Αργοστολίου υλοποίησε πέρυσι το έργο: «ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ», που περιλάμβανε Θεατρικές, Χορευτικές και Χορωδιακές παραστάσεις, καθώς κι ένα Συνέδριο περιφερειακού χαρακτήρα, στο Θέατρο "Κέφαλος", με θέμα "Ο πολιτισμός των Ιονίων Νήσων χθες και σήμερα". Περισσότερα, δείτε στη σχετική ανάρτηση
εδώ, όπου και το Πρόγραμμα του μεγάλου εκείνου Συνεδρίου.

Η γρηγοράδα όμως στο να προφθάσουν οι διοργανωτές τις ημερομηνίες, τούς οδήγησαν στο να ορίσουν την όλη Συνάντηση στα μέσα του Δεκεμβρίου, μες στο καταχείμωνο, οπότε ήταν άκρως προβληματική η πρόσβαση των συμμετεχόντων στο Αργοστόλι.
Θυμάμαι, ότι με ακραία καιρικά φαινόμενα, ετοιμαστήκαμε καθ' όλα οι της ζακυνθινής πλευράς, να ταξιδέψουμε αεροπορικώς προς Αργοστόλι και παραμείναμε με τις βαλίτσες "αμανάτι" στο Αεροδρόμιο Ζακύνθου, ενώ στον ίδιο χώρο κατέλυσαν και οι προερχόμενοι από Κέρκυρα, Ιωάννινα κλπ, μια και ήταν αδύνατον το αεροπλανάκι της γραμμής να προσγειωθεί στην θυελλοκρατούμενη Κεφαλονιά. Κι έτσι, ενώ εμείς επιστρέψαμε περίλυποι στα σπίτια μας, οι επιστήμονες από τ' άλλα μέρη κατέλυσαν στο Αεροδρόμιο Ζακύνθου (όπερ και χειρότερο), αναμένοντας την άλλη μέρα να φθάσουν επιτέλους στο Αργοστόλι.
Τελικά δεν παρασταθήκαμε όλοι στις εργασίες του Συνεδρίου, αποστείλαμε όμως τα μελετήματά μας και ήδη, από τις αρχές του φετινού Καλοκαιριού, έχουμε λάβει τα Πρακτικά και το σχετικό οπτικοακουστικό υλικό των εκδηλώσεων του Έργου.

Ο Α΄ Τόμος επιγράφεται "Η Μουσική κληρονομιά των Ιονίων Νήσων".

Ο Β΄ Τόμος φέρει τον γενικό τίτλο "Ανθολογία Ιονίου Λογοτεχνίας".

Ο Γ΄ Τόμος λέγεται "Το θέατρο μέσα από το έργο των καλλιτεχνών και την ιστορική μνήμη".

Ο Δ΄ Τόμος επιγράφεται "Οι εικαστικές τέχνες στο Ιόνιο".

Στη συνέχεια τυπώθηκε ένας Τόμος "Λεύκωμα με παραδοσιακά χορευτικά σχήματα και την ιστορία των παραδοσιακών χορών".

Ακολουθεί ένα CD, όπου, υπό τον τίτλο "Επτανησιακές Χορωδίες", αποτυπώθηκαν ζωντανές ηχογραφήσεις στο θέατρο "Κέφαλος" του Αργοστολίου κατά το δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου 2008. Περιλαμβάνονται αποδόσεις τραγουδιών από τη Μικτή Χορωδία Αργοστολίου, τη Γυναικεία Χορωδία Δωματίου Δήμου Αργοστολίου, τη Χορωδία Αργοστολίου, τη Μικτή Χορωδία Δ.Ε.Κ.Π.Α. Δήμου Παλικής "Τζώρτζης Δελλαπόρτας", τη Χορωδία Κέρκυρας, την Αγιομαυρίτικη Παρέα Λευκάδος και τη Μαθητική Μαντολινάτα - Χορωδία και Μουσικό Σχολείο Ζακύνθου.

Η τελευταία έκδοση είναι DVD, που, υπό τον τίτλο "Επτανησιακοί Χοροί", περικλείει χορούς από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σκουλικάδου "Ερωοτόκριτος" Ζακύνθου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Δήμου Πυλαρέων. τον Μουσικοφιλολογικό Σύλλογο "Ορφέας" Λευκάδος, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μπάλλος Κεφαλονιάς, Ποτ Πουρί, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σταρτιών "Το Σπάρτο" και τη Χορευτική Ομάδα "Τζώρτζης Δελλαπόρτας" της ΔΗ.Κ.Ε.Π. Δήμου Παλικής.

Όλα τα παραπάνω συνιστούν ένα όντως μεγαλεπήβολο έργο, το οποίο απαίτησε πολύ χρόνο, πολύ δημόσιο χρήμα, πολλές εργατοώρες όσων ασχολήθηκαν με την πραγμάτωσή του και βεβαίως την συμμετοχή πλείστων όσων πνευματικών ανθρώπων του Ιόνιου χώρου ή ειδικών επτανησιολόγων, την συνήθως προσφερόμενη δωρεάν.
Και να, γιατί επισημαίνω και υπογραμμίζω τη λέξη "δωρεάν": Εμείς, οι ενασχολούμενοι με την Ιστορία του τόπου μας, που μάλιστα πολύ ευχαρίστως εμπλακήκαμε στην όλη (κατ' αρχήν γοητευτική) περιπέτεια, δεν ζητήσαμε τίποτε ως συνήθως, εκτός από
α) Την αυτοπρόσωπη παρουσία μας στον τόπο της Συνάντησης, όπου μέγα είναι για εμάς το αγαθό της διαπροσωπικής επαφής και της εκ του σύνεγγυς ανταλλαγής γνώσεων κι εμπειριών, ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ, μια και το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε μεσοχειμωνιάτικα, οπότε... τζίφος...
β) Την αξιοπρεπή δημοσίευση των εισηγήσεών μας στα Πρακτικά. Όμως αυτά τα Πρακτικά που ήδη λάβαμε παρουσιάζουν τέτοιας έκτασης λάθη στην εκτύπωσή τους, ώστε τα μειονεκτήματα υπερτερούν των όποιων προτερημάτων τους. Οι εργασίες όλων μας (εν πολλοίς πρωτότυπες) αντιμετωπίστηκαν με περισσή προχειρότητα, υποσημειώσεις κάπου δεν μπήκαν, αλλού μπήκαν δίχως να παραπέμπουν σε δείκτες του κειμένου.
Η πλήρης απογοήτευση αφορά στον Β΄ Τόμο, ο οποίος έλπισε να καταστεί "Ανθολογία Ιονίου Λογοτεχνίας". Εδώ, όπως φαίνεται, οι εργασίες που έφθασαν για δημοσίευση ήταν πολλές κι έπρεπε (!) να χωρέσουν -ατυχώς- σε συγκεκριμένο αριθμό σελίδων... Έτσι, στο Τυπογραφείο μίκρυναν τόσο πολύ τη γραμματοσειρά, ώστε το διάβασμα αποτελεί πλέον τραυματική εμπειρία... Για να γίνω σαφέστερος, παίρνω την δική μου εργασία ως παράδειγμα: Σύμφωνα με το σχετικό αρχείο word στο pc μου, αποτελείται από 3.857 λέξεις, ήτοι 14 σελίδες Α4, στις οποίες υπάρχουν και τρεις φωτογραφίες. Στον περί ου ο λόγος Τόμο κατάντησε να χωρέσει (άκουσον, άκουσον) σε μόνον... έξι (6) σελίδες, στις οποίες περιλαμβάνονται σε σμίκρυνση δύο από τις τρεις φωτογραφίες. Η τρίτη... κόπηκε, παρότι πολύ σημαντική -θεωρώ- για το κείμενό μου...
Πλήρης απογοήτευση... Προσωπικά θεωρώ την ανακοίνωσή μου άκρως αδικημένη όπως δημοσιεύτηκε, την ανάρτησα πάντως στον ιστότοπό μας "παραΘέματα λόγου" και μπορείτε να την διαβάσετε εκεί, επιφυλάσσομαι μάλιστα στο εγγύς μέλλον να την δημοσιεύσω αξιοπρεπώς αλλού.
π. Π.Κ. απογοητευμένος

10 σχόλια:

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Όλα αυτά είναι πολύ πολύ σημαντικά, και αντίστοιχα όσα συμβαίνουν στα άλλα νησιά των επτανήσων που δείχνουν αυτή την ιδιαίτερη κληρονομιά που έχουμε.
Καταργούν αυτό που έλεγε κάποτε ο άλλοτε πρόεδρος του Πε.Σ.Υ.Π. Ιονίων (του καταργημένου αθόρυβα..!), κατα τα άλλα ικανότατος καθηγητής Κ. Χλωμούδης οτι: "τα επτάνησα δεν είναι παρα ..χαλαρή ..συνομοσπονδία..!"
Έβλεπε μόνο γεωγραφικά το χάρτη, και δεν είχε υπόψη του παρα μόνο τα προβλήματα ..συγκοινωνίας!

Anastasios είπε...

Συμμερίζομαι την απογοήτευσή σου για μη αξιοπρεπή παρουσίαση του κειμένου σου. Δυστυχώς συμβαίνει πολλές φορές σε όσους από εμάς γράφουμε και δημοσιεύουμε. Και δυστυχώς η προχειρότητα αυτή παρατηρείται ακόμα και σε σπουδαία και καταξιωμένα έντυπα. Ονόματα ας μην πούμε...

Artanis είπε...

καλησπέρα απο ΝΖ...Καταλαβαίνω πλήρως την απογοήτευση...Κρίμα για τον κόπο και την καλογραμμένη εργασία...
καλό Σ/Κ...

Αριάδνη είπε...

Κανείς δεν αγαπάει, περισσότερο απο σένα "το παιδί σου"..
Έτσι είναι πάντα.
Το Έργο σας το φροντίζετε σεις όμως, και είναι "τέλειο" παιδί του τέλειου πατέρα..

P. Kapodistrias είπε...

@ Αναΐς,

Το να γίνεται Κάτι δεν είναι αρκετό. Αυτό το Κάτι είναι ανάγκη να γίνεται σωστά, ώστε μην αυτοαναιρείται η όλη προσπάθεια.

P. Kapodistrias είπε...

@ Αναστάσιε,

Ζούμε στην εποχή του πρόχειρου και του Εφήμερου, ατυχώς...

Τι να κάνουμε; Τ' αντιμετωπίζουμε όλα...

P. Kapodistrias είπε...

@ Αρτάνις,

Χαιρετώ τη Νεοζηλανδέζα φίλη μας! Να περνάς καλά!

Καλό Σαββατοκύριακο εύχομαι παρομοίως!

P. Kapodistrias είπε...

@ Αριάδνη,

Δεν ξέρω τα περί τελειότητας. Μάλλον υπερβάλλεις πάλι. Εκείνο που ξέρω είναι εκείνο που επιθυμώ για τα γεννήματά μου. Και συνήθως τα επιθυμώ Τέλεια, άσχετα από το αποτέλεσμα.

Καληνυχτώ την κ. Πρόεδρο του φανκλαμπ του Ίσκιου μας!

Αριάδνη είπε...

Εντάξει!
Μη βασανιστείτε άλλο πια γι αυτό!

Εσείς το έχετε άρτιο το Έργο..

P. Kapodistrias είπε...

@ Αριάδνη,

Δεν βασανίζομαι! Απλά, έτσι φαίνεται εδώ. Η συζήτηση είναι μόνο φιλολογική. Ούτως ή άλλως έχει περάσει χρόνος πολύς από τότε που τα έλαβα, οπότε στενοχωρήθηκα τα μάλα... Τώρα, απλός λόγος γίνεται, λόγω της δημοσίευσης.

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails