© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2009

"Εγενόμην εν Πάτμω" [1. Στην Άσπρη και στη Σκάλα]

"Εγενόμην εν Πάτμω"! Η φράση προέρχεται από την Αποκάλυψη του Ιωάννη, του Ευαγγελιστή και Θεολόγου και θα μάς χρησιμεύσει ως γενικός τίτλος στην φωτοπεριδιάβασή μας στο ιερό Νησί.
Μόλις χθες επιστρέψαμε από εκεί! Φθάσαμε, προερχόμενοι από Πειραιά, στις 2.30 μετά τα μεσάνυχτα της 1ης Σεπτεμβρίου και καταλύσαμε σ' ένα παραθαλάσσιο σπίτι στην περιοχή Άσπρη.
Μόλις ξυπνήσαμε το πρωί, το νησί της Αποκάλυψης μάς αποκαλύφθηκε, όπως δείχνει η παραπάνω φωτογραφία. Πανωραίο και δελεαστικό! Η θάλασσα πανήρεμη και κυρίαρχα ξαπλωμένη μπροστά μας, ενώ ψηλά στο βάθος η Χώρα με θαυμάσια επίστεψη το Αυτοκρατορικό Καστρομονάστηρο Ιωάννη του Θεολόγου!


Και από την θέση αυτή οφείλουμε χάριτες στον Αρχοντάρη μας, ο οποίος με περισσή -όπως πάντα- γαλαντομία μάς ξένισε στον ειδυλλιακό τόπο της Άσπρης, χαρίζοντάς μας την απόλαυση θέας απαράμιλλης κι εμπειριών πρωτόγνωρων. Σε άλλη περίπτωση, στο μέλλον, θα δημοσιεύσουμε περισσότερες φωτοστιγμές από εδώ.
Ώρα τώρα να κατέβουμε στη Σκάλα, το επίνειο της Πάτμου, όπου αναπτύσσεται η κυρίως ζωή του νησιού.


Σκάλα, λοιπόν! Στο λιμάνι! Μάς θέλγει κατ' αρχήν ένας κατάδρομος ναός. Εδώ τιμάται ο Άγιος Νικόλαος, προστάτης των ναυτικών!

Μπαίνουμε να προσκυνήσουμε. Μάς συνεπαίρνει το αυγινό φως, πλαγιοκάθετο απ' τον τρούλο και η λεπτεπίλεπτη ευωδία του λιβανιού.

Σήμερα, 1η Σεπτεμβρίου, έχει θεία Λειτουργία ως βυζαντινή - εκκλησιαστική Πρωτοχρονιά (αρχή της Ινδίκτου) που είναι! Παρακολουθούμε για λίγο την τέλεση του Αγιασμού, ενθυμούμενοι μάλιστα, ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο από εικοσαετίας έχει καθιερώσει την 1η Σεπτεμβρίου ως Ημέρα Προσευχών υπέρ του φυσικού Περιβάλλοντος.

Δίπλα ακριβώς απ' τον ναό, μάς περιμένει μια έκπληξη. Είναι το Κέντρο Ορθοδόξου Πολιτισμού και Πληροφόρησης, το οποίο έχει από το 2006 ιδρύσει η Μονή του Θεολόγου.

Πρόκειται για μιαν άνετη αίθουσα υποδοχής των ξένων, οι οποίοι, σε τέσσερις γλώσσες και με υπερσύγχρονα εποπτικά μέσα, μπορούν να πληροφορηθούν σφαιρικά για την Ορθοδοξία και για τον Πατμιακό Πολιτισμό ειδικότερα.

Σε μια γωνιά του Κέντρου, εν είδει Αρχονταρικίου, μπορεί ο επισκέπτης να καθίσει και να μελετήσει κάποια πολύ σημαντικά έργα της σύγχρονης Θεολογίας σε 4 γλώσσες.

Μπορεί εξάλλου να παρακολουθήσει σχετικά videos ή να ψάξει πράγματα στις touch screens που υπάρχουν τριγύρω. Μια υποδειγματική δουλειά, η οποία -κατά κοινή ομολογία μεταξύ των Πατμίων- έχει μεγάλη αποδοτικότητα και υπάρχουν σχόλια ευμενέστατα από τους παγκόσμιους επισκέπτες. Με ευθύνη μάλιστα του Κέντρου διοργανώνονται δύο κύκλοι Σεμιναρίων: Αφενός μεν για την κατάρτιση των ξεναγών, αφετέρου δε για την εκμάθηση των Ελληνικών στους αλλοδαπούς που διαμένουν μόνιμα στο νησί.

Ακριβώς στην προκυμαία δεσπόζει ένα περίεργο αρχιτεκτόνημα. Είναι το λεγόμενο Ιταλικό Κτήριο. Όπως πληροφορούμαστε από τη σχετική ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, αποτελεί το σημαντικότερο δημόσιο κτήριο της νήσου, με έντονο μνημειακό χαρακτήρα και ξεχωριστή παρουσία. Πρόκειται για κτήριο κατασκευασμένο την εποχή της Ιταλοκρατίας στα Δωδεκάνησα και είναι ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου. Στο κτίσμα αυτό στεγάζεται το Τελωνείο, το αστυνομικό τμήμα της Πάτμου, το Ταχυδρομείο και ο Ε.Ο.Τ.

Γενικά, το κτήριο αποτελεί σημαντικό δείγμα αρχιτεκτονικής της Ιταλοκρατίας, άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία και τις μνήμες των κατοίκων του νησιού της Πάτμου. Λόγω της θέσης και της επιβλητικότητάς του, το κτήριο αποτελεί σημείο αναφοράς για όλο το νησί. Το κτήριο κατασκευάστηκε το 1932, ύστερα από εντολή του Ιταλού κυβερνήτη Mario Lago, με σκοπό τη στέγαση του στρατώνα της Χωροφυλακής και της Τελωνοφυλακής, του Ταχυδρομείου, του Τελωνείου και των αποθηκών του.

Το οικοδόμημα παρουσιάζει ορθογώνια κάτοψη και αποτελείται από τέσσερις όγκους τοποθετημένους γύρω από δύο εσωτερικές αυλές που φέρουν, εκτός από δύο αίθουσες υπερυψωμένες, έναν όροφο που καταλήγει σε διαφορετικά ύψη. Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο του μνημείου είναι ο επιβλητικός γωνιακός πύργος με την τετράγωνη βάση. Ο πύργος επεκτείνεται σε τρεις ορόφους συμπεριλαμβανομένων της σκεπής και της ταράτσας - που είναι προσεγγίσιμες από εξωτερική σκάλα. Ο πύργος είναι διακοσμημένος και στις τέσσερις πλευρές του από σειρά τόξων σε εσοχή με δύο διαβαθμίσεις. Οι προσόψεις του ιταλικού κτηρίου διατρέχονται από ανοίγματα με ποικίλα σχήματα δανεισμένα από το μεσαιωνικό αρχιτεκτονικό ρεπερτόριο. Στην πρόσοψη της πλατείας υπάρχει στοά από τόξα πάνω σε κομμένες πέτρινες κολώνες. Τα υλικά και η τεχνολογία δόμησης του συγκροτήματος εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο του τρόπου κατασκευής που χαρακτήρισε την οικοδομική δραστηριότητα των Ιταλών στα Δωδεκάνησα.






Αλλά και τ' άλλα κτήρια της Σκάλας έχουν την δική τους ιστορία, αφανή συχνά και ανάκουστη. Εμείς, απλώς τριγυρίζουμε εδώ κι εκεί, αποτυπώνοντας πληθώρα στιγμών, στις οποίες, μόλις μάς δίνεται η ευκαιρία, θα επανερχόμαστε. Εκείνο πάντως που μάς έκαμε εντύπωση ήταν η αρμονική συνύπαρξη του οικιστικού με το φυσικό περιβάλλον, αλλά και η καθαριότητα όπου και αν γυρνούσε η απαιτητική ματιά!

Έπεται ενδιαφέρουσα συνέχεια!
Μέχρι τότε, μπορείτε να δείτε μια συνοπτική περί Πάτμου ανάρτηση στο "Νυχθημερόν", εδώ.

8 σχόλια:

Δέσποινα είπε...

Ωραία τα ταξίδια σας! Πάντα να ταξιδεύετε!
Η Πάτμος φαίνεται πολύ γοητευτική... θα ήθελα να πάω!

Μαρία Σ είπε...

Χαίρομαι ιδιαίτερα για τα ταξίδια σας.
Πολύ ωραίο νησί η Πάτμος.
Πάντα να ταξιδευετε και να είναι πάντα ανοικτά τα μάτια της ψυχής σας.

panagiotisandriopoulos είπε...

H παρουσίαση της ιεράς νήσου εξαιρετική, αγαπητέ μου Π.Κ.
Η ματιά σου με εκφράζει απολύτως!

Πριν 3 χρόνια είχα συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής στην Πάτμο, παρουσιάζοντας "Το τετράδιο του Πατριάρχη".

Η ανάρτησή σου αναψυχή και αληθινή ψυχαγωγία!
Πάντα τέτοια!

P. Kapodistrias είπε...

@ Δέσποινά μου,

Θα πας κι εκεί, μην ανησυχείς! Η Πάτμος σε αναμένει!!!

P. Kapodistrias είπε...

@ Μαρία Σ.,

Κι εγώ χαίρομαι, όχι μόνο να ταξιδεύω, αλλά και να μοιράζομαι τις εμπειρίες μαζί Σας.

Ευχαριστώ για την ευχή. Αντεύχομαι παρομοίως!

P. Kapodistrias είπε...

@ Παναγιώτη Ανδριόπουλε,

Ευχαριστώ για το σχόλιο! Ναι, θυμάμαι τα περί του "Τετραδίου του Πατριάρχη"!

Τα περί Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής, όσα παρακολυθήσαμε, έπονται σε δυο επόμενες αναρτήσεις μας!!!

kiki είπε...

Πολύ θα ήθελα να πάω μια φορά!

P. Kapodistrias είπε...

@ Κική,

Ποτέ δεν είναι αργά!!!

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails