© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2009

"Εγενόμην εν Πάτμω" [6. Στα σοκάκια της Χώρας Πάτμου]

Η Πάτμος και ειδικά η πρωτεύουσά της, η Χώρα, μαζί με το Καστρομονάστηρο του Θεολόγου και το Σπήλαιο της Αποκάλυψης, ανακηρύχθηκαν το 1999 από την Επιτροπή Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO "Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO".
Μια περιδιάβαση σάς επιφυλάσσουμε σήμερα στη Χώρα, στα ριζά του Μοναστηριού.

Πρόκειται για έναν απρόσμενα ατμοσφαιρικό οικισμό, ο οποίος ιδρύθηκε πενήντα χρόνια μετά την ίδρυση της Μονής, για να προστατευθεί το Μοναστήρι από τις συχνότατες επιδρομές των Κουρσάρων.

Μεσαιωνικός λοιπόν οικισμός, θαυμάσιος από αρχιτεκτονικής πλευράς, με ολόλευκα σπίτια και δαιδαλώδη καλντερίμια, τα οποία αγκαλιάζουν αγαπητικά / προστατευτικά το Μοναστήρι, οδηγώντας κυρίως σε αυτό.

Εδώ ο επισκέπτης ξεχνάει ποιος είναι και πού βρίσκεται. Μπαίνοντας στην επικράτεια της Χώρας εξακτινώνεται αμέσως σε άλλες εποχές, βιώνοντας στιγμές του παρελθόντος ανεπανάληπτες και ολοένα αφουγκραζόμενος ανάσες από τα παλιά.

Σε τούτο συντελεί τα μέγιστα, το ότι οι ντόπιοι έχουν σεβασθεί αυτό που παρέλαβαν. Ο οικιστικός χώρος δεν παρουσιάζει σχεδόν καμία παραφωνία, ενώ -ευτυχέστατα- δεν κυκλοφορούν εδώ (επειδή, μάλλον, δε χωράνε) αυτοκίνητα.

Σπίτια ολοφώτεινα και κυριαρχικά κατέναντι στη γοητευτική πρόκληση του ήλιου αναμετρώνται στα ίσα μαζί του! Αλλά και στους πανταχόθεν ανέμους αποδεικνύονται ανθεκτικά και στον πανδαμάτορα Χρόνο!...

Σπίτια με ψηλούς μαντρότοιχους και ολόκλειστες εξώπορτες, οι οποίες, εφόσον ανοίξουν, επιφυλάσσουν εκπλήξεις για το βλέμμα του ανυποψίαστου επισκέπτη, του πολλάκις απορροφημένου σε άλλες βάρβαρες θέες.


Σοκάκια, τα οποία δεν ξέρεις πού θα σε βγάλουν... Όμως και δεν θέλεις να ξέρεις! Εδώ νιώθεις απόλυτα αφιερωμένος στο πάλλευκο των τοίχων, στον ίσκιο των στοών, εκεί όπου επιβιώνουν, σε πείσμα των καιρών, οι Ήσκιοι των προαπελθόντων. Αυτά τα σπίτια πάνω απ' τις στοές δημιουργούν μεταξύ τους ένα συγκοινωνούν οχυρωματικό τείχος, παράλληλο μ' εκείνο του Καστρομονάστηρου.


Έχω την εντύπωση, ότι, αν αφεθείς να περπατήσεις εδώ στα δαιδαλώδη στενά, μετά μάλιστα την ηρεμία του μεσονυχτίου, οπωσδήποτε θα συναντηθείς με τους Ήσκιους, οι οποίοι θα έχουν ασφαλώς βγει για να πιουν τον αέρα τους!... Οπωσδήποτε θ' ακούσεις ομιλίες πανέρωτες και μύχιους στεναγμούς, αποκωδικοποιώντας μ' επιτυχία τη Σιωπή τους!...


Διακριτικές επιγραφές-ταμπέλες πληροφορούν πού βρισκόμαστε, ενώ σεμνά περίτεχνες σκάλες οδηγούν με τρόπο φιλόξενο τον επισκέπτη.
-Το βασίλειό μου, για ένα τέτοιο σπίτι εδώώώώ!!!!!!!!


Μπουκαμβίλιες λυγερόκορμες ξεπροβάλλουν συχνά-πυκνά εδώ κι εκεί, οι οποίες με το αγαθό μοβ χρώμα των ανθέων τους, νοηματοδοτούν το απόλυτο λευκό και το ανεπαίσθητο γαλάζιο!


Πάμπολλα τ' Αρχοντικά ή τα περικαλλή σπιτικά. Όχι όμως επηρμένα και υπερφίαλα ωσάν τα ημέτερα, αλλά με σεβασμό στον τόπο και στην βαθύτερη ιστορία του. Μερικά μηχανάκια κι ένα ψυγείο της Pepsi-Cola μάς επαναφέρουν στο ανάρμοστο Σήμερα...


Περίκλειστες πλατείες στ' ανθρώπινα μέτρα, με ταβερνεία που σέβονται κατά πάντα τον εαυτό τους ξεπετάγονται μπροστά μας από το πουθενά! Εδώ μπορείς να γευθείς παραδοσιακά καλούδια, όλα με γεύση: Τα "πουγκιά", τ' "αμυγδαλωτά" ή τις "τυρόπιτες", ενώ ο καφές θυμίζει όντως καφέ!


Όπου και να κάμεις εκκλησιές, μικρές ή μεγαλύτερες, περίτεχνες ή απλοϊκές, οι πλείστες αποκατεστημένες στο αρχαίο κάλλος τους. Σύμφωνα με τους ιστορικούς οι μεταβυζαντινές σχέσεις των κοσμικών και των μοναχών του τόπου εξελίχθησαν αμφίδρομα στις κοινωνικές και οικονομικές δομές.


Ο 15ος αιώνας της Πάτμου δηλοί την Αναγέννηση του όλου νησιού. Προάγεται η Αγιογραφία, η Ναοδομία και η εν γένει Αρχιτεκτονική, ώστε οδηγήθηκε ο τόπος στην εμπορική ακμή του 16ου αιώνα, ενώ τα τέκνα των επιφανών Πατμίων σπουδάζουν τότε στην Δύση.

7 σχόλια:

Δέσποινα είπε...

Η ξενάγηση ήταν άκρως γοητευτική και κατατοπιστική κι ευχαριστούμε πολύ γι' αυτό!
Θα ήθελα να πάω στην Πάτμο να τα δω όλα αυτά από κοντά!

Αριάδνη είπε...

Μοιάζουν ζωγραφικοί πίνακες..
Ειδικά η νο: 9 απο πάνω προς κάτω.

P. Kapodistrias είπε...

@ Δέσποινα,

Κι εγώ ευχαριστώ που σού άρεσε. Θα πάς οπωσδήποτε, δεν το συζητώ!!!

P. Kapodistrias είπε...

@ Αριάδνη,

Ναι, έχεις δίκιο, δεν το είχα προσέξει!

Υ.Γ. Πάντα έχεις δίκιο!

panagiotisandriopoulos είπε...

Αυτή η ανάρτηση είναι μια αισθητική απόλαυση, αγαπητέ μας Π.Κ.!

Οι πληροφορίες δηλούν τα καίρια!

Πάντα ταξιδευτής στην ομορφιά για να κοινωνούμε κι εμείς των θαυμασίων εμπειριών σου.

panagiotisandriopoulos είπε...

Ζεις το ταξίδι και μετά. Πολύ καιρό...
Το φέρεις συνεχώς προ οφθαλμών,το κάνεις ανάρτηση και τελικά ποίημα!

Γιατί δεν μπορείς να μην υμνήσεις αυτή την "τόση ευωδία φωτός", που "ανεμπόδιστη δεν αντέχεται"!

Πήγες στην Πάτμο για να μεταλάβουμε κι εμείς του φωτός της!

P. Kapodistrias είπε...

@ Αγαπητέ Παναγιώτη,

Ευχαριστώ για την ευμενή κρίση σου. Γνωρίζεις ότι υπολογίζω πολύ ό,τι λες!

Μακάρι να μπορούμε ανά πάσα στιγμή να προσλαμβάνουμε ιαματικά την του φωτός ευωδία!

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails