© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

Ο Βάσος Ηλία Βογιατζόγλου απευθύνοντας "Επιστολές προς Δημόνικον"

Μέσα στο φετινό Καλοκαίρι είχα τη χαρά να λάβω από τον συγγραφέα και γιατρό κ. Βάσο Η. Βογιατζόγλου το νέο του πόνημα με τον χαρακτηριστικό τίτλο "Επιστολές προς Δημόνικον. Δοκιμές εσωτερικής αναζήτησης. Τόμος Α΄". Είναι ένας κομψός και μεστός περιεχομένου τόμος 256 σελίδων, που κυκλοφορήθηκε από τις εκδόσεις Παρασκήνιο τον Μάρτιο του 2009.

Ο εξαίρετος λογοτέχνης και ανθρωπιστής (αφιερωμένος στον εθελοντισμό γιατρός, τιμημένος με το Διεθνές Βραβείο Άλμπερτ Σβάιτσερ) ξεδιπλώνει τον φιλοσοφικό - θεολογικό του λόγο εν είδει επιστολών, μια λογοτεχνική συνήθεια, η οποία παλαιότερα είχε επικρατήσει στην παγκόσμια Γραμματεία.

Όπως ο ίδιος προλογικά μάς ενημερώνει, όλες αυτές οι επιστολές
"γράφτηκαν σε μια, περίπου, τριακονταετία, από το 1976 έως και σήμερα, επιχειρώντας να αποτελέσουν το ξεκίνημα για μια συζήτηση ανάμεσα στον συγγραφέα τους και σ' έναν μαθητή που τον τίμησε και τον τιμά μέχρι σήμερα με την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό του. Μέσα από τις επιστολές αυτές, διαγράφεται η προσπάθεια μιας πρώτης προσέγγισης στα μεγάλα ερωτήματα που ορθώνουν με δέος το Ον και το Έσχατο στον φιλέρευνο νου του κάθε ανθρώπου. (...)"

Σύντομα επιστολικά κείμενα για την Αγάπη, τον Έρωτα, το Ένα, το Σημαίνον και το Σημαινόμενον, το Σταθερό, τη Σιγή του Νου, τη Γνώση, τις αρχές της Μαθητείας, την Προσευχή, τον Χρόνο, το Όνομα και τη Μορφή, το Θαύμα, τον Χορό και την Κίνηση, την Καλή Συντροφιά, τις Σχέσεις, τους Κλητούς και τους Εκλεκτούς, την Εργασία, το Νόημα της Ημέρας, τον Ρόλο, τη Θυσία, την Ελευθερία και την Ανεξαρτησία, το Σωστό και το Λάθος, τη Μοναξιά, τον Φόβο, τους Αγγέλους, τη Ζωή και τον Θάνατο, τη Συγνώμη, το Χρέος της Ευγνωμοσύνης, τον Πόλεμο και την Ειρήνη, τη Θρησκεία, τον Φανατισμό, την Κατακράτηση και την Σπατάλη, τον Λόγο και την Φλυαρία, την Τάξη, τον Εθελοντισμό, τις Επιθυμίες κι εντέλει ένα Σχέδιο!!!

Με άλλα λόγια, ο αναγνώστης του βιβλίου αυτού έχει να κάμει μ' ένα παζλ για το τι και το πώς της ανθρώπινης υπόστασης! Σκέψεις από το περίσσευμα της αγαθής πρόθεσης και ψυχής του εγκρατούς στοχαστή Βογιατζόγλου, ο οποίος ούτε φωνασκεί, μήτε φλυαρεί, αλλά θέτει ερωτήματα, διαλέγεται, αγαπά και πορεύεται στις ατραπούς της Γνώσης, αναζητώντας την ευθεία οδό προς την Αλήθεια!

Τον συγχαίρω από καρδιάς για το νέο του πνευματικό κατόρθωμα, τού δηλώνω ότι τον σέβομαι βαθύτατα κι εκτιμώ τον λόγο του, ευχαριστιέμαι μάλιστα τα μάλα μόλις ο ταχυδρόμος φέρνει κάτι δικό του! Να είναι καλά να στοχάζεται ορθά, μη παύοντας παράλληλα να προσφέρει Στοργή στους αναξιοπαθούντες που τον έχουν ανάγκη και ακουμπούν τις όποιες ελπίδες τους στην δική του Καλοσύνη!

Δείτε μια παλαιότερη παρουσίαση του Β. Η. Βογιατζόγλου στο πολυπεριοδικό μας,
εδώ!
π. Π.Κ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

αιώνια ερωτηματικά στην πορεία μας!!! θα πρέπει να είναι πολύ ενδιαφέρον

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails