© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

"Η Μαγεία στο χώρο και στο χρόνο", μια ημερίδα του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων

Όπως ήδη έχει ανακοινωθεί, εκδηλώσεις σε μουσεία, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους ανά την Ελλάδα διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού κατά το τριήμερο 25-27 Σεπτεμβρίου, με σκοπό να συμμετάσχει στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, οι οποίες αποτελούν σπουδαία ἐκφραση του ευρωπαϊκού πολιτιστικού γίγνεσθαι, υποστηριζόμενες μάλιστα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Κατά την πεποίθηση του ημετέρου Υπουργείου, οι ετήσιες αυτές εκδηλώσεις -θεσμός πλέον- φιλοδοξούν να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες σε θέματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, να ενισχύσουν την κοινή ευρωπαϊκή συνείδηση και να συνδράμουν στην δημιουργία ενός πρόσφορου κλίματος για την διεξαγωγή ενός διαπολιτισμικού διαλόγου.

Έτσι λοιπόν, κάθε χρόνο, ένα Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου σε ολόκληρη την Ευρώπη, ανοίγουν τις πύλες τους μνημεία, μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι και με συναυλίες, γιορτές, εκθέσεις, ξεναγήσεις, εκπαιδευτικές δραστηριότητες, δίνουν την ευκαιρία στους επισκέπτες να έρθουν σ' επαφή με την πολιτισμική κληρονομιά, με τρόπους ζωντανούς και όχι αποστεωμένους. Παρεμπιπτόντως να θυμηθούμε εδώ, ότι η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μουσεία θα είναι ελεύθερη το Σαββατοκύριακο 26 και 27 Σεπτεμβρίου.

Το πολύ ενδιαφέρον γενικό θέμα των εκδηλώσεων του 2009 είναι «Μάγοι, ξόρκια και φυλακτά – Η μαγεία στον αρχαίο και χριστιανικό κόσμο».

Η Ζάκυνθος συμμετέχει ενεργά στην όλη προσπάθεια δια του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων, με μια σημαντική -ως φαίνεται- Ημερίδα, το ερχόμενο Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2009, στο Αμφιθέατρο Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων (Πλατεία Κάλβου), ώρα 7 το βραδάκι, με θέμα

Η μαγεία στο χώρο και το χρόνο.

Εκεί πρόκειται να υπάρξουν οι ακόλουθες Εισηγήσεις:

* Κατερίνα Δεμέτη (Αρχαιολόγος - Διευθύντρια Μουσείου Σολωμού): "Η Μαγεία στην Τέχνη",

* Αλεξάνδρα Μελίτα (Υποψήφια διδάκτωρ Ιστορίας Πανεπιστημίου Λονδίνου: "Μάγοι, Ξόρκια, Φυλακτά: από την αρχαιότητα στην πρώιμη Ευρώπη",

* Σπύρος Ξένος (Κοινωνιολόγος): "Κοινωνιολογική προσέγγιση του φαινομένου της Μαγείας στη Ζάκυνθο",

* Κώστας Στουπάθης (Συντηρητής Αρχαιοτήτων και έργων Τέχνης ΥΠ.ΠΟ.), "Πάμφυλα και τάματα σε φορητές εικόνες: επικοινωνία με το θείο ή παράγοντας φθοράς των έργων τέχνης".

4 σχόλια:

Ιωάννα είπε...

Σημείωσα ήδη τις ημερομηνίες με την ελεύθερη είσοδο στα μουσεία. Είναι ευκαιρία να μυηθούν τα παιδιά μου στην "ανάγνωση" της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Πολύ ενδιαφέρον το θέμα της ημερίδας, μακάρι να ήμουν εκεί(κοινωνιολόγος γαρ). Μακάρι να τυπόνονταν οι εισηγήσεις...
Πάντως, διαβάζοντας το θέμα της ανάρτησης, το πρώτο που σκέφτηκα ήταν το "Φάντασμα" του Ξενόπουλου και κατόπιν τη σφαγή του κόκορα όταν θεμελίωναν το σπίτι. Πολλές προλήψεις και πρακτικές για οτι αφορά στα "γεννήματα" της γης, των ζώων, των ανθρώπων (πράγμα που συνέβαινε/συμβαίνει σε όλη την επαρχιακή Ελλάδα.) Έμφαση υπήρξε και σε ότι αφορά στο σμίξιμο των ανθρώπων (μανόγαλα).
Μεγάλος υπήρξε ο φόβος των νεονύμφων, για τυχόν απόδεμα του γαμπρού. :-)
Σίγουρα γνωρίζετε το σατυρικό ποίημα του Κουτούζη για το κάζο που έκαναν κάποιες Γαϊτανιώτισσες στον παπά της ενορίας τους!
Το θέμα για τη μαγεία είναι μεγάλο γιατί απαρχής κόσμου ο άνθρωπος επιδίωκε την συμμαχία με τις υπερφυσικές δυνάμεις: η Εκάτη η Σελλήνη, ή όποια άλλη...
Δεν φλυαρώ άλλο...
Να έχετε μια πολλή καλή και ηλιόλουστη μέρα!

DIONISIS L MARGARIS είπε...

είναι και επίκαιρο το θέμα τώρα που έχουμε και εκλογές,να παρουν ιδέες και οι υποψήφιοι.

P. Kapodistrias είπε...

@ Ιωάννα,

Χαίρομαι, ότι ασχολήθηκες κι έγραψες όλ' αυτά τα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα, τα οποία αφορούν στην καθημερινό βίο των συνΕλλήνων διαχρονικά.
Πράγματι, πλείστα όσα σπαράγματα λαϊκής ζωής επιπλέουν ακόμη εδώ κι εκεί, παντού στην πατρίδα μας, τα οποία είναι απόλυτη ανάγκη να διασωθούν.

Σεμνύνομαι, ότι ήδη έχω αποτυπώσει σε τρεις ήδη εργασίες μου όσα κατάφερα να συνάξω από το 1980 και μετά, από συνηθισμένους ανθρώπους που με περιέβαλαν και πλέον οι πλείστοι ανήκουν στην αιωνιότητα.
Για την ιστορία αναφέρω τους τίτλους:
α) Τραγούδια του Τζάντε,
β) Λαογραφικά Ερανίσματα Ι. Παροιμίες - Κατάρες - Γαμήλια Δίστιχα ζακύνθου και
γ) Λαογραφικά Ερανίσματα ΙΙ. Δυο Μπανατιώτες αφηγητές ζακυνθινού λαογραφικού υλικού.

Μακάρι όλοι μας, κατά τις δυνάμεις του ο καθένας, να διέσωζε από τον περιβάλλοντα τόπο και τον περιρρέοντα χρόνο του ό,τι πατροπαράδοτο, ώστε να συντεθεί εντέλει το πραγματικό πρόσωπο της Ιστορίας και της Παράδοσής μας!

Λέω τώρα...

P. Kapodistrias είπε...

@ Διονυσάκη,

Νομίζω, ότι ως πρόταση, δεν θα ήταν αδιέξοδη!

Ένα μαγικό (τουτέστιν ένα "ουδέ", κατά το κοινώς λεγόμενον) θα μάς έσωζε!!!...

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails