© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

"Μoυσικός Ελληνομνήμων", τεύχος 3

Μετά χαράς λάβαμε το περιοδικό Μουσικός Ελληνομνήμων (τεύχος τρίτο, Μαΐου-Ιουνίου 2009), έκδοση του Εργαστηρίου Ελληνικής Μουσικής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Αν και ολιγοσέλιδο κάθε φορά (40 σελίδων), διακρίνει ο αναγνώστης αμέσως, ότι η προσπάθεια δεν είναι τυχαία ή περιστασιακή, αλλά κατακλύζεται κυρίως από αγάπη στη λεπτομέρεια. Πρόκειται για μιαν ήρεμη και μετ’ επιστήμης παρέμβαση στην Ιστορία της Μουσικής, αξιοποιώντας και αναδεικνύοντας μικρότατες αρχειακές ψηφίδες, οι οποίες πάντως σωματώνουν εντέλει το Όλον.

Τα πολύ ενδιαφέροντα κείμενα, που απαρτίζουν το νέο τεύχος, έχουν ως εξής:

• Κατατοπιστικό σημείωμα «Της Σύνταξης»,
Διονύση Μουσμούτη, «Η σοπράνο Avonia Bonney στη Θεατρική Σκηνή της Ζακύνθου»,
Στέλλας Κουρμπανά, «“Κι εγώ θα ήμην ευτυχής να συνεργασθώ μεθ’ υμών εις ελληνικόν μελόδραμα”. Μια άγνωστη επιστολή του Σπύρου Φιλίσκου Σαμάρα προς τον Αλέξανδρο Ρίζο Ραγκαβή»,
Νικολάου Μάμαλη, «Η μουσική του Δημήτρη Μητρόπουλου για τον Ιππόλυτο και το υλικό της στο Αρχείο του Εθνικού Θεάτρου»,
Χάρη Ξανθουδάκη, «Ελληνική Μουσική Ορολογία: Οι ασματικές πρακτικές στην κρητική διάλεκτο της πρώιμης Αναγέννησης - Το Μουσικό Λεξιλόγιο του Στεφάνου Σαχλίκη»,
Αλεξίου Γ. Κ. Σαββίδη, «In memoriam - Γιάννης Γερ. Βατικιώτης (1924-2002)»,
• Στήλη «Επίλεκτα»: Κ.Κ., «Συμπληρωματικά για τις συλλογές ελληνικών μελωδιών του A. P. Bergeen», Σ.Κ., «Ο Μάντζαρος εκτός συνόρων» και «Και για την Μουσική Εφημερίδα».

Ευχαριστούμε πολύ τούς πολλά κοπιώντας στο Εργαστήριο Ελληνικής Μουσικής, ότι μάς έχουν περιλάβει στους τιμητικούς αποδέκτες του Μουσικού Ελληνομνήμονα και τούς ευχόμαστε να έχουν πάντα την ίδια ζωτικότητα και δημιουργική διάθεση για την θεραπεία της μεγάλης υπόθεσης της Μουσικής! Αναμένουμε την καλή (τουτέστιν, ποιοτική) συνέχεια!

π. Π.Κ.

2 σχόλια:

Κώστας Καρδάμης είπε...

Αγαπητέ π. Καποδίστρια,

πολλές ευχές και από εμάς για την καινούρια 'σαιζόν' και θερμές ευχαριστίες για τη φιλοξενία του περιοδικού μας στην ιστοσελίδα σας.
Είναι πάντοτε χαρά μας να βρίσκουμε ανταπόκριση από ανθρώπους που εμπράκτως έχουν αποδείξει ότι νοιάζονται για τη συγκροτημένη πορεία μέσα στην έρευνα, για την οποία πασχίζουμε όλοι καθημερινά.

Με φιλικούς χαιρετισμούς στο ωραίο Τζάντε,

Για το ΕΕΜ
Κώστας Καρδάμης

P. Kapodistrias είπε...

@ Αγαπητέ Κώστα Καρδάμη,

Ή ευχαρίστηση είναι όλη δική μου, ότι μαθαίνω τόσο σημαντικά πράγματα από Εσάς και την όλη προσπάθειά Σας.
Μείνετε στο ύψος της Ποιότητας και δεν θα χάσετε. Το κέρδος είναι αμφίπλευρο και καταθέτετε ήδη στην πολυαπαιτητική Τράπεζα της Γνώσης κεφάλαια υπερπολύτιμα!

Έρρωσθε!

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails