© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

Εικόνες από τη Νέα Ορλεάνη και τους υγρότοπους του Μισισιπή / Symposium VIII. Restoring Balance: The Great Mississippi River

Φωτοανταπόκριση: Νίκος Μαγγίνας


Συνήθως οι πραγματικά μεγάλες ειδήσεις δεν χωρούν στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων. Τα ουσιώδη δεν αφορούν τον όχλο. Περί πολλά άλλα μεριμνά και τυρβάζεται...
Κάτι, λοιπόν, που (κραυγαλέω τω τρόπω) αποσιώπησαν οι Ειδήσεις των 8, είναι ότι σήμερα έληξε στη Νέα Ορλεάνη και μάλιστα στα παρόχθια του Μισισιπή το 8ο Οικολογικό Συμπόσιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με τίτλο: "Ο Μέγας Ποταμός Μισισιπής: Αποκαθιστώντας την Ισορροπία". Την πρωτοβουλία για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας υπέρ ορισμένων πολυταλανιζόμενων περιοχών του πλανήτη μας έχει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, γνωστός διεθνώς ως "Πράσινος Πατριάρχης".
Περισσότερα και ειδικότερα στοιχεία για τις εν γένει περιβαλλοντικές αυτές ενέργειες, μπορείτε να βρείτε σε παλαιότερο δημοσίευμά μας, εδώ.


Όλα όσα πολυσήμαντα και αξιοπρόσεκτα έλαβαν χώρα κατά την διάρκεια των εργασιών του Συμποσίου στον Μισισιπή (ομιλίες, βίντεος, φωτογραφίες κλπ) τα παρακολουθήσαμε δια του ειδικού οικολογικού μας ιστότοπου, του NaturaZante. Συγκεντρωμένες όλες τις δημοσιεύσεις μας μπορείτε να τις βρείτε, εδώ.

Χρειάζεται πάντως και για του λόγου το αληθές, να υπογραμμίσουμε, ότι στην διαδικτυακή μας παρουσίαση του 8ου Οικολογικού Συμποσίου, σημαντική υπήρξε η συνεισφορά του δημοσιογράφου κ. Νίκου Μαγγίνα, ο οποίος συνόδευσε τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο -ως πατριαρχικός φωτογράφος που είναι από ετών- στο ταξίδι αυτό στη Νέα Ορλεάνη, απ' όπου μάς έστελνε τις σχετικές φωτοανταποκρίσεις απ' το Συμπόσιο και τα περί αυτό σημαντικά και υψηλού επιπέδου δρώμενα, όπως π.χ. την επίσκεψη του Πατριάρχη στις πληγείσες περιοχές από τον φονικό Τυφώνα Κατρίνα.


Στο περιθώριο όλων αυτών των οικολογικών δράσεων, ο αγαπητός μας κ. Μαγγίνας, αποτύπωσε καίριες στιγμές της πολυταλανισμένης περιοχής της Νέας Ορλεάνης και του Μισισιπή, τις οποίες παρουσιάζουμε σήμερα σε αυτήν εδώ τη συνοπτική ανάρτηση. Είναι παγκοίνως γνωστό, ότι πρόκειται για μια προβληματική περιοχή, όχι μόνον από οικονομικο-κοινωνικής άποψης, αλλά και από οικολογικής, δεδομένου ότι ο Μισισιπής οδυνάται ολοένα εξαιτίας της εκτεταμένης ρύπανσης και της εγκληματικής ανθρώπινης παρέμβασης.


Αφού ευχαριστήσουμε τον κ. Μαγγίνα για τη φωτο-υποστήριξη από Νέα Ορλεάνη, ευχόμαστε ταπεινά στον Πρωθιεράρχη της Ορθοδοξίας κ. Βαρθολομαίο, να έχει την δύναμη να πρωτοστατεί (και) σε τέτοιες ιστορικές δράσεις, με την ίδια μάλιστα και μεγαλύτερη επιτυχία να στεφθεί το επόμενο Οικολογικό Συμπόσιο, το οποίο μέλλει να πραγματοποιηθεί στον Νείλο Ποταμό.

Κλείνουμε την ανάρτησή μας, δίνοντας τον λόγο στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Πρόκειται για σημερινές δηλώσεις του, κατά τη λήξη του 8ου Οικολογικού Συμποσίου:
"Το γεγονός ότι το 8ο Συμπόσιο μας πραγματοποιείται στη Νέα Ορλεάνη τού δίνει μια ξεχωριστή διάσταση, διότι, όπως είναι γνωστό, το 2005 εδώ συνέβη μια τρομερή καταστροφή. Χθες πήγα για δεύτερη φορά, είχα πάει και στις αρχές του 2006, και χθες πήγα για δεύτερη φορά στον τόπο της μεγάλης καταστροφής και είδα ότι οι άνθρωποι προσπαθούν με χίλιες δυο δυσκολίες να ξαναφτιάξουν το νοικοκυριό τους, το σπίτι τους, τα υπάρχοντά τους και να ζήσουν και πάλι στον τόπο που είναι ο δικό τους τόπος.
Υπάρχει ένα γενικότερο παράπονο ότι η αποκατάσταση των ζημιών δεν γίνεται με τους γρήγορους ρυθμούς που θα έπρεπε να γίνει. Υπάρχει μια καθυστέρηση και όλοι καλούν τις πολιτικές αρχές και τις τοπικές αρχές να επισπεύσουν τις διαδικασίες αποκατάστασης των ζημιών του 2005.
Οι άνθρωποι εδώ είναι πάρα πολύ ευγνώμονες και μας το είπαν κατ’ επανάληψη για το γεγονός ότι το Πατριαρχείο μας συνεκάλεσε το Συμπόσιο αυτό εδώ στην Ορλεάνη για να δούμε τα προβλήματα τα τοπικά, τα παράπονα των ανθρώπων, τα γενικότερα προβλήματα της πολιτείας της Λουϊζιάνας και από εδώ να δοθεί το μήνυμα σε όλο τον κόσμο, ότι πρέπει να κάνουμε όλοι μαζί ό,τι μπορούμε για να αποφευχθούν ανάλογες και παρόμοιες καταστροφές, εις το μέλλον, στον πλανήτη.
Επίσης είναι πολύ σημαντικό ότι το συμπόσιό μας συμπίπτει να γίνεται τις παραμονές της μεγάλης διασκέψεως της Κοπεγχάγης και ασφαλώς τα πορίσματα του συμποσίου μας θα μεταφερθούν στην Κοπεγχάγη και θα είναι έστω και μια μικρά συμβολή εις το μεγάλο έργο το οποίο καλείται να επιτελέσει αυτή η παγκόσμιος διάσκεψης. Πρέπει να ομολογήσω με ικανοποίηση και υπερηφάνεια, ότι το επίπεδο των συζητήσεων, των ανακοινώσεων σε αυτό το συμπόσιο είναι ανώτερο από τα προηγούμενα συμπόσια μας, ίσως γιατί ο κόσμος και οι σύνεδροι συνειδητοποιούν όλοι ολοένα και περισσότερο την κρισιμότητα της καταστάσεως και διότι αυτός ο τόπος, όπως είπα, η Νέα Ορλεάνη έχει τα ιδιαίτερα προβλήματα του, τα συγκεκριμένα, και βλέπουμε όλη αυτή την εβδομάδα σε αυτό το συμπόσιο οι συζητήσεις δεν επικεντρώνονται σε γενικότερα και αφηρημένα θέματα αλλά σε συγκεκριμένα προβλήματα, αιτήματα και προσδοκίες των ανθρώπων αυτής της περιοχής.
Ελπίζω ότι και αυτό το συμπόσιο θα βάλει την σφραγίδα του στην προσπάθεια την γενικότερη του Πατριαρχείου μας και όλου του κόσμου για την αντιμετώπιση των μεγάλων οικολογικών προβλημάτων, τα οποία προσλαμβάνουν διάσταση μιας κρίσεως.
Έχουμε την παγκόσμια οικονομική κρίση, έχουμε και την οικολογική κρίση. Έχουμε τους οικονομικούς μετανάστες έχουμε και τους οικολογικούς μετανάστες. Τους μετανάστες, οι οποίοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και φεύγουν λόγω των γνωστών κλιματικών αλλαγών και των προβλημάτων τα οποία δημιουργούνται από αυτές και είναι επομένως ένα παγκόσμιο πρόβλημα, ένα παγκόσμιο φαινόμενο, για την αντιμετώπιση του οποίου όλοι έχουμε ένα μέρος ευθύνης".

12 σχόλια:

Δέσποινα είπε...

Θερμά συγχαρητήρια για το εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ από το Η' Οικολογικό Συμπόσιο στο Μισισιπή!

panagiotisandriopoulos είπε...

Αγαπητέ μου Π.Κ.,

Συγχαίρω θερμά για την εξαιρετική κάλυψη του συνεδρίου στον Μισισπή όλες αυτές τις μέρες και για τούτη την συγκεντρωτική, τρόπον τινά, ανάρτηση.

Καταλαβαίνω τι δουλειά κάνατε και θαυμάζω πραγματικά.

Ανώνυμος είπε...

τα δελτία ειδήσεων προσπαθουν να παρουσιάσουν και να λύσουν σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τον κόσμο. τι, να ασχοληθούν τώρα με την οικολογία και μάλιστα για τον Μισισιπή. Τι λαϊκισμός!!! :-)

Σ' ευχαριστούμε για την παρουσίαση. Κάποιοι επιμένουν να θέλουν το καλό του πλανήτη.

Captain I.Leftakis είπε...

Παναιδεσιμωτατε Πρωτοπαπα και Πανυπερσεβαστε μου φιλε,

Η προσπαθεια που καταβαλη η Α.Θ.Π. ο Πατριαρχης του Γεννους ειναι πραγματι αξιολογωτατη και λιαν αποτελεσματικη.

Ευχαριστουμε για την αναρτηση και την ενημερωση.

Τα σεβασματα μου στην παπαδια σου( ο τονος παντα στην παραληγουσα και οπιανου δεν αρεσει να πιη ξυδι, γλυκαδι το λεμε στο Τζαντε.)

Σου φιλω το χερι

Roni Bou Saba روني بو سابا είπε...

η ορθόδοξη θεολογία ευτυχώς δεν έχει κλείσει τον κύκλο της και πάντα "νεολογίζει" σε πίσμα των στείρων καιρών. και το πιο χτυπητό παράδειγμα είναι η θεολογία του περιβάλλοντος που παραμένει σαν κινέζικα όχι μόνο για τα δελτία των 8 αλλά για τους θεολόγους εν πρώτοις, παρά τις προσπάθειες του Πατριάρχη και ολίγων πρωτοπόρων θεολόγων.

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Πολλά συγχαρητήρια στον Πατριάρχη για τις οικολογικές πρωτοβουλίες του και σε σας για την ανάδειξη των πραγματικών ειδήσεων.

P. Kapodistrias είπε...

@ Δέσποινα,

Η τιμή στον κ. Μαγγίνα!

P. Kapodistrias είπε...

@ Παναγιώτη Ανδριόπουλε.

Ευχαριστώ τα μάλα! Ο θαυμασμός είναι αμοιβαίος!

P. Kapodistrias είπε...

@ Βαγγέλη,

Αχ, είναι μια πολυπικραμένη ιστορία το οικολογικό πρόβλημα... Ποιος να γνοισασθεί από τους ιθύνοντες...

P. Kapodistrias είπε...

@ Κάπτεν Λευτάκη,

Χαίρομαι για τη συναντίληψη! Έρρωσο πανοικεί!

P. Kapodistrias είπε...

@ Ρόνι,

Η θεολογία του Περιβάλλοντος είναι κεφάλαιο ορθάνοιχτο για έρευνα και καταγραφές και ευαισθητοποίηση. Αλλά, ως φαίνεται, εις ώτα μη ακουόντων...

P. Kapodistrias είπε...

@ Αναΐς,

Ευχαριστώ. Μια προσπάθεια είναι αυτή, μέχρι που να κουρασθώ κι εγώ. Μόνος γάρ...
Στηρίζομαι όμως και σε όλους εσάς τους διαδικτυακούς συνοδοιπόρους!

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails