© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

Στροφαδιώτικες φωτογραφίες από τον "Ίσκιο" μας στο περιοδικό "Ναυτική Ελλάς"


Σεβαστός φίλος και πολυδικτυωμένος φύλακας άγγελος των κειμένων μας (πράγματι αξιοθαύμαστος, μια και γνωρίζει σχεδόν ανά πάσα στιγμή ό,τι δημοσιεύεται για εμάς ή από εμάς), αλίευσε και μάς έφερε σε φωτοτυπίες μια δημοσίευση που μάς αφορά. Πρόκειται για μια παρουσίαση των Στροφάδων Νήσων στο περιοδικό ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΣ, ένα βραβευμένο μηνιαίο παραδοσιακό έντυπο, που εκδίδεται με τη μέριμνα της "Ελληνικής Θαλασσίας Ένωσης", η οποία εποπτεύεται από το Πολεμικό Ναυτικό.

Την παρουσίαση έχει κάμει ο έγκριτος παιδαγωγός - μουσειολόγος Χαράλαμπος Τορτορέλης (ενίοτε και σχολιαστής εδώ στον "Ίσκιο" μας) και βρίσκεται στις σελίδες 70-75 του τεύχους Σεπτεμβρίου 2009 του εν λόγω Περιοδικού.

Ο συντάκτης του άρθρου έχει κοσμήσει το κείμενό του με φωτογραφίες και πληροφορίες δανεισμένες από τις περί Στροφάδων, του Καστρομονάστηρου και του ασκητή παπα-Γρηγόρη αναρτήσεις μας, εδώ στο πολυπεριοδικό μας, μνημονεύοντας -ευτυχώς- ότι προέρχονται από τον "Ίσκιο του Ήσκιου".

Σημειώνουμε εμφατικά το "ευτυχώς", επειδή έχει πλέον καταστεί... μόδα το "clopy-paste", όπως ευφυώς αποκαλείται η ιντερνετική κλοπή φωτογραφιών και κειμένων, χωρίς να μνημονεύεται η πηγή προέλευσης. Σε όλα τα επιστημονικά έργα (για να είναι επιστημονικά) χρειάζεται απαραίτητα να μνημονεύονται οι πηγές. Στις μέρες μας, που οι πληροφορίες στον Κυβερνοχώρο είναι τόσο κατακλυσμιαίες, ώστε ανερυθρίαστα και απροκάλυπτα συμβαίνει πλέον το "ο κλέψας του κλέψαντος"...

Ο Χαράλαμπος Τορτορέλης όμως εμνημόνευσε τις πηγές του και τούτο τον τιμά ιδιαίτερα. Τον ευχαριστούμε και τού ευχόμαστε δύναμη και δημιουργικότητα.

2 σχόλια:

Χάρης Τορτορέλης είπε...

Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια και τις ευχές σας. Θεωρώ πολύτιμες τις πηγές σε ένα κείμενο. Το ιστολόγιό σας και όλο το υλικό που παρουσιάζετε είναι έμπνευση για εμένα. Σε σχέση με τα περιοδικά με τα οποία συνεργάζομαι πάντα προσπαθώ να προβάλω τα της πατρίδας μας με τον καλύτερο τρόπο. Καλή συνέχεια και σε εσάς.

P. Kapodistrias είπε...

@ Χαράλαμπες ευχαριστώ!

Καθηκόντως κι εγώ το παρουσίασα, παρότι δεν το έχω λάβει ακόμη. Ελπίζω να το αποστείλεις για το Αρχείο, ώστε να φανούν ζωντανές οι φωτό.
Όι ευχές ισχύουν πάντα και ως προσευχές! Να είσαι καλά!

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails