© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

Εγκαίνια του ανακαινισμένου Μουσείου Σολωμού στην Κέρκυρα


Αύριο Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2009 και ώρα 7.30 το βράδυ στην Κέρκυρα, στο κατάστημα της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών, οδός Κ. Δαφνή – Θ. Μακρή 1 (πρώην Πάροδος Αρσενίου, στα Μουράγια), θα πραγματοποιηθούν τα επίσημα Εγκαίνια του ανακαινισμένου Μουσείου Σολωμού, καθώς και η παρουσίαση δύο βιβλίων για τον Κερκυραίο δημοτικιστή και συγγραφέα Ηλία Σταύρου (1873-1932), τα οποία κυκλοφορούν στην εύρωστη εκδοτική σειρά των δημοσιευμάτων της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών (βλ. παρακάτω).

Η ανακαίνιση του Μουσείου Σολωμού (που συνέβαλε στην καλύτερη αξιοποίηση της μεγάλης και πολύτιμης σολωμικής βιβλιοθήκης, πινακοθήκης, χειρογράφων, πειστηρίων κ.ά.), καθώς και η έκδοση των βιβλίων για τον Ηλία Σταύρου, πραγματοποιήθηκαν με την ευγενική χορηγία της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ, για του λόγου το δίκαιον, ότι το σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών (Μουσείου Σολωμού) απαρτίζεται από τους ακόλουθους αξιολογότατους πνευματικούς ανθρώπους: Πρόεδρος Περικλής Παγκράτης, Αντιπρόεδρος Θεοδόσης Πυλαρινός, Γραμματέας Δημήτρης Κονιδάρης, Ταμίας Λουκιανός Ζαμίτ, Έφορος Γεώργιος Χρυσικόπουλος, Μέλη Νικόλαος Τόμπρος και Κώστας Λιντοβόης.

Τα βιβλία, τα οποία πρόκειται να παρουσιασθούν, είχα την τιμή να λάβω πριν από καιρό από τον κ. Αλέξανδρο Γ. Σταύρου, Διευθυντή Γραμματείας Διοικητικού Συμβουλίου και Εξυπηρέτησης Μετοχών, τον οποίον ευχαριστώ από την θέση αυτή για την τιμή!

Το πρώτο είναι πόνημα του αγαπητού φίλου Θεοδόση Πυλαρινού, Καθηγητή στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και φέρει τον τίτλο "Ηλίας Αλ. Σταύρου. Ο Κερκυραίος Δημοτικιστής Λογοτέχνης", Κέρκυρα 2008, σελίδες 144. Ο Πρόλογος είναι του κ. Αλεξάνδρου Γ. Σταύρου.

Το δεύτερο βιβλίο είναι ένας Τόμος 516 σελίδων, ο οποίος, με φιλολογική επιμέλεια και εισαγωγή του Θεοδόση Πυλαρινού, φέρει τα στοιχεία "Ηλία Σταύρου, Τα Ευρισκόμενα", Κέρκυρα 2009.

Το ογκώδες αυτό έργο συντίθεται από τις εξής θεματικές ενότητες: Συλλογή πρωτότυπων διηγημάτων (σελ. 27-52), Διηγήματα-Μύθοι (σελ. 53-96), Θρησκεία και Πατρίδα. Διηγήματα θρησκευτικά-πατριωτικά (σελ. 97-124), Πλουτάρχου Περί Παίδων Αγωγής (σελ. 125-150), Ηθογραφικά Διηγήματα των Κερκυραίων Αγροτών (σελ. 151-212), Ιόνιος Αύρα (σελ. 213-252), Οι ομορφιές της Αττικής (σελ. 253-282), Ο Παράδεισος της Εύας. Κομεντί εις πράξεις τρεις (σελ. 283-332), Ηθογραφικά Πατριωτικά Διηγήματα (σελ. 333-370), Παλιά και Νέα (σελ. 371-386), Λησμονημένοι Στίχοι (σελ. 387-400), Η Ραψωδία της Ζωής του Παραδείσου (σελ. 401-420), Δημοσιεύσεις σε περιοδικά (σελ. 421-512). Το έργο κλείνει με Γλωσσάρι.

Πραγματική συμβολή στην Κερκυραϊκή και Επτανησιακή Γραμματεία! Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές!

π. Π.Κ.

4 σχόλια:

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Είχε μείνει κλειστό λόγω των εργασιών περισσότερο χρόνο απο το αρχικό χρονοδιάγραμμα, και θα είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε τις αλλαγές. Ήταν πάντα αγαπημένο μουσείο, δίπλα ακριβώς απο τα -μέχρι πριν λίγο καιρό- γραφεία της Μητρόπολης στα Μουράγια, με θέα το νησί του Βίδο. Αυτή τη θέα έβλεπε ο Ποιητής απο το σπίτι του..
Αισθάνομαι οτι είναι πάντα εδώ, και ταυτόχρονα εκεί και παντού.

P. Kapodistrias είπε...

Αξίζει τον κόπο ένα τέτοιο καθίδρυμα! Έχω πάει πριν από περίπου 25 χρόνια. Και απέναντι μετά, σ' ένα καφενείο στα Μουράγια!!!

Συγχαρητήρια σε όλους όσοι μόζθησαν! Να έχουν την ευχή και σκέπη του Σολωμού!

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Στο "Αντρανίκ" πήγατε..


Συγχαρητήρια στην Εταιρεία Κερκυραικών Σπουδών.

P. Kapodistrias είπε...

@ Αγαπητή Αναΐς,

Αν δεν σού κάνει μεγάλο κόπο, Σε ορίζω ρεπόρτερ του Ίσκιου μας στην εκδήλωση αυτή. Ό,τι προκύψει, με χαρά θα το περιμένουμε.

Μόνο πρόσεξε: Ο Ίσκιος σε στέλλει, μην παρασυρθείς από τον Ήσκιο!!!

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails