© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009

Ελύτης, "ναός στο σχήμα τ' ουρανού". 30 χρόνια μετά το Νόμπελ του

Σκέψεις του π. Π. Καποδίστρια

Κατά την παρθενική της εμφάνιση η εφημερίδα VETO διένειμε σήμερα το "Άξιον Εστί" στην αυθεντική του -ευτυχώς- μορφή, με τους ανεπανάληπτους Γρηγόρη Μπιθικώτση και Θεόδωρο Δημήτριεφ να ερμηνεύουν τη σύμπραξη του μεγάλου Έλληνα Μίκη Θεοδωράκη με τον Nομπελίστα Οδυσσέα Ελύτη. Στην απαγγελία είναι ο Μάνος Κατράκης, ο αλησμόνητος. Με το αυθεντικό εξώφυλλο, το οποίο επιμελήθηκε μοναδικά ο πολύς Γιάννης Τσαρούχης. Συνοδεύεται μάλιστα από ένα καλαίσθητο 24σέλιδο βιβλιαρίδιο με το κείμενο του έργου.

Μαζί με αυτό το γεγονός (σημαντικό για τους όλους τους λάτρεις της Ποίησης και της Μουσικής, της Ποιότητας εν γένει) άγουμε αυτό τον καιρό δύο σημαντικές επετείους, που αφορούν στην κορυφαία φυσιογνωμία του Ελύτη:

α) Αύριο, 2 Νοεμβρίου, είναι η μέρα των Γενεθλίων του, ημέρα κατά την οποία το Ορθόδοξο Εορτολόγιο τιμά τους μάρτυρες Ακίνδυνο, Πηγάσιο, Αφθόνιο, Ελπιδοφόρο και Ανεμπόδιστο, απ' όπου και το σχετικό του ποίημα. Γεννήθηκε πριν από 98 χρόνια κι έκτοτε η Ελληνική Ποίηση δεν είναι η ίδια. Προσέδωσε στη γλώσσα μας νέα, ανθεκτικότερα φτερά. Όχι ότι δεν ήταν φτερωμένος ο Έλλην Λόγος, αλλά να: Ο Ελύτης, αξιοποιώντας τις όσες (μικρές ή μεγαλύτερες) σπίθες των διαχρονικών προγόνων του, τις ανήγαγε σε φωτιές, πυρκαγιές κατακαίουσες απολυτρωτικά τους Συνοδίτες των Λυγμών.
β) Η δεύτερη επέτειος έχει να κάμει με το ίδιο το κορυφαίο Βραβείο που απέσπασε και πανεθνικώς πλημμυρίσαμε χαρά. Τρεις ακριβώς δεκαετίες από το δεύτερο Νόμπελ των Ελλήνων. Δεκέμβριος του 1979. Τριάντα ολόκληρα χρόνια μετά. Τον αναθυμάμαι (λες και είναι τώρα δα) κατά την ιστορική Απονομή στη Σουηδία να μιλάει για την διαχρονική ιερότητα της Γλώσσας μας κι έκτοτε αισθάνομαι πολύ πολύ ψηλότερος απ' το Λίγο που είμαι:
"(...) Μου εδόθηκε, αγαπητοί φίλοι, να γράφω σε μια γλώσσα που μιλιέται μόνον από μερικά εκατομμύρια ανθρώπων. Παρ' όλ' αυτά, μια γλώσσα που μιλιέται επί δυόμιση χιλιάδες χρόνια χωρίς διακοπή και μ' ελάχιστες διαφορές. Η παράλογη αυτή, φαινομενικά, διάσταση, αντιστοιχεί και στην υλικο-πνευματική οντότητα της χώρας μου. Που είναι μικρή σε έκταση χώρου και απέραντη σε έκταση χρόνου. (...) Χωρίς να λησμονεί κανείς ότι στο μάκρος εικοσιπέντε αιώνων δεν υπήρξε ούτε ένας, επαναλαμβάνω ούτε ένας, που να μην γράφτηκε ποίηση στην ελληνική γλώσσα. (...)" [Ολόκληρο τον Λόγο μπορείτε ν' αναγνώσετε στα παραΘέματα λόγου, εδώ].

Τιμώντας κι εμείς, εδώ στον "Ίσκιο" μας, αυτές τις επετείους δανειζόμαστε μερικά στιγμιότυπα από το πολύτιμο Αρχείο Γιώργου και Ηρούς Σγουράκη, στα οποία ο Μαΐστωρ της Διαύγειας των Συναισθημάτων Ελύτης, ευρισκόμενος στην Πάτμο, διαβάζει ένα εξαίσιο απόσπασμα από το "Άξιον εστί". Ησυχάστε, παρακαλώ Σας φίλοι μου... Τώρα μιλάει ο Ποιητής:

16 σχόλια:

Roadartist είπε...

Απέραντος!!!

Artanis είπε...

Α ωστε γι' αυτό "έσκισε" η εφημερίδα...
Ε βέβαια, Ελύτης είναι αυτός...
Αξεπέραστος...
Καλημέρα από ΝΖ...

Ανώνυμος είπε...

να προσθέσω στην σειρά των α.. το ανεπανάληπτος

VAD είπε...

Δε φτανουν τα λόγια μας να αποδώσουν τη μεγαλοσύνη του...

Άστρια είπε...

O πιο αγαπημένος!

Δέσποινα είπε...

Πολύ σημαντικό αυτό το αφιέρωμα στον Ελύτη και με πλούσιο υλικό! Ευχαριστούμε που μας θύμισες τις επετείους!

P. Kapodistrias είπε...

@ Roadartist,

...σαν το βαθύ γαλάζιο του πελάγους!!!

P. Kapodistrias είπε...

@ Αρτάνις,

Ναι, οι εφημερίδες "σκίζουν" στις προτιμήσεις μας, ανάλογα με τις προσφορές... Ποιος θα τούς αγόραζε αλλέως; Δεν αξίζουν, μια και όλοι σχεδόν είναι (θα μού επιτρέψεις) πουλημένοι...

Χαιρέτα μας τη Ν. Ζηλανδία με τα ωραία της!

P. Kapodistrias είπε...

@ Βαγγέλη,

... και ασυναγώνιστος, θα προσέθετα!!!

P. Kapodistrias είπε...

@ VaD,

Μεγάλος πράγματι, μέσα στη λιγοσύνη του καιρού και του τόπου μας!...

Χαιρετίσματα στο Χαρτούμ!

P. Kapodistrias είπε...

@ Άστρια,... και όσο περνούν τα χρόνια, ο λόγος του ερασμιότερος!

P. Kapodistrias είπε...

@ Δέσποινα,

Ευχαριστώ! Άξιον εστίν μεγαλύνειν τον Ποιητή του Μέσα Νοός, του και κρύφιου!

Roni Bou Saba روني بو سابا είπε...

είχα πάρει την εφημερίδα Βέτο για το Ελ Γρέκο και είδα ότι περιείχε και το Άξιον Εστίν αλλά δεν σκέφτηκα να τον ακούσω πριν απότ την ανάρτησή σας χτες! και επιπλέον η ανάρτηση αυτή ήταν αφορμή και για άλλες αναρτήσεις.. εις άλλον ωκεανόν

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Την πήρα την εφημερίδα για τον Ελύτη και για τον Θεοτοκόπουλο. Απόψε άκουσα πολύ μελοποιημένο Ελύτη και το δεύτερο πρόγραμμα, που το ακούω μονίμως και στο σπίτι και στο αυτοκίνητο. Μου έχει μείνει μέσα στη σκέψη και ξαναλέω συνέχεια την "τρελή ροδιά"
Υπέροχα όλα..

P. Kapodistrias είπε...

@ Ρόνι,

Κορυφαίοι! Και ο Δομήνικος και ο Ελύτης. Οι εφημερίδες μάς πλούτισαν αυτή την Κυριακή.

Χαίρομαι που ο "Ίσκιος" μας δίνει ερεθίσματα νέα!!!

P. Kapodistrias είπε...

@ Αναΐς,

Φουλ Ελύτη σε διαγιγνώσκω! Και αυτό δεν είναι απλώς Κάτι, είναι το Όλον. Επειδή "πολλά δε θέλει ο άνθρωπος"...

Χαίρε, φίλη!

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails