© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Ανάτυπα από τον Χαριστήριο Τόμο "Φιόρα Τιμής"

Ο Χαριστήριος Τόμος Φιόρα Τιμής για τον Μητροπολίτη Ζακύνθου Χρυσόστομο Β΄ Συνετό, στον οποίον αναφερθήκαμε σε προηγούμενη ανάρτησή μας είναι μια πραγματικότητα και ήδη θαυμάζεται απ' όσους τον πήραν στα χέρια τους. Πρόκειται, λένε, για ουσιαστική συμβολή στα Γράμματα και την Επιστήμη, αγκαλιάζοντας μάλιστα πολλούς τομείς: Ιστορία, Θεολογία, Φιλοσοφία, Τέχνη κλπ. Ένας υπερ-τόμος ουσιαστικής Επιστήμης, επειδή ακριβώς την βηματίζει, μια και δεν περιέχει τα συνήθη αναμασήματα, αλλ' ανακοινώσεις κυρίως νέων στοιχείων κι εν πάση περιπτώσει πρωτότυπες εργασίες.

Ως αντί-δωρο τιμής στους 71 Επιστήμονες, τους τιμήσαντες τον Μητροπολίτη μας με τα "φιόρα" της επιστημοσύνης τους, κυκλοφορήθηκαν (παράλληλα με τον κατεξοχήν Τόμο) και από πενήντα ανάτυπα της εργασίας ενός εκάστου συγγραφέα.

Στην ανάρτηση αυτήν Σάς παρουσιάζω τα ημέτερα ανάτυπα, δεδομένου ότι στον χαριστήριο αυτόν Τόμο ανέλαβα να παρουσιάσω δύο κείμενα:

Το πρώτο είναι κατεξοχήν αναδίφηση στις αρχειακές πηγές και επιγράφεται: "Ελλείψεις Αγίου Μύρου στα Ιόνια Νησιά κατά τον 19ο αιώνα (Ανέκδοτες επιστολές)" [σελίδες 381-398 του Τόμου].

Το δεύτερο ανάτυπο αποτελεί το εισαγωγικό κείμενο του Τόμου (σελίδες 25-35) κι επιγράφεται "Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος Β΄ Συνετός. Μισός αιώνας εκκλησιαστικής διακονίας". Όπως κατανοείτε, είναι το μόνο κείμενο που ασχολείται με τον τιμώμενο Μητροπολίτη κι επειχειρεί συνοπτική πρόσβαση στη ζωή και το έργο του. Στο τέλος υπάρχει ένα έγχρωμο δεκαεξασέλιδο (εκτός αρίθμησης) με 30 ενδεικτικές φωτογραφίες της μακράς αυτής διαδρομής του κ. Χρυσοστόμου στον τόπο και στον χρόνο του.

Και για να προφτάσω τους ανίδεους ή γκρινιάρηδες: Είναι παλαιή συνήθεια, όταν κάποιος Καθηγητής Πανεπιστημίου, Ιεράρχης, Συγγραφέας ή άλλο δημόσιο πρόσωπο εορτάζει μια σημαντική του επέτειο εν είδει Ιωβηλαίου, δημιουργείται ένας Τιμητικός - Επιστημονικός Τόμος, στον οποίον οι κάθε λογής πνευματικοί του Φίλοι προσφέρουν, αντί άλλου δώρου, ένα σύνθεμα λόγου ή τέχνης ή επιστημοσύνης (συν ένα μόνον εισαγωγικό κείμενο για τον Τιμώμενο), τα οποία όλα συνεκδίδονται ύστερα, σε ειδική μάλιστα εορτή τού προσφέρεται η έκδοση. Συνήθως, έτσι έχουν τα πράγματα. Κάποτε, ορισμένοι τέτοιοι τόμοι ξεστρατίζουν και όλες οι εργασίες αφορούν στα όποια ανδραγαθήματα του εορταζόμενου. Αυτές οι περιπτώσεις όμως είναι λιγοστές. Για όσους δεν το γνωρίζουν, οι Τόμοι αυτοί έχουν συλλεκτική αξία. Προσωπικά, στη βιβλιοθήκη μου απόκεινται περί τους τριάντα!!!
Στα δικά μας Φιόρα ακολουθήσαμε την ενδεδειγμένη οδό, ενώ αποκλείσαμε όλα εκείνα τα κείμενα, τα οποία έγραψαν κάποιοι Φίλοι του Μητροπολίτη μας και απευθύνονταν υμνητικά σε αυτόν τον ίδιο. Και τούτο για να είναι καθαρά επιστημονικό το αποτέλεσμα. Σημειωτέον, ότι περί τους δέκα σημαντικότατους επιστήμονες υποσχέθηκαν κείμενά τους, έδωσαν έγκαιρα τα θέματά τους, αλλά τελικά δεν κατόρθωσαν να ολοκληρώσουν εντός της προθεσμίας και, δυστυχώς, έμειναν εκτός.

4 σχόλια:

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Πρέπει να ήταν άθλος για να επιμεληθείτε όλο αυτό το Έργο..

Υποθέτω θα διαβάσουμε εδώ και τα δικά σας κείμενα;

panandr6@otenet.gr είπε...

Θερμά συγχαρητήρια, αγαπητέ μας Π.Κ., για τον κόπο και το σπουδαίο αποτέλεσμα.
Δεν είχα την παραμικρή αμφιβολία ότι ο τόμος θα ήταν ουσιαστικός και όχι "δοξολογικός" για τον Ζακύνθου Χρυσόστομο, ο οποίος έχει αποδείξει πως δεν ενδιαφέρεται για μάταιες κολακείες.
Με το καλό η παρουσίαση του πολύτιμου τόμου.

Δέσποινα είπε...

Πολλά συγχαρητήρια!
Και σε άλλα με υγεία!!!

Αριάδνη είπε...

Συγχαρητήρια πολλά σ όλους τους συμμετέχοντες!
Και κυρίως στον ..Πρωτομάστορα!(να εξηγήσω;)
Τάδε έφη η ..Πρόεδρος!

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails