© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

Πένθος για τον Πατριάρχη Σερβίας Παύλο


φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας

Σήμερα το μεσημέρι αφίχθη στο Βελιγράδι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, προκειμένου να προστή αύριο της Εξοδίου Ακολουθίας για τον μακαριστό Πατριάρχη Σερβίας Παύλο.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τέλεσε τρισάγιο ενώπιον της σορού του μακαριστού Πατριάρχου, στον Καθεδρικό Ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Βελιγράδι, όπου εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα από την περασμένη Δευτέρα.
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος συνοδεύεται από τον Μητροπολίτη Τρανουπόλεως Γερμανό, τον Αρχιγραμματέα της Ι. Συνόδου Αρχιμ. Ελπιδοφόρο και τον Μέγα Αρχιδιάκονο Μάξιμο.



Η δήλωση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου για τον μακαριστό Πατριάρχη των Σέρβων Παύλο, όταν πληροφορήθηκε το γεγονός στο Φανάρι, ήταν η ακόλουθη:

Μετά λύπης ἐπληροφορήθημεν σήμερον εἰς τό Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον τήν ἐν Κυρίῳ κοίμησιν τοῦ ἀδελφοῦ Πατριάρχου τῶν Σέρβων κυροῦ Παύλου. Τελέσαντες τρισάγιον εἰς τό τέλος τοῦ ἑσπερινοῦ τῆς ἑορτῆς τοῦ Ἀποστόλου καί Εὐαγγελιστοῦ Ματθαίου ἐδεήθημεν ὅλῃ ψυχῇ καί καρδίᾳ ὑπέρ ἀναπαύσεως τῆς μακαρίας αὐτοῦ ψυχῆς ἐν χώρᾳ ζώντων, ἤδη δέ συλλυπούμεθα τήν σεβασμίαν Ἱεραρχίαν, τόν εὐαγῆ κλῆρον καί τόν πιστόν λαόν τῆς ἀδελφῆς Ἐκκλησίας τῆς Σερβίας, οἱ ὁποῖοι ὅλοι κλαίουν διά τήν ἀπώλειαν τοῦ σεπτοῦ Πρωθιεράρχου των. Μόνον ὁ Πατριάρχης Παῦλος χαίρει σήμερον διά τήν μετάβασίν του εἰς τούς οὐρανούς.

Ἐπικαίρως ἐπαναλαμβάνομεν τούς λόγους τοῦ Σέρβου ποιητοῦ Μ. Μπέτσκοβιτς διά τόν ἀοίδιμον Πατριάρχην: «Κανείς εἰς τήν θορυβωδεστάτην ἐποχήν μας δέν ὡμίλει τόσον χαμηλοφώνως καί κανείς δέν ἠκούετο μακρύτερα. Κανείς δέν ὡμίλει ὀλιγώτερον καί ἡ ὁμιλία του νά ἔλεγε περισσότερα. Κανείς εἰς τήν τόσον ἐθελοτυφλοῦσαν ἐποχήν μας δέν ἀντίκρυζε τήν ἀλήθειαν μέ περισσοτέραν ἀταραξίαν».

Αἰωνία αὐτοῦ ἡ μνήμη!

Εἴθε ὁ Κύριος καί Δομήτωρ τῆς Ἐκκλησίας νά ἀναδείξῃ ἄξιον διάδοχον αὐτοῦ ἐπί κεφαλῆς τῆς Ἁγιωτάτης Ἐκκλησίας Σερβίας καί πατέρα τοῦ ἐνδόξου Σερβικοῦ Ἔθνους διά νά συνεχίσῃ τήν κατηξιωμένην πρωθιεραρχικήν διακονίαν ἐκείνου καί νά διαφυλάξῃ τάς παραδόσεις καί τά ἰδανικά τοῦ λαοῦ του.

Βιογραφικό του Πατριάρχη Παύλου

Στις 15 Νοεμβρίου του 2009 σε νοσοκομείο Βελιγραδίου απεβίωσε ο Πατριάρχης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Παύλος, 95 ετών.
Ο Πατριάρχης Σερβίας, Αρχιεπίσκοπος Πέτσκας, Μητροπολίτης Βελιγραδίου και Κάρλοβτσυ Παύλος (κατά κόσμον Γκόϊκο Στοϊτσεβιτς) γεννήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου του 1914 στο χωριό Κουτσάντσυ στη Σλαβονία Γιουγκοσλαβίας.
Μετά το πέρας των γυμνασιακών του σπουδών στο Βελιγράδι εισήλθε στο Θεολογικό Σεμινάριο στο Σαράγιεβο. Στη συνέχεια ενεγράφη στη Θεολογική σχολή του Βελιγραδίου.
Στην διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ο Γκόϊκο Στοϊτσεβιτς ως πρόσφυγας βρέθηκε στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας στην Οβτσάρα, όπου και έγινε δόκιμος μοναχός. Εδώ δίδαξε τα θρησκευτικά στα παιδιά προσφύγων. Μετά τη λήξη του πολέμου εγκαταστάθηκε στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Οβτσάρας, όπου το 1948 εκάρη μοναχός και χειροτονήθηκε διάκονος.
Από το 1949 έως το 1955 ο ιεροδιάκονος Παύλος ήταν μέλος της αδελφότητας της Ιεράς Μονής Ράτσε, όπου επιτελούσε διάφορα διακονήματα. Το 1954 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και το 1957 έλαβε το οφφίκιο του αρχιμανδρίτη. Από το 1955 έως το 1957 παρακολουθούσε μαθήματα της Καινής Διαθήκης και Λειτουργικής στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Στις 29 Μαΐου του 1957 ο Αρχιμανδρίτης Παύλος χειροτονήθηκε Επίσκοπος Ράσκας και Πριζρένης στο Καθεδρικό Ναό Βελιγραδίου. Ως επικεφαλής της επαρχίας Ράσκας και Πριζρένης ασχολήθηκε με τις οικοδομές των καινούργιων εκκλησιών και τα έργα για τη συντήρηση και τη διαφύλαξη των ορθοδόξων ιερών του Κοσσόβου και Μετοχίων. Πολλές φορές επισκέφθηκε και λειτούργησε σε διάφορους Ιερούς Ναούς της επαρχίας του και ταυτόχρονα συνέχισε και την ακαδημαϊκή του δραστηριότητα και διδασκαλία. Το 1988 αναγορεύθηκε Διδάκτορας Θεολογίας από τη Θεολογική Σχολή Βελιγραδίου.
Τον Νοέμβριο του 1990, κατόπιν αποφάσεως της Ιεράς Συνόδου της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ο Επίσκοπος Παύλος εξελέγη Προκαθήμενος της Εκκλησίας αυτής, σε αντικατάσταση του Πατριάρχη Γερμανού που είχε αρρωστήσει. Η Ενθρόνιση του 44ου Πατριάρχη της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας πραγματοποιήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου του 1990 στο Καθεδρικό Ναό του Βελιγραδίου.
Στα χρόνια της πατριαρχείας του, επισκέφθηκε πολλές επαρχίες της Σερβικής Εκκλησίας τόσο στο έδαφος της τέως Γιουγκοσλαβίας, όσο και εκτός αυτής, στην Αυστραλία, στην Αμερική, στον Καναδά και στη Δυτική Ευρώπη.
Ο μακαριστός Πατριάρχης Παύλος τυγχάνει συγγραφέας μερικών βιβλίων. Περισσότερα από είκοσι χρόνια στο Δελτίο της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας δημοσιεύονταν οι μελέτες του σχετικά με τα λειτουργικά θέματα. Για ένα μεγάλο διάστημα διετέλεσε Πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής για τη μετάφραση της Αγίας Γραφής. Από τις 13 Νοεμβρίου του 2007 ο Πατριάρχης Παύλος νοσηλευόταν στο στρατιωτικό νοσοκομείο Βελιγραδίου.

2 σχόλια:

Anastasios είπε...

Μια μεγάλη μορφή της σύγχρονης Ορθοδοξίας! Ας είναι η μνήμη του αιώνια!

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Ας έχουμε την ευχή του.

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails