© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Στην Ελληνική Κοινότητα του Germiston στο Johannesburg



Πριν λίγο έφθασε με το e-ταχυδρομείο η παρακάτω πρόσκληση από το Germiston του Johannesburg:

Σας προσκαλούμε στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία
«ΥΜΝΟI ΑΓΓΕΛΩΝ»
την Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009 και ώρα 6.30 μ.μ. στον Ιερό Ναό
του Αγίου Ιωάννου της Ελληνικής Κοινότητας του Germiston.

Στην όμορφη τούτη βραδιά θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε τις καινούργιες αγιογραφίες της Εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη που αποτελούν κόσμημα για την Εκκλησία μας.

Θα ακολουθήσει δεξίωση / cocktail στην Κοινοτική Αίθουσα.

Ο ΕΦΗΜΕΡΙΟΣ

π. Γιάννης
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Κ. Κουσιάκης


Με συγκίνησε το κάλεσμα, όχι μόνον επειδή προέρχεται από έναν συντοπίτη και φίλο ιερέα, τον δραστήριο Αρχιμανδρίτη Ιωάννη Τσαφταρίδη (ο οποίος εκδαπανάται στην διακονία των Ελλήνων στη Νότιο Αφρική), αλλά κι επειδή προέρχεται από το εξαιρετικό αυτό κράτος της αφρικανικής ηπείρου, το οποίο (ως πολύ γνωστόν) λάτρεψα, όταν πριν δυο χρόνια βρέθηκα εκεί για μια περί Σολωμού διάλεξη, φιλοξενούμενος του παπα Γιάννη των συνεργατών του.
Μη νομίζετε, ότι χρειάζομαι και πολλά παρακάλια για να φύγω. Έτοιμος είμαι!... Όμως, μια και αυτό είναι πολύ δύσκολο, η Πρόσκληση μού δίνει την ευκαιρία να φύγω έστω και εικονικά μες από τις πλείστες φωτογραφίες που έφερα από εκεί και που δεν έχουν ακόμη δημοσιευτεί.

Σάς παίρνω μαζί μου λοιπόν! Χωράτε όλοι στις αποσκευές! Για να είμαστε μάλιστα συνεπείς με την παραπάνω Πρόσκληση του παπα Γιάννη, θα παραμείνουμε στον αυλόγυρο της Ελληνικής Κοινότητας.


Πρόκειται για ένα τεράστιο οικόπεδο, ιδιαίτερα φροντισμένο και φιλόξενο, όπου αναπτύσσεται η όλη κοινοτική ζωή των Ελλήνων της της μεγάλης περιοχής του Germiston.



Στο κέντρο δεσπόζει μεγαλοπρεπής και υποβλητικός ο ναός του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, οικοδομημένος σε στιλ γοτθικίζον.







Το εσωτερικό του ναού ευρύχωρο και φιλικό, όπου τελούνται οι λειτουργικές / λατρευτικές ανάγκες των Ελλήνων. Σύμφωνα με την σημερινή Πρόσκληση, οι αγιογραφίες που φαίνονται στις φωτογραφίες άλλαξαν, επειδή όντως ήταν κακοφτιαγμένες και στη θέση τους ιστορήθηκαν άλλες, πιο προσεγμένες και ποιοτικότερες από τον επίσης Ζακύνθιο εικαστικό Διονύση Πάλμα.








Δίπλα στον ναό υπάρχει ένα τεράστιο κτίριο, όπου στεγάζονται τα Γραφεία, η Αίθουσα Συνεστιάσεων και λοιποί κοινόχρηστοι χώροι. Ας πούμε, το διοικητικό κέντρο της Κοινότητας.




Εδώ στην μεγάλη Αίθουσα πραγματοποιούνται οι διάφορες συναυλίες, οι χοροί και πάνω απ' όλα (!!!) τα τρικούβερτα ελληνικά τσιμπούσια, με κάθε ευκαιρία οικογενειακής ή κοινοτικής ή εθνικής χαράς!


Πίσω από την εκκλησία και το κεντρικό κτίριο της Κοινότητας, στο μεγάλο καταπράσινο οικόπεδο, υπάρχουν κάποια άλλα μικρότερα (πλην απαραίτητα) κτίσματα:








Εδώ στεγάζεται ο "Εθνικός Σύνδεσμος Ελλήνων Νέων και Φοιτητών Νοτίου Αφρικής". Πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία της συνένωσης της φοιτητιώσας νεότητας των Ελλήνων επί το αυτό!






Εδώ και το Κοινοτικό Σχολείο, όπου η νέα γενιά πασχίζει πάνω απ' όλα να προσλάβει την ελληνική γλώσσα και τον προπατορικό μας πολιτισμό. Από το τζαμένιο παράθυρο, με τις ζωγραφισμένες ελληνικές σημαιούλες, αιχμαλωτίζω την σχολική αίσθηση: Τα θρανία, τ' ανοιχτά βιβλία, η γνώριμη υδρόγειος σφαίρα!


7 σχόλια:

Αριάδνη είπε...

Πάρτε με σας παρακαλώ εκεί....!!!!!!
Επείγομαι να φύγω όσο πιο μακρυά!!!

P. Kapodistrias είπε...

@ Αριάδνη,

Μην παρακαλάς. Σ' έχω ήδη κρύψει στις αποσκευές μου! Χωρίς την Κυρία Πρόεδρο, πουθενά.

Απογειωνόμαστε!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

πολύ όμορφα. καλό μας "ταξίδι"

Αιμιλία Ροδόσταμο είπε...

Είναι ζωντανές τών Ελλήνων οι κοινότητες! οι Πανέλληνες πού θάλεγε ο Σαββόπουλος.

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Αφού παίρνετε κόσμο..μήπως θα μπορούσα κι εγώ..ταπεινά να ζητήσω, μιά θεσούλα κι εγώ-κι ας μην είμαι πρόεδρος(τί ανισότητες κι αυτές)μάλιστα θέλω και μιά ακόμη για τη φίλη μου την Αιμιλία..να ελπίζω;

pandriopoulos είπε...

Οι Πανέλληνες!
Ημείς δε; "Στο χειρότερο του Ελληνισμού κομμάτι στην Ελλάδα ζεις"! Που λέει κι ο Διονύσης Σαββόπουλος.
Ευλογημένος τόπος, μα ζούμε από μισοσυνείδητα εως ασυνείδητα την ελληνικότητά μας...

Ευχαριστούμε παμφίλτατε Π.Κ. για τις ατελείωτες - ευτυχώς! - αναρτήσεις από το ταξίδι σου στην Ν. Αφρική.

Θεανω Καλημερη είπε...

Ημουν εχθες εκει...
Ανημερα Πασχαλιας και παντου μυριζε Ελλαδα.
Το σουβλιστο αρνι, τα κοκκινα αυγα, το τσουρεκι μας.
Ανθρωποι ευγενικοι και φιλοξενοι τα ειχαν φροντισει ολα με αψογο τροπο.
Σας ευχαριστω πολυ.

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails