© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

Μια ξεχωριστή εκδήλωση από το Καλλιτεχνικό Σύνολο "Πολύτροπον" στο "Κέντρο Δικανικών Μελετών"

Μόλις έλαβα γνώση για μια ξεχωριστή και πρωτότυπη εκδήλωση, η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη 2 Ιουνίου 2009, στις 8 το βράδυ, στον χώρο Υποδοχή Θεοφάνεια του Κέντρου Δικανικών Μελετών, του Καθηγητή Κώστα Ε. Μπέη (Αθήνα, οδός Αγίου Ισιδώρου 35, Λυκαβηττό) από το ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ.

Η εκδήλωση φέρει τον γενικό τίτλο «Θα ’ρθει συντροφιά κι ο Χριστός». Και τι περιλαμβάνει; Ύμνους, ποιήματα και μουσικές συνθέσεις Ελλήνων δημιουργών, μεταξύ των οποίων της ταπεινότητάς μου, πράγμα για το οποίο ευχαριστώ εκ βαθέων τους διοργανωτές και μάλιστα τον Παναγιώτη Ανδριόπουλο, που έχει τον σχεδιασμό και τη γενική επιμέλεια.

Συμμετέχουν: Δάφνη Πανουργιά, τραγούδι - Τάσος Σπηλιωτόπουλος, πιάνο - Παναγιώτης Ανδριόπουλος, τραγούδι - Peter Saliba, ψάλτης - Roni Bou Saba, ψάλτης - Paul Saliba, ψάλτης - Δημήτρης Καραδήμας, αναγνώστης.

Ακολουθεί το αναλυτικό Πρόγραμμα:

Α΄ Βυζαντινοί ύμνοι (ελληνικά και αραβικά)

* Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης:
Η μουσική των αγγέλων.

* Δοξολογία Μεγάλη (στίχοι τινές), μέλος Δημητρίου Αλ Μουρ, ήχος πλ. α' (μακάμ ατζέμ κιουρντί).

* Roni Bou Saba: Η βυζαντινή μουσική στην Αραβόφωνη Ορθοδοξία.

* Άξιον Εστίν, αργοσύντομο, μέλος Δημητρίου Αλ Μουρ, ήχος α'.
* Βασιλεύ Ουράνιε, μέλος Ανδρέα Μουάικιλ, ήχος πλ. β'.

* Σωτήρης Γουνελάς, Κύριε.
* Διονύσης Καρατζάς, Προσευχή.

* Εξομολογείσθε τω Κυρίω, ήχος πλ. α΄, μέλος σύντομον.

Β΄ Από τον κύκλο Ιερατική Ποίηση

* Παναγιώτης Καποδίστριας:
Ωδή ζ΄ από το ποίημα Της αγάπης μέγας χορηγός,
Ήχος πλ. β΄, μέλος παραδοσιακό.

* Μητροπολίτης Πέργης Ευάγγελος:
Προς το τέρμα,
Μουσική: Κωνστάντια Γουρζή.

Γ΄ Τραγούδια Μάνου Χατζιδάκι – Μίκη Θεοδωράκη

* Ζαχαρίας Παπαντωνίου,
Η προσευχή του ταπεινού.

* Εσπερινός. Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης, Ποίηση: Γεώργιος Δροσίνης.

* Νικηφόρος Βρεττάκος, Πρόσωπο με πρόσωπο.

* Κύριε. Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις, Στίχοι: Βαγγέλης Ροζακέας.

* Ήσουν παιδί σαν τον Χριστό. Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις, Στίχοι: Νίκος Γκάτσος.

* Μελισσάνθη,
Στον ουρανό της αιωνιότητας.

* Νυχτερινός άγγελος. Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις, Στίχοι: Μιχάλης Μπουρμπούλης.

* Νίκος Καρούζος, Η προσευχή του σκουληκιού.

* Η προσευχή του ακροβάτη. Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις, Στίχοι: Αγαθή Δημητρούκα.

* Νίκος Καρούζος, Απολέλυσαι της ασθενείας σου.

* Την πόρτα ανοίγω το βράδυ. Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης, Ποίηση: Τάσος Λειβαδίτης.

* Ματθαίος Μουντές, Για ν’ αγαπήσεις…

* Κραταιά ως θάνατος αγάπη. Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις, Από το Άσμα Ασμάτων του Σολομώντος.



[Στην εικόνα (από το Πρόγραμμα της εκδήλωσης): Ο Χριστός, Φώτη Κόντογλου - 1924, αραιωμένο μελάνι, 17 x 13,5 εκ. Συλλογή Ι. Παπαδόπουλου].

Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

Άρια Κομιανού, une grecque artiste graveur à Lunel

Γράφει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας


Με την καλή χαράκτρια Άρια Κομιανού έχω πολλές φορές ασχοληθεί από αυτές εδώ τις σελίδες [δείτε εδώ]. Όχι μόνον επειδή με (υπερ)τιμά με τη φιλία της από ετών και πολύτροπα, αλλά κυρίως επειδή αποτελεί μια γνήσια καλλιτέχνιδα, η οποία, με το έργο και την πηγαία δημιουργική της πνοή, γεφυρώνει την πολυαπαιτητική Τέχνη της Ξυλογραφίας στο ομαλό πέρασμά της από τον 20ό στον 21ο αιώνα.


Τούτο σημαίνει, ότι κατορθώνει να συνυπάρχουν άνετα επί του αυτού έργου της στοιχεία κλασικιστικής λιτότητας και σύγχρονης ελλειπτικότητας και αφαιρετικότητας.


Αυτές τις σκέψεις τις ξανακάνω σήμερα, με την ευκαιρία που ο ταχυδρόμος έφερε τον υπέροχο Κατάλογο της νέας Έκθεσης Χαρακτικής της Άριας, η οποία διοργανώνεται αυτή τη φορά έξω από τα σύνορά μας: Στην όμορφη πόλη
Lunel της Γαλλίας (στο Salle Louis Feuillade), από 5 έως 28 Ιουνίου 2009.

Μακάρι να μπορούσαμε να βρεθούμε όλοι εκεί, κοντά της, ώστε να θαυμάσουμε την Τέχνη της, εξακτινωμένη στον Κόσμο!



Ο ιδιαίτερα φροντισμένος Κατάλογος, με κείμενα των Claude Arnaud και Joël Moysan (Δημάρχου και Αντιδημάρχου επί του Πολιτισμού του Lunel αντίστοιχα), του J - B Orsini (Προέδρου του Συνδέσμου "Les Amis du Fonds Médard") και του Θάνου Χρήστου (Επίκουρου Καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων), περιλαμβάνει παλαιότερα και νεότατα έργα της Καλλιτέχνιδας.

Από την πρώτη θέαση αποπνέει πελεκημένο συναίσθημα και ασπρόμαυρα όνειρα με κάποιες (κατα)νύξεις κόκκινου πότε-πότε, ενώ "μυρίζει ευγένεια ξύλου παλαιού", κατά τη χαρακτηριστική έκφραση του Οδυσσέα Ελύτη.



Καθώς λοιπόν φυλλομετράω τον κόπο της, επιτρέψτε μου μια προσωπική σκέψη: Μεγαλώνοντας, όλο και πιο δύσκολα με συγκινούν πλέον τα έργα της Τέχνης. Όμως, τα έργα της Κομιανού αποτελούν για μένα σταθερή αξία! Ή, αν θέλετε, με παγιδεύουν στην επικράτειά τους ευεργετικά, προσφέροντάς μου αγαλλίαση και θαλπωρή. Ως θεατής των χαρακτικών της δεν αγριεύομαι, δεν οργίζομαι, μήτε καταλήγω ουρανοβάμων. Απλά, παρηγοριέμαι! Και στους δικούς μας πολυμερώς απαρηγόρητους καιρούς, τούτο δεν είναι Κάτι, είναι το Παν!
Άρια, από καρδιάς ευχόμαστε όλοι να έχεις καλή επιτυχία στη νέα σου Έκθεση και 'γεια στα χέρια σου, ώστε να ξυλουργείς τα Αίσια υπέρ μας!!! Σε αγαπάμε!!!

Τρίτη 26 Μαΐου 2009

Πέθανε η María Amelia López Soliño, η γηραιότερη blogger

Ήξερα ότι υπάρχει κάπου στην Ισπανία: Η γηραιότερη blogger του πλανήτη, μ' εκατομμύρια επισκέπτες στο ευρύχωρο και αγαπησιάρικο μπλογκόσπιτό της. Έφτασε ήδη στα 97 της χρόνια, όντας γεννημένη τον Δεκέμβριο του 1911. Στα 95 της, ο εγγονός της τής χάρισε το blog, μες από το οποίο εκφραζόταν με τον τρόπο της.
Έμπαινα και την παρακολουθούσα συχνότατα. Την θεωρούσα μια ελπιδοφόρα ροζ απόχρωση στο άχρωμο και άοσμο του Διαδικτύου. Αυτή τη φορά είχα μέρες να περάσω από τα μέρη της. Πριν από λίγο έκαμα την καθιερωμένη μου βόλτα από εκεί και το ροζ περιβάλλον του ιστολογίου της με πάγωσε, καθώς διάβασα:

María Amelia López Soliño falleció ayer miércoles, 20 de mayo del 2009 a las 6 de la mañana.

María Amelia López Soliño passed away last Wednesday May 20th at 6 a.m.

Πάει λοιπόν και αυτή. Πέρασε στο Αλλού... Δεν περίμενα ποτέ να στεναχωρηθώ τόσο... Και όμως...
Μακρινή φίλη María Amelia López Soliño, θα σε μνημονεύω... Έτσι απλά.-

Δευτέρα 25 Μαΐου 2009

Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών η Κυρία Ζωή Σαμαρά


Είχα την ιδιαίτερη τιμή να λάβω σήμερα μια πρόσκληση που με χαροποίησε πολύ, διότι αφορά σε μια κορυφαία στιγμή της σπουδαίας Καθηγήτριας και Ποιήτριας Κυρίας Ζωής Σαμαρά, η οποία από ετών μ' έχει προσωπικά "σκλαβώσει" με την αγάπη της και την προσοχή της.

Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Ελλογιμότατος κ. Χρήστος Ν. Κίττας καλεί την Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2009, ώρα 7 το απόγευμα, στη Μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Ε.Κ.Π.Α, όπου πρόκειται ν' αναγορευτεί Επίτιμος Διδάκτωρ του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών η κ. Ζωή Σαμαρά, ομότιμη Καθηγήτρια Θεωρίας της Λογοτεχνίας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το Πρόγραμμα, το οποίο θ' ακολουθηθεί έχει ως εξής:

* Προσφώνηση του Αντιπρύτανη του Ε.Κ.Π.Α. Καθηγητή κ. Ιωάννη Κ. Καρακώστα.

* Χαιρετισμός από την Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγήτρια κ. Μαρίκα Θωμαδάκη.

* Παρουσίαση του έργου της τιμωμένης από την Πρόεδρο του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγήτρια κ. Πηγή-Δάφνη Κουτσογιαννοπούλου.

* Αναγόρευση της Τιμωμένης.

* Ανάγνωση των κειμένων του Ψηφίσματος του Τμήματος, της Αναγόρευσης και του Διδακτορικού Διπλώματος από την Πρόεδρο του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγήτρια κ. Πηγή-Δάφνη Κουτσογιαννοπούλου.

*Περιένδυση της Τιμωμένης με την τήβεννο της Σχολής από την Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγήτρια κ. Μαρίκα Θωμαδάκη.

* Ομιλία της Τιμωμένης, με θέμα: "Ανάγνωση Γνώση Ποίηση".

Από τη θέση αυτή, δεν έχω παρά να υποκλιθώ σεβαστικά ενώπιον του ανύστακτου Πνεύματος της Κυρίας Σαμαρά και να τής ευχηθώ να βιώνει εσαεί τα Δώρα τ' Ουρανού ως ποιητικά αίτια παντός Αγαθού!

π. Π.Κ.
__________________________________________

Εργοβιογραφικά στοιχεία της δείτε στο Ε.ΚΕ.ΒΙ., εδώ. Δική μας δημοσίευση για το τελευταίο της βιβλίο, εδώ.

Το Α΄ Συνέδριο για την Ελληνική Επανάσταση στα Φύλλα Ευβοίας από 29 έως 31 Μαΐου 2009

[Έχω τη μεγάλη τιμή να είμαι προσκεκλημένος ομιλητής στο Α΄ Συνέδριο για την Εθνεγερσία του 1821, το οποίο διοργανώνεται στα Φύλλα Ευβοίας από τον "Αναγκαστικό Συνεταιρισμό Δάσους Φύλλων", στα τέλη του μηνός Μαΐου - σε λίγες μέρες δηλαδή.
Οι Συνεδρίες του πολλά υποσχόμενου αυτού Συμποσίου θα πραγματοποιηθούν στο κτίριο του παλαιού Δημοτικού Σχολείου της περιοχής, ενώ ήδη κοινοποιήθηκε το αναλυτικό Πρόγραμμα των εργασιών, το οποίο, για την πληροφόρησή Σας, παρατίθεται αυτούσιο παρακάτω.
π. Π.Κ.]


A´ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

«Η Εύβοια στην Επανάσταση του 1821»

Φύλλα Εύβοιας, 29 - 31 Μαΐου 2009

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Παρασκευή 29 Μαΐου
19.00 Πέρας Προσέλευσης επισήμων.
19.00 Χαιρετισμοί Προέδρων ΑΣΔΦ και Οργανωτικής Επιτροπής.
19.15 Χαιρετισμοί Επισήμων και απογόνων Αγωνιστών.
19.50 Ανάγνωση επιστολής του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου προς τον Σουλτάνο Μωάμεθ B΄, από την ηθοποιό κυρία Ναταλία Α. Β. Καποδίστρια.

20.00 Έναρξη Εργασιών Συνεδρίου.

ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ
Προεδρείο: Καθηγ. Μ. Καρδαμίτση - Αδάμη, Χ. Δ. Φαράντος, Α. Π. Δελλαπόρτα, Α. Δ. Καλέμης.

20.00 Ο Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ.κ. Χρυσόστομος: «O Ευβοίας Νεόφυτος (Αδάμ), ο φιλόπατρις ιερωμένος».

20.20 Ο βουλευτής Αναστάσιος Ι. Λιάσκος: «Το Εικοσιένα μέσα από τα όπλα και τα αντικείμενα των αγωνιστών».

20.40 Ομότιμη Καθηγήτρια Μερόπη Ν. Σπυροπούλου: «Η συμβολή της Ελληνίδας στην Επανάσταση του 1821».

21.00 Καθηγητής Αναστάσιος - Ιωάννης Δ. Μεταξάς: «Έκδηλες και λανθάνουσες πολιτειακές ανησυχίες εις την ‘Νομικήν Διάταξιν’ της Ανατολικής Χέρσου Ελλάδος».

21.20 Δήμαρχος Αμφιτρίτη Λ. Αληπατέ: «Ερέτρια. Η δεύτερη πατρίδα Ψαριανών ηρώων και ο Κωνσταντίνος Κανάρης».

21.40 Συζήτηση.
22.00 Δεξίωση.

Σάββατο 30 Μαΐου 2009
ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ
Προεδρείο: Α. Φ. Ζαΐμης, Δρ Δ. Σ. Μιχάλαγα, Δρ. Π. Κοριατοπούλου - Αγγέλη

09.20 Παναγιώτα Περήφανου: «Ηλίας Μαυρομιχάλης. Ένας Μανιάτης ευγενής στη θυσία των Στύρων».

09.40 Δημήτριος Αποστόλου-«Ελύμνιος»: «Αγγελής Γοβιός, ο αετός της Εύβοιας. Λαογραφική προσέγγιση».

10.00 Αλέξανδρος Δ. Καλέμης: «Η Επανάσταση στην Εύβοια μέσα από το άστρο του Αγγελή Γοβιού».

10.20 Κωνσταντίνος Δ. Δέτσικας: «Στρατηγικοί σχεδιασμοί του Γεωργίου Καραϊσκάκη για την απελευθέρωση της Ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας».

10.40 Κωνσταντίνος Κ. Μπαϊρακτάρης: «Nικόλαος Κριεζώτης. Ηγέτης, Πολυνίκης».

11.00 Κωνσταντίνος Γ. Χατζηαντωνίου: «Ο Αλέξανδρος Κριεζής και η προσφορά του στον Αγώνα της Εύβοιας».

Συζήτηση.
Καφές, Αναψυκτικά .

ΤΡΙΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ
Προεδρείο: Ι.-Λ. Γ. Καραϊσκάκης, Δρ Χ .Γ. Δημακοπούλου, Κ. Μπαϊρακτάρης.

11.40 Αικατερίνη Π. Δελλαπόρτα: «Τέσσερις προσωπογραφίες του Ανδρέα Μιαούλη από τη συλλογή του Ρενέ Πυώ ( René Péaux)».

12.00 Λεωνίδας Ε. Βιτουλαδίτης: «Τα δημογραφικά δεδομένα του μετεπαναστατικού Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, παράγων στην αντιπαλότητα του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια και του Ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη».

12.20 Κωνσταντίνα Αδαμοπούλου: «Ο Ανδρέας Μιαούλης στην εικονογραφία του 1821».

12.40 Αντιναύαρχος Δρ Στυλιανός Χ. Πολίτης: «Συμμετοχή στο διάλογο για την καταγωγή και την προσωπικότητα του ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη».

13.00 Δρ Πιερίννα Κοριατοπούλου-Αγγέλη: «Ο Ανδρέας Μιαούλης και η Τρίτη πολιορκία του Μεσολογγίου

13.20 Κατερίνα Ι. Δεμέτη: «Ο Ανδρέας Μιαούλης και η Ζάκυνθος στα χρόνια του Αγώνα της Ελληνικής Επανάστασης».

Συζήτηση.
Γεύμα.

ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ
Προεδρείο: Ν. Α-Β. Καποδίστρια , Δ. Αποστόλου-‘Ελύμνιος’ , Κ. Αδαμοπούλου

18.20 Αρχιμανδρίτης Ιωάννης Τσαφταρίδης: «Θεόκλητος Φαρμακίδης και Ευβοίας Νεόφυτος (Αδάμ). Συγκλίσεις και Αποκλίσεις για το Αυτοκέφαλον της Εκκλησίας της Ελλάδος».

18.40 Ανδρέας Γ. Κούκος: «Οι διπλωματικές ενέργειες του Ιωάννη Καποδίστρια για την απελευθέρωση της Εύβοιας».

19.00 Δρ Δέσποινα Σ. Μιχάλαγα: «Καρύστου Νεόφυτος (Αδάμ). Βίος και δράση».

19.20 Δρ Χαρίκλεια Γ. Δημακοπούλου: «Η πολιτική εκπροσώπηση της Εύβοιας στις Βουλές του Αγώνα».

19.40 Αντιστράτηγος Δρ Γεώργιος Γρ. Καραποστόλου: «Η Επανάσταση στην Εύβοια. Επιτυχίες και Αποτυχίες. Μια προσέγγιση από την πλευρά της στρατηγικής».

20.00 Υποστράτηγος Δρ Νικόλαος Κ. Κουρκουμέλης: «Η εκστρατεία του Φαβιέρου στην Εύβοια. Στρατηγικά λάθη και τακτικές αστοχίες».

Συζήτηση.

Δεξίωση.

Κυριακή 30 Μαΐου 2009
Εκκλησιασμός στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Φύλλων.

ΠΕΜΠΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ
Προεδρείο: Α .Γ. Μιαούλης, Α. Ι. Δεμέτη, Δ. Α. Αντωνίου.

11.00 Καθηγητής Ευθύμιος Θ. Σουλογιάννης: «Η οικογένεια Θεοχάρη και Πολυχρόνη Κότσικα από την Κάρυστο και ο Ελληνισμός της Αιγύπτου».

11.20 Πρωτοπρεσβύτερος Παναγιώτης Ν. Καποδίστριας: «Όψεις και πρόσωπα του Εικοσιένα στο έργο του Ντίνου Κονόμου».

11.40 Δρ Σπυρίδων Γ. Πλουμίδης: «Η έννοια του θανάτου στην Ελληνική Επανάσταση».

12.00 Αθανάσιος Γ. Γκαϊτατζής: «Ιστορικά ακριβής προσομοίωση μαχών: Το Παράδειγμα της μάχης της Χαιρώνειας».

12.20 Δρ Αντώνης Δ. Βασιλάκης: «Η Επανάσταση του 1821 πηγή έμπνευσης του Ν. Σκαλκώτα».

Συζήτηση.

Aποτίμηση των εργασιών του συνεδρίου από τoν Ομότιμο Καθηγητή Δημήτριο Β. Γόνη.

Λήξη του Συνεδρίου.
Γεύμα.



ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΣΥΝΕΔΡΩΝ

* Ο Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ.κ. Χρυσόστομος.
1. Kωνσταντίνα Λ. Αδαμοπούλου, Αρχειονόμος, Ιστορικός, Προϊσταμένη Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου Ύδρας.
2. Aμφιτρίτη Ε . Αληπατέ, Φιλόλογος, Δήμαρχος Ερέτριας.
3. Δαυϊδ Δ. Αντωνίου, Φιλόλογος, Επίτιμος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
4. Δημήτριος Αποστόλου-«Ελύμνιος», Ιστοριοδίφης, Επιμελητής Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Λίμνης Eύβοιας.
5. Αντώνης Δ. Βασιλάκης, Διδάκτωρ Εθνικού και Kαποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Συνθέτης-Διευθυντής Χορωδίας και Ορχήστρας Πανεπιστημίου Αθηνών.
6. Λεωνίδας Ε. Βιτουλαδίτης, Κοινωνικός Θεολόγος, Μεταπτυχιακός Φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.
7. Αθανάσιος Γ. Γκαϊτατζής, Επιστημονικός Συνεργάτης Τμήματος πληροφορικής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
8. Δημήτριος Β. Γόνης, Ομότιμος Καθηγητής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
9. Αικατερίνη Π. Δελλαπόρτα, Αρχαιολόγος, Έφορος Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.
10. Κατερίνα I. Δεμέτη, Αρχαιολόγος, Διευθύντρια Μουσείου Σολωμού και επιφανών Ζακυνθίων.
11. Κωνταντίνος Δ. Δέτσικας, Νομικός-Συγγραφέας.
12. Χαρίκλεια Γ. Δημακοπούλου, Διδάκτωρ Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης ,
13. Ανδρέας Φ. Ζαΐμης, Δικηγόρος, τέως Βουλευτής και Υπουργός. Πρόεδρος του Σωματείου «Οι Φίλοι της Βιβλιοθήκης Αλεξανδρείας».
14. Αλέξανδρος Δ . Καλέμης, Ιστορικός – Συγγραφέας.
15. Ναταλία Β-Α. Καποδίστρια, Ηθοποιός.
16. Πρωτοπρεσβύτερος Παναγιώτης N . Καποδίστριας, Θεολόγος, Λογοτέχνης, Διδάσκων στο Α.Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων - Παραρτήματος Ζακύνθου.
17. Ιωάννης-Λεωνίδας Γ. Καραϊσκάκης, Μηχανολόγος - Ναυπηγός.
18. Γεώργιος Γρ. Καραποστόλου, Αντιστράτηγος εα, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Φράιμπουργκ, Καθηγητής Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων.
19. Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, Καθηγήτρια Εθνικού Μετσoβίου Πολυτεχνείου.
20. Πιερίννα Σ. Κοριατοπούλου-Αγγέλη, Διδάκτωρ Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δικηγόρος.
21. Νικόλαος Κ. Κουρκουμέλης, Υποστράτηγος εα, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Νομικός.
22. Ανδρέας Γ. Κούκος, Αντισυνταγματάρχης (Σ), Νομικός.
23. Αναστάσιος Ι. Λιάσκος, Βουλευτής, τέως Υπουργός, Οικονομολόγος.
24. Αναστάσιος-Ιωάννης Δ. Μεταξάς, Καθηγητής Πανεπιστημίων Εθνικού και Καποδιστριακού Αθηνών και Robert Schouman Στρασβούργου.
25. Δέσποινα Στ. Μιχάλαγα, Λέκτωρ Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. 26. Κωνσταντίνος Κ. Μπαϊρακτάρης, Δάσκαλος-Συγγραφέας, Πρόεδρος Συλλόγου Φίλων Γιάννη Σκαρίμπα.
27. Γεώργιος Παπαϊωάννου, Λέκτωρ Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
28. Παναγιώτα Ν. Περήφανου, Δημοσιογράφος - Σύμβουλος δημοσίων σχέσεων.
29. Σπυρίδων Γ. Πλουμίδης, Λέκτωρ Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Διδάσκων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.
30. Στυλιανός Χ. Πολίτης, Αντιναύαρχος εα, Διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου, Διεθνολόγος.
31. Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς, Αντιδήμαρχος Αθηναίων.
32. Ευθύμιος Θ. Σουλογιάννης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Γρανάδας, Ομότιμος Διευθυντής Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών.
33. Μερόπη Ν. Σπυροπούλου, Ομότιμη Καθηγήτρια Eθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, τέως Βουλευτής.
34. Αρχιμανδρίτης Ιωάννης Δ. Τσαφταρίδης, Θεολόγος, Μ.Α. Πανεπιστημίου Johannesbοurg, Συντονιστής Διεθνούς Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας στην Αφρική.
35. Χαράλαμπος Δ. Φαράντος, Αρχαιολόγος, Πρόεδρος Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών.
36 . Κωνσταντίνος Γ. Χατζηαντωνίου, Πολιτικός Επιστήμων, Συγγραφέας.

Σάββατο 23 Μαΐου 2009

Έκκληση για τη Βενετσιάνικη Βαρδιόλα του Μπελουσιού



[Από τον φίλο συμπλόγκερ Vertzak, υπερευαίσθητο περί τα πολιτιστικά της Ζακύνθου (ευτυχώς!) λάβαμε τις παρακάτω φωτογραφίες και την εναγώνια έκκλησή του για την αλλοίωση του τοπίου, που επιχειρείται αυτές τις μέρες στον περιβάλλοντα χώρο της Βενετσιάνικης Βαρδιόλας του Μπελουσιού. Τα δημοσιεύουμε όλα όπως ακριβώς έφτασαν στο μέιλ του "Ίσκιου", προκαλώντας κάθε αρμόδιο να μάς εξηγήσει τι γίνεται εκεί.
Το μόνο που προσθέτουμε εμείς είναι οι παραπάνω δύο φωτογραφίες, που έχουμε αποτυπώσει πριν τρία χρόνια (από γάμο στο παρακείμενο εκκλησάκι του Αγίου Χαραλάμπους, 29.4.2006), ώστε να καταλάβετε όλοι πώς ήταν ο τόπος πριν και πώς γίνεται τώρα.
Παλαιότερο άρθρο μας για τις Βαρδιόλες, δείτε εδώ.
π. Π.Κ.]





ΣΤΟ ΜΠΕΛΟΥΣΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΚΣΚΑΦΗ ΚΟΛΛΗΤΑ ΣΤΗ ΒΕΝΕΤΣΙΑΝΙΚΗ ΒΑΡΔΙΟΛΑ ΤΟΥ 1700.... (ΜΑΛΛΟΝ Ο ΔΗΜΟΣ).
ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΡΑΒΗΧΤΗΚΑΝ ΧΤΕΣ, 22/5/09.
Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΙΝΗΘΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΘΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΑΜΕΣΑ.
ΚΑΛΩ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΜΠΛΟΓΚΕΡΣ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ, ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΓΕΝΙΩΝ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ.

"Φαεσφόρος αίνος" δια των στίχων Τάσου Βυζαντίου


Είχα τη χαρά να λάβω αυτές τις μέρες αρκετές ποιητικές συλλογές από φίλους δημιουργούς και αφοσιωμένους σκαπανείς στο γεώργιο των Λέξεων.

Ανάμεσα σε αυτές έφθασε από το Λονδίνο η πρώτη έντυπη σύναξη στίχων του Τάσου Βυζαντίου (κατά κόσμον π. Αναστασίου Σαλαπάτα, γνωστού από τους σχολιασμούς του σ' ετούτον εδώ τον ιστότοπο καί το Ημερολόγιο Αποδημίας του), υπό τον αναστάσιμο τίτλο "Φαεσφόρος αίνος" [έκδ. ούτις, Αθήνα 2009]. Το εξώφυλλο μάς προϊδεάζει θετικά για το περιεχόμενο, ανοίγοντάς μας την καρδιά, μια και κοσμείται από έναν εκφραστικό ζωγραφικό πίνακα της Αθηνάς Μπετίνη.

Στις 88 σελίδες τού βιβλίου ο ιερέας ποιητής επιχειρεί ν' αναδειχθεί προμηθέας φωτός αγλαού και λάμψεων έσωθεν. Στόχος του ποιητή μας είναι να υπερβεί τα χωμάτινα, να σηκωθεί από χάμου και να κάμει πτήσεις προς το Φως, όπως κι αν ο καθείς το εννοεί. Αυτό, άλλωστε, είναι το ζητούμενο της Τέχνης του Λόγου μέσα στους αιώνες: Η υπέρβαση των συνηθισμένων, μέσα στα οποία εγκλωβιζόμαστε συνήθως, η εις Άδου μας κάθοδος, ώστε να έχουμε δικαίωμα στην Ανάσταση και στο Φως της, το υπέρ νουν!

Αντιγράφουμε, χάριν των αναγνωστών μας, μερικά δείγματα "φαεσφόρου" λόγου π. Αναστασίου Σαλαπάτα, του και Βυζαντίου:


Άμμος

Οι αναμνήσεις μας
στολισμένες με την άμμο
της θάλασσας του Αγαμέμνονα.

Το βάρος της
αρχίσαμε τώρα να το νιώθουμε
... στην εποχή της ιστορίας.

Μέρμπακα, 2-8-2004


Σύγχυση

Αποχωρώντας
από την κοινωνία των αγαπώντων
περίεργα συναισθήματα
πλημμυρίζουν την ψυχή.

Μια άλλη θάλασσα
μάς προσεγγίζει τώρα.

Απομένει να δούμε
πού θα μάς οδηγήσουν
τα απρόοπτα ρεύματά της.

Πάνω από το φωτισμένο Λονδίνο
21 Ιανουαρίου 2006



Το ποδήλατο

Μισανοίγοντας δειλά - δειλά
το παράθυρο του γραφείου
αισθανόμουν με την όσφρηση
βελούδινες μυρωδιές
από λουλούδια
βρεγμένο χώμα
κι άνθη
καρποφόρων δέντρων
του κήπου.

Ανεβαίνοντας όμως
στο ξεχασμένο ποδήλατο
του ξενιτεμένου
αναπάντεχες οσμές
ανακατεμένες
με απερίγραπτες εικόνες
και αισθήσεις
πλημμύρισαν το είναι.

Τώρα δεν υπάρχει ανάγκη
να καταγράφει κανείς μυρωδιές.
Η φύση
αποτυπώνει τη σφραγίδα της
κατευθείαν
στην ψυχή του ποδηλάτη.

Λονδίνο, 23 Μαΐου 2006

Παρασκευή 22 Μαΐου 2009

Μια έκθεση αγιογραφιών σχετικών με το Νερό



Λάβαμε σήμερα μιαν ενδιαφέρουσα είδηση: Η αγιογράφος Ανθή Βαλσαμάκη και ο ΑΝΑΠΛΟΥΣ μάς προσκαλούν στην εκδήλωση των Εγκαινίων της Έκθεσης με θέμα

"Ύδωρ αλλόμενον",

την ερχόμενη Δευτέρα, 25 Μαΐου 2009, στις 7.30 το απόγευμα, στο Αμφιθέατρο Cotsen Hall της Αμερικανικής Σχολής Κλασσικών Σπουδών.

Ή Έκθεση έχει ως σκοπό την υποστήριξη των εργασιών ανέγερσης σχολικού κτηρίου στην πολιτεία IMO της Ανατολικής Νιγηρίας.

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα, την Εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Μητροπολίτης Νιγηρίας κ. Αλέξανδρος, θα υπάρξει εισήγηση της κ. Ανθής Βαλσαμάκη και ύστερα θα αποδοθούν ύμνοι της Ορθοδόξου Ανατολικής Εκκλησίας από μέλη της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας, υπό την διεύθυνση του Άρχοντος Πρωτοψάλτου Λυκούργου Αγγελόπουλου.

Διάρκεια της Έκθεσης έως τις 9 Ιουνίου. Επισκέψεις μετά από συνεννόηση.

Πέμπτη 21 Μαΐου 2009

Η Κική Δημουλά, σήμερα "Κωνσταντίνου και Ελένης"



ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ

Κύριε
σού έφερα το πρόσφορο
ζεστή ακόμα η σάρξ με σφραγίδα
εδώ το χαρτονόμισμα να δώσεις κάτι στο κερί
που σου διαβάζει οδυρμούς εν περιλήψει
κι εδώ είναι το χαρτί με των ψυχών τα ονόματα.
Όσα μπορείς αγίασον.

Για την Ελένη κυρίως ενδιαφέρομαι
ήτανε κάποτε η μάνα μου. Τώρα δεν ξέρω
τι συγχωνεύσεις έκανες
αν σε κοινό αυλάκι ρέει
το ίδιο αίμα με το ξένο
αν το αδειάζεις ως απόβλητο
εκεί που υδρεύονται οι πίστεις
αν το επεξεργάζεσαι βαφή για τα τριαντάφυλλα
βαφή για τον θυμό των άυλων πραγμάτων
- να ρίχνεις καμιά στάλα από δαύτο
στο μαύρο που ’ναι οι πληγές - αίμα δικό τους είναι.

Ελένη. Να σ’ την δείξω μην την μπερδέψεις
με άλλες έτσι που κατάργησες τα επίθετα
κατάργησες τις ανομοιότητες.
Μόνο διακριτικό που τους απέμεινε
είναι πόσο τους ξέχασαν
και πόσο ακόμα τους θυμούνται.
Αλλά αυτό εσένα μάλλον σε μπερδεύει.
Το έργο σου εσύ το αναγνωρίζεις
απ’ το ευδιάκριτο εκείνο αδιακρίτως.

Ελένη Ελένη - άσε τον Αθανάσιον
τον έχω αναλάβει εγώ αυτόν
τον αναπαύω εγώ αυτόν σε πουπουλένια κλάματα.
Τη μάνα μου αγίασον.

Έλα πιο κάτω να σ’ την δείξω.
Είναι εκείνη η συρμάτινη φουρκέτα.
Διχαλωτή αιωρείται σαν κεραίες
σβησμένου αποτυπώματος μικρού σαλιγκαριού.

Έτσι έζησαν τα λιγοστά μαλλιά της.
Γυροφέρνοντας το σχήμα ενός κότσου
ίδιος με ασθενικό σαλιγκαριού καβούκι
που όλο ξεγλιστρούσαν και κατέρρεαν
αδύναμοι οι κύκλοι του απ’ τη περιέλιξή τους.
Και η φουρκέτα - συνέχισε μάνα για λίγο εσύ
να τρέξω εγώ να πιάσω τον κρυφτούλη ήχο
της πτώσης άφθαρτα όπως χτυπά
επάνω στην πλακόστρωτη την πατρική επιφάνειά μου.

Αυτή είναι, δες την καλά.
Κοίτα μη μου αγιάσεις ξένη μάνα
και γίνει η στοργική ορφάνια μου
μετά από τόσα χρόνια μητριά μου.


[Από τo ποιητικό έργο της Κικής Δημουλά, Η εφηβεία της λήθης, 1994]

Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

4,8 βαθμών η πρωινή κλωτσιά του Εγκέλαδου στη Ζάκυνθο

Μ' ετούτα και με τ' άλλα δεν μπορούμε να ησυχάσουμε. Με μια κλωτσιά του Εγκέλαδου ερχόμαστε συνήθως στα... σέστα μας! Ξυπνήσαμε στις 6.21΄ από έναν καθαρά τοπικό σεισμό, πολύ σύντομο (γι' αυτό και η λέξη "κλωτσιά") μα και ισχυρό, που εστιάζεται στην περιοχή του χωριού Κερί...
Μεταξύ πρωινού καφέ και πρώτης ενημέρωσης από τα σεισμολογικά δίκτυα του κόσμου (ήταν μεγέθους 4,8 βαθμών, σύμφωνα με την πρώτη πληροφόρηση από το Centre Sismologique Euro-Méditerranéen, το οποίο συμβουλευόμαστε πάντα) μια λαϊκή παροιμία έρχεται στο νου:
"Το γύρω-γύρω νάρχεσαι και μέσα να μην μπαίνεις"...

Με αναστάσιμες πολυκαλημέρες
π.Π.

Μια ημερίδα για την Αραβική Λογοτεχνία του 20ού αιώνα

Με πολύ μεγάλη χαρά και ικανοποίηση πληροφορούμαστε (κι ευχαρίστως το αναμεταδίδουμε στους φίλους του "Ίσκιου"), ότι η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών, η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Σπουδών Μέσης Ανατολής οργανώνουν ημερίδα αφιερωμένη στον ποιητή Μαχμούντ Νταρουίς, το Ρίτσο της Παλαιστίνης (διαβάστε ποιήματά του στα παραΘέματα λόγου), με θέμα:

Η ΑΡΑΒΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΤΟΥ 20ού ΑΙΩΝΑ.

Η ενδιαφέρουσα αυτή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, 25 Μαΐου 2009, στις 6.30 το απόγευμα, στο Μεγάλο Αμφιθέατρο (AULA) της Φιλοσοφικής Σχολής στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι στην εκδήλωση αυτήν λαμβάνουν ενεργό μέρος δυο πολύ καλοί μας φίλοι: α) Η Ελένη Κονδύλη-Μπασούκου, Καθηγήτρια Αραβολογίας, ποιήτρια, δεινή blogger και ΑΝΘΡΩΠΟΣ (με όλα κεφαλαία), β) ο Λιβανέζος Roni Bou Saba, πτυχιούχος της Αραβικής Φιλολογίας, της Ορθόδοξης Θεολογίας ήδη φοιτητής Ελληνικής Φιλολογίας στην Πάτρα και μεταφραστής, γνωστός σε όλους μας εδώ από τα καίρια σχόλιά του και την όλη παρουσία του στον "Ίσκιο".

Ακολουθεί το Πρόγραμμα της Ημερίδας, για όποιον επιθυμεί να παραστεί. Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης:

18.30΄ Χαιρετισμοί

Α. ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

Γιάχια Χάκι (1905-1990), η τέχνη της πατριδογνωσίας. Ομιλητής: Δρ Τάρεκ Ραντουάν, καθηγητής Πανεπιστημίου αλ-Άζχαρ, Μορφωτικός Ακόλουθος της Πρεσβείας της Αιγύπτου και Διευθυντής του Μορφωτικού Κέντρου της Πρεσβείας της Αιγύπτου στην Αθήνα.

Για τη ζωή και το έργο του Γκαμάλ αλ-Γιτάνι (γεν 1945). Ομιλήτρια: κα Ελένη Καπετανάκη, φιλόλογος-μεταφράστρια.

Β. ΠΟΙΗΣΗ

Ο ποιητής Νουάιμα (1889-1998) και η αναζήτηση του είναι. Ομιλητής: κ. Ρόνι Μπου Σαμπά, φιλόλογος-μεταφραστής.

Μαχμούντ Νταρουίς (1941-2008): «Ας έρθει ειρήνη στο φάντασμά μου». Ομιλήτρια: κα Αγγελική Σιγούρου, ποιήτρια-μεταφράστρια.
Απαγγελία: κα Φαντίλα Μονζέρ, κ. Χρήστος Κωτσιακόπουλος.

Γ. ΘΕΑΤΡΟ

Η πρωτοπορία στο αραβικό θέατρο: Ταουφίκ αλ-Χακίμ (1899-1987). Ομιλήτρια: κα Ελένη Κονδύλη Μπασούκου, Αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Σπουδών Μέσης Ανατολής.

Ταουφίκ αλ-Χακίμ επί σκηνής.
Συρραφή κειμένων και σκηνοθετική επιμέλεια: κα Καίτη Μανωλιδάκη.
Μετάφραση από τα αραβικά: κ. Παναγιώτης Καρματζός.

Το Τραγούδι του Θανάτου.
Μαμπρούκα: Μαίρη Κιντώνη. Αζάκερ: Ελένη Βουτυρά. Ελουάν: Αλέξανδρος Μαχαιράς

Ε, συ που σκαρφαλώνεις στο δέντρο.
Αστυνομικός: Φώτης Αρμένης. Υπηρέτρια: Καίτη Μανωλιδάκη. Η σύζυγος: Ελένη Βουτυρά. Ο σύζυγος: Νίκος Κεφαλάς. Δερβίσης:
Φώτης Αρμένης

Κρουστά, ούτι, φλογέρα, τραγούδι:
Νικήτας Βοστάνης

Οργανωτική επιτροπή: Δ.Σ. της Ε.Ε.Ε.Σ.Μ.Α.

Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

Ξαναπάμε Στροφάδια; / Strofadia Islands

Το βίντεο, που μόλις ανεβάσαμε στον Κυκλοδίωκτο και δημοσιεύουμε εδώ, προέρχεται από μιαν ενδιαφέρουσα αποστολή στα νησιά Στροφάδες της εκπομπής της Τηλεόρασης του MEGA "Κοινωνία ώρα MEGA", τον Μάρτιο του 2008.
Ιχνογραφείται ένα επιπλέον πορτέτο του ερημίτη των Στροφάδων Ιερομονάχου Γρηγορίου Κλάδη (έχουμε ασχοληθεί σε προηγούμενες αναρτήσεις μαζί του), ενώ ο Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος μιλά για τις υπερπροσπάθειες (ατελέσφορες πάντως μετά από δεκαπέντε ήδη χρόνια, λόγω των κρατικών κωλυσιεργιών πανταχόθεν) για την αποκατάσταση του περήφανου Καστρομονάστηρου των Παλαιολόγων, που βρίσκεται εκεί πολυτραυματισμένο από τους Σεισμούς και την Αδιαφορία.


Κυριακή 17 Μαΐου 2009

Ο Σολωμός των Συνθετών



Μελοποιημένος Σολωμός! Το πρώτο άκουσμα, που προτείνουμε στην ανάρτησή μας αυτήν είναι από το ποίημά του "Το όνειρο". Συνθέτης ο πολύς Μάνος Χατζηδάκις, ενώ στην απόδοση είναι ο αξέχαστος Δημήτρη Ψαριανό. Σύμπραξη μεγάλων δυνάμεων!

Η δεύτερη μελοποίηση είναι του Νίκου Ξυδάκη κι ερμηνεύει θαυμάσια ο ίδιος. Πρόκειται για το αναστάσιμο "Καθαρώτατον ήλιον επρομηνούσε..." και είναι απόσπασμα από τον "Λάμπρο"!

Και νότες σολωμικές από το Τζάντε μας! Ο Τιμόθεος Αρβανιτάκης, o καλός αυτός Ζακυνθινός συνθέτης, έχει μελοποιήσει τους "Ελεύθερους Πολιορκημένους", απ' όπου ακούτε τον "Πειρασμό". Αποδίδει η Χορωδία του Μουσικού Σχολείου Ζακύνθου, στις 24 Μαρτίου 2009. Η λήψη έγινε από εμάς και το βίντεο αναρτήσαμε αυτές τις μέρες στον Κυκλοδίωκτο, το κανάλι μας στο YouTube.

Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

Οι λαξευτοί Ληνοί στη Ζάκυνθο

Εξερεύνηση - Φωτογραφίες - Κείμενο: Μαρία Σιδηροκαστρίτη - Κοντονή




Σε κάποια από τις περιπλανήσεις μου στην ύπαιθρο και συγκεκριμένα στη παραλιακή θέση «Κόκκινο» του Δημοτικού Διαμερίσματος Κοιλιωμένου, εντόπισα πάνω σε ένα επίπεδο ασβεστολιθικό βράχο, ένα λαξεμένο πατητήρι σταφυλιών (Ληνό).
Συγκεκριμένα είχε σκαλιστεί πάνω στο βράχο μια λεκάνη διαστάσεων 2,20Χ2,40 m με επικλινή πυθμένα, μικρού βάθους από 15 έως 20 εκατοστά, η οποία στη μια μεριά κατέληγε, με μια εγκοπή σε ωοειδή λεκάνη (Λιμπί), χωρητικότητας 0,25 m3 και στην απέναντι πλευρά είχε λαξεμένη τη βάση υποδοχής της ξύλινης μηχανής στυψίματος (τσιπουρία) και στη συνέχεια μια μικρότερη ωοειδή λεκάνη, όπου συγκεντρωνόταν ο μούστος της μηχανής.
Η όλη κατασκευή μού προξένησε το ενδιαφέρον και ρωτώντας διαπίστωσα, ότι σε αρκετές ορεινές περιοχές, υπήρχαν λαξευτοί ληνοί επάνω σε βράχο, όπως στον Αγαλά, στη θέση Ανδρωνιό, στην Εξωχώρα και στο Καμπί.






Ο ληνός στον Αγαλά είναι διαφορετικός, διότι έχει σκαλιστεί σ’ επικλινή βράχο. Η θέση της μηχανής στυψίματος των σταφυλιών ευρίσκεται στην υψηλότερη θέση, ο μούστος έπεφτε στην λεκάνη πατήματος και στη συνέχεια στην ωοειδή λεκάνη (Λιμπί), που βρίσκεται στο χαμηλότερο μέρος.
Οι παραπάνω λινοί έχει εκτιμηθεί ότι είναι Μεσαιωνικοί, συνηγορούντος του γεγονότος, ότι οι μηχανές (τσιπουρίες) δεν υπήρχαν παλαιότερα με την μορφή που τις γνωρίζουμε.
Οι λαξευτοί ληνοί όμως στο Καμπί, δεν έχουν θέση υποδοχής μηχανής (τσιπουρία), παρά μόνο λεκάνη πατήματος στην υψηλότερη θέση και λεκάνη συγκέντρωσης του μούστου στην χαμηλότερη θέση. Αναφέρονται και από τον Ντίνο Κονόμο στον «Ύπαιθρος χώρα», σελίδα 211. Αν θέλει κάποιος να τους δει είναι 100 μέτρα μετά από την ταβέρνα του Κάλλα στα δεξιά του δρόμου.
Να είναι άραγε μυκηναϊκοί, όπως αναφέρει ο Κονόμος, αφού πολύ κοντά υπάρχει το μυκηναϊκό νεκροταφείο;
Διαβάζοντας στο βιβλίο «Ελληνικά κρασιά» (εκδόσεις Τρίαινα) ο συγγραφέας Miles Lambert-Goes, στις σελίδες 202 και 203 αναφέρει, ότι στην Ζάκυνθο βρήκε να συνεχίζεται η τεχνική, που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες για το κρασί, που λεγόταν «πρότροπον», το οποίο παρασκευαζόταν από μούστο που έβγαινε χωρίς την πίεση των ποδιών ή μηχανής, αλλά από την πίεση των σταφυλιών, των σωριασμένων το ένα πάνω στο άλλο.
Συνδυάζονται αυτά με τους λινούς στο Καμπί; Παρασκεύαζαν οι Αρχαίοι κρασί, που το έλεγαν πρότροπον;
Όλα τα παραπάνω έχουν δημοσιευθεί στον τοπικό τύπο, οι φωτογραφίες δεν ήταν έγχρωμες και πέρασε σχεδόν απαρατήρητο. Έδειξε ενδιαφέρον μόνον ο συγγραφέας Miles Lambert-Goes και βρέθηκε στα χέρια μου το βιβλίο του.
Ποιος ξέρει όμως… Κάποιος από τους φίλους που καταφτάνουν «στον ίσκιο του Ήσκιου» μπορεί να τα αξιοποιήσει επιστημονικά και να προχωρήσει περισσότερο.

Πέμπτη 14 Μαΐου 2009

Τρία συλλεκτικά CDs για τον ιόνια μουσικό Σολωμό

Οι Επτανήσιοι λάτρεψαν τον Ποιητή τους απ' την εποχή που ήταν εν ζωή. Τον τραγούδησαν μάλιστα. Αλλά και οι συνθέτες του Ιονίου χώρου δεν έμειναν ασυγκίνητοι μπροστά στο ασυναγώνιστο μεγαλείο της Ποίησής του.

Τούτο φαίνεται καθαρά μες από τη συλλεκτική και εκτός εμπορίου κασετίνα με τρεις δίσκους ακτίνας (cds), με τίτλο «Σολωμός Ιόνια Μουσικός», που κυκλοφόρησε με πρωτοβουλία του δραστήριου Συλλόγου «Οι Φίλοι του Μουσείου Σολωμού και επιφανών Ζακυνθίων» και την ευγενική χορηγία της Βουλής των Ελλήνων.

Ας δούμε τι λέει σχετικά ο Πρόεδρος του Συλλόγου κι Επιμελητής της έκδοσης, εξαίρετος συγγραφέας και ερευνητής, Νίκιας Λούντζης:

«Ο επτανησιακός λαός βρέθηκε αντιμέτωπος με την πρόκληση της μουσικής παρέμβασης στο σολωμικό στίχο. Είχε και εκείνος την ωριμότητα να τη νιώσει και την ικανότητα να τη διεκπεραιώσει. Και φτέρωσε το μήνυμα του ποιητή με μουσικούς τόνους εύηχους και συναρπαστικούς.
Η επτανησιακή μουσική παρέμβαση εκδηλώθηκε σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους χώρους. Στο σαλόνι πήρε τη μορφή της μονωδίας με συνοδεία πιάνου, στην ταβέρνα τη μορφή της τετράφωνης ασυνόδευτης αρέκιας, στο δρόμο τη μορφή της σερενάτας με συνοδεία μαντολινάτας.
Οι Επτανήσιοι συνθέτες του 19ου αιώνα εμπνεύστηκαν κυρίως από το λυρικό και το επικό τμήμα του σολωμικού έργου. Η υψηλή δημιουργία του τελευταίου μέρους της ζωής του ποιητή αφενός τους ήταν άγνωστη, αφετέρου ξεπερνούσε τα όρια τόπου και χρόνου. Εμελλε στους Επτανήσιους συνθέτες του 20ού αιώνα να προσεγγίσουν τον "Κρητικό" (ο Σπύρος Καψάσκης)ή τους "Ελεύθερους Πολιορκημένους" (ο Αλέκος Ξένος και στις μέρες μας ο Τιμόθεος Αρβανιτάκης). Γεγονός που πιστοποιεί ότι ο Σολωμός, 150 χρόνια μετά το θάνατό του, εξακολουθεί να ζει στην επτανησιακή καλλιτεχνική συνείδηση, αλλά και ότι και ο επτανησιακός μουσικός πολιτισμός εξακολουθεί να ζει, προσπαθώντας να εκφράσει τον ποιητή του».

Τετάρτη 13 Μαΐου 2009

Στις όχθες του ποταμού Μόκολο στη Νότιο Αφρική | Mokolo River (South Africa) [1]


Ταξίδεψε και φωτο-αποτύπωσε ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας

Βρισκόμαστε στη Νότιο Αφρική και μάλιστα βορειοδυτικά της, στη σαβάνα, εκεί όπου συνορεύει το κράτος αυτό με την Μποτσουάνα (Botswana). 

Οι μέρες ήρεμες και ανεκτά ζεστές, το δε απόγευμα οι δυνατοί άνεμοι και μετά η βροχή είναι στην ημερήσια διάταξη. Εδώ να κατασκηνώσει μόνιμα κανείς και τίποτε άλλο!!! Εδώ οι σχεδόν ζωγραφικές εικόνες που εισπράττεις, σε κάνουν να ξεχνιέσαι, μακριά απ' τις βουές και τις τριβές του κόσμου!!! Για του λόγου το αληθές, ακολουθεί οπτικοακουστικό υλικό:






Και μετά από τις πρωτόγνωρες εικόνες της ημέρας, αρχίζει να υποχωρεί το φως, δίνοντας χώρο και χρόνο στο -αλλιώς ωραίο- αφρικάνικο σκοτάδι, το οποίο πάντως δημιουργεί τις δικές του πραγματικότητες πάνω από τα νερά του Mokolo! Νυχτερινές γοητείες μάς εξωθούν στην όχθη, σιγανές νότες αναμοχλεύονται, τα μουγκρητά του φιλικού μας ιπποπόταμου επιμένουν, οι φοινικιές συστέλλονται, ο δε ύπνος μάς αποφεύγει σκόπιμα:
 






Τρίτη 12 Μαΐου 2009

Ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος στη Νύχτα των Μουσείων 2009 για μια συνομιλία Μουσικής και Ζωγραφικής


Έφθασε στο μέιλ του Ίσκιου μας πριν λίγο μια είδηση για ένα πολύ ενδιαφέρον σετ πολιτιστικών δραστηριοτήτων, το οποίο πολύ ευχαρίστως προβάλλουμε:

Το Ίδρυμα Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού συμμετέχοντας στον πανευρωπαϊκό εορτασμό της Νύχτας των Μουσείων, προτείνει σε συνεργασία με τη Μικρή Άρκτο μια πρωτότυπη διοργάνωση: Μια μεταμεσονύχτια συναυλία με τον πιανίστα & συνθέτη Βασίλη Τσαμπρόπουλο, σε συνομιλία με έργα τέχνης νυχτερινής θεματολογίας.

Η Συναυλία

Ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος, ο πιανίστας και συνθέτης, η φήμη του οποίου ξεπέρασε τα σύνορα της Ελλάδας κι έγινε γνωστός παγκοσμίως για το έργο του, παρουσιάζει στην Οικία Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού, (Αμαλίας 4, πλατεία Συντάγματος, 5ος όροφος) το Σάββατο 16 Μαΐου & ώρα 12.00 τα μεσάνυχτα, μια μεταμεσονύχτια συναυλία, με αφορμή την τελευταία του δισκογραφική δουλειά με τίτλο «The Promise», που κυκλοφόρησε πρόσφατα παγκοσμίως από την ECM.
Το πρόγραμμα θα συμπληρωθεί με έργα από τα Νυχτερινά του Σοπέν.

Ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος είναι μια πολύπλευρη μουσική προσωπικότητα, που κινείται με μοναδική άνεση στα μονοπάτια της κλασικής μουσικής, ενώ ταυτόχρονα υπηρετεί με μοναδικό τρόπο και το χώρο της τζαζ και του αυτοσχεδιασμού. Οι Times του Λονδίνου τον έχουν κατατάξει στους μουσικούς που ερμηνεύουν εξίσου καλά κλασική και τζαζ μουσική. Παράλληλα, διακρίνεται και στο χώρο της σύνθεσης καθώς το βιογραφικό του περιλαμβάνει συνεργασίες με κορυφαίους καλλιτέχνες. Στην τελευταία του δουλειά «The Promise» (η πιο “προσωπική”, όπως ο ίδιος υπογραμμίζει) ο Έλληνας καλλιτέχνης ερμηνεύει σόλο πιάνο τις δικές του συνθέσεις.

Η έκθεση

Παράλληλα με τη συναυλία, στην οικία Α. & Λ. Κατακουζηνού θα εγκαινιαστεί μια ομαδική έκθεση ζωγραφικής με έργα νυχτερινής θεματολογίας, από 27 εικαστικούς καλλιτέχνες.

Συμμετέχουν αναλυτικά οι: Ηώ Αγγελή, Νανά Βέττα, Μαριλίτσα Βλαχάκη, Ανδρέας Γεωργιάδης, Στέφανος Δασκαλάκης, Τάνια Δημητρακοπούλου, Κωνσταντίνος Έσλιν, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Αλέκος Κυραρίνης, Μιχάλης Μαδένης, Καλλιρρόη Μαρούδα, Τάσος Μισούρας, Παναγιώτης Μπελντέκος, Μανώλης Μπιτσάκης, Γιάννης Μπουρνιάς, Alexei Kyrilloff, Ρόιλα Μπουζέα, Έλενα Παπαδημητρίου, Κωστάς Παππάς, Αίγλη Πέττα, Γιώργος Ρόρρης, Αμαρυλλίς Σινιοσίογλου, Δημήτρης Σκουρογιάννης, Βασίλης Σούλης, Νίκος Στεφάνου, Μανώλης Τζωρτζακάκης, Δημήτρης Χατζημαρινάκης, Μανώλης Χάρος.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Ιστορικός Τέχνης Ίρις Κρητικού.

Ο Διήμερος εορτασμός του Ιδρύματος ολοκληρώνεται την Κυριακή 17 Μαΐου, ώρα 17.00-20.00, με απογευματινή περιήγηση στην έκθεση, σε συνομιλία αυτή τη φορά με την μουσικό και τραγουδίστρια Μαρία Τυράσκη, η οποία θα ερμηνεύσει με την άρπα της παραδοσιακές μελωδίες από όλη την Ευρώπη.


Η είσοδος είναι ελεύθερη. Οργάνωση: Ίδρυμα Α. & Λ. Κατακουζηνού - Μικρή Άρκτος. Επιμέλεια έκθεσης: Ίρις Κρητικού.

Συντονισμός για την Οικία Ά. & Λ. Κατακουζηνού (Λ.Αμαλίας 4, 5ος όροφος, Σύνταγμα): Γιώργος Μαγγίνης - Σοφία Πελοποννησίου-Βασιλάκου.
Διάρκεια έκθεσης: Σάββατο 16 & Κυριακή 17 Μαΐου 2009. Ώρες λειτουργίας: Σάββατο 16 Μαΐου: 21.00-02.00 / Κυριακή 17 Μαΐου: 17.00-20.00.

* * *

Με την ευκαιρία, ας μεταλάβουμε των ήχων του Βασίλη Τσαμπρόπουλου:

Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

Η ζωγράφος Ειρήνη Καουκάκη στο Μουσείο Χέλμη Φυσικής Ιστορίας



Το Μουσείο Χέλμη Φυσικής Ιστορίας και οι Φίλοι του Μουσείου, στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας των μουσείων, μάς καλούν όλους να παραστούμε στα εγκαίνια Έκθεσης Ζωγραφικής της Ειρήνης Καουκάκη με τίτλο

«Ότι απέμεινε … μνήμες χρόνου»,

τη Δευτέρα 18 Μαΐου, στις 7 το απόγευμα, στο κτίριο του Μουσείου στο πανέμορφο ριζοχώρι Φαγιά (Αγία Μαρίνα) της Ζακύνθου.

Διάρκεια έκθεσης: 18 Μαΐου-18 Ιουνίου, ημέρες και ώρες λειτουργίας του Μουσείου.

Η Ειρήνη Καουκάκη, εμπνευσμένη από τα μνημεία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς των Ιονίων Νήσων, μάς προσκαλεί σ' ένα ταξίδι, τότε που οι πραγματικές αξίες μετουσιώνονταν σε μια γαλήνια ομορφιά, η οποία δεν πλήγωνε τον χώρο και το περιβάλλον, αλλά εναρμονίζονταν και χάριζαν την απλότητα και τη σιγουριά ενός κόσμου που δεν επεδείκνυε τίποτα και δεν ήξερε να βιάζει και να βιάζεται.

Φωτογραφία, Ζωγραφική και Χαρακτική από την Ομάδα Καλλιτεχνών Καματερού



Αντι - Λήψεις

Ομαδική Έκθεση Φωτογραφίας, Ζωγραφικής και Χαρακτικής


ΟΜΑΔΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ

Εγκαίνια: Κυριακή 17 Μαΐου 2009, Ώρα: 20:00

Κέντρο Εκδηλώσεων Ομιλιών
Μιχαήλ Βόδα 28, Αθήνα

Διάρκεια: 17 – 31 Μαΐου 2009


11 καλλιτέχνες παρουσιάζουν τα έργα τους

Μαρίζα Ανδρεάκου
Βασίλειος Βούρδας
Γιάννης Κόρμπος
Αρετή Κούκου
Νώντας Λεοντίδης
Χρύσα Μιχαλοπούλου
Θανάσης Οικονόμου
Κωνσταντίνος Ρώϊμπας
Σπύρος Σιατούφης
Θωμάς Σταυρόπουλος
Κωνσταντίνος Τσιώλης

Ξενάγηση στην Ευαγγελίστρια, τη Μητρόπολη της Λευκάδας

Σήμερα ταξιδεύουμε νοερά στ' όμορφο νησί της Λευκάδας κι επιχειρούμε μιαν επιπλέον ξενάγηση. Αυτή τη φορά στον περικαλλή Ναό της Ευαγγελίστριας ο ποίος είναι και ο Μητροπολιτικός.

Χρονολογία απαρχής του Ναού είναι το 1689. Ξεκινά την ιστορική του διαδρομή στον χρόνο ξύλινος, αλλά με την καθοριστική συμβολή του Ιερομονάχου Μεθοδίου Μολφέτα, του και πρώτου Εφημερίου του, εξελίσσεται σ' ένα περίλαμπρο κτίσμα.

Ο ναός σωριάστηκε σε άμορφη μάζα ερειπίων κατά τον καταστρεπτικό Σεισμό του 1825. Οι ευλαβείς Λευκάδιοι της Ενορίας ανέλαβαν την αποκατάστασή του. Κατ' αρχήν ορθώθηκε ξύλινος και συν τω χρόνω στη σημερινή του μορφή. Τα δεινά όμως δεν τέλειωσαν... Ξαναχτυπήθηκε άγρια απ' τον Εγκέλαδο στις 14 Αυγούστου 2003, παραμονή Δεκαπενταύγουστου, μα με σύντονες ενέργειες του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και των αρμοδίων Αρχών, σύντομα επουλώθηκαν οι πληγές.

Αμέσως μόλις εισέλθει ο επισκέπτης στο ναό, η Ιστορία είναι διάχυτη στον χώρο. Πόσες χαρές και λύπες διαιώνιες... Πόσα ιστορικά γεγονότα, ιδιωτικά ή δημόσια... Πόσος χρόνος έχει ξοδευτεί εδώ μέσα... Πόσα δάκρυα ικεσιών και ψάλματα δοξαστικά...

Το επιβλητικότατο Τέμπλο μαγνητίζει από την πρώτη στιγμή τη ματιά προς ουράνιες πτήσεις του νου μας. Είναι έργο του Χαρ. Γλένη ή Πριτελή.



Το πρώτο που διαπιστώνει κανείς, είναι η συνύπαρξη βυζαντινίζουσας και δυτικίζουσας τεχνοτροπίας στην αγιογραφία. Οι δεσποτικές εικόνες του Τέμπλου είναι του Σπυρίδωνος Σταμπόγλη...


... ενώ οι αγιογραφικοί πίνακες της Ουρανίας (α. Το παιδίον Ιησούς οραματίζεται τον Σταυρό Του, ανάμεσα στην Παναγία και τον Ιωσήφ, β. Η στέψη της Θεοτόκου από την Αγία Τριάδα) είναι έργα του Σπυρίδωνος Γαζή.


Το δικό τους χρώμα έχουν ο χαρακτηριστικός άμβωνας και ο αρχιερατικός θρόνος, ξυλογλυπτικά έργα του Ευσταθίου Προσαλέντη ή Μαϊστράλη.

Το πλέον ιδιαίτερο, ανάμεσα στα πολλά και αξιοπρόσεκτα της Μητρόπολης των Λευκαδίων, είναι η περίπυστη εικόνα της Αγίας Μαύρας, ένθετη σε ξυλόγλυπτο προσκυνητάρι - καθέδρα σε σχήμα κάστρου. Προέρχεται από τον παλαίφατο ναό της Αγίας Μαύρας του Κάστρου και φυλάσσεται εδώ μετά την πυρπόλησή του, που συνέβη το 1810.


Όλα τα παραπάνω στοιχεία κι - εννοείται- πλείστα άλλα μπορεί ο ενδιαφερόμενος να βρει στον καλοτυπωμένο, μεγαλομεγέθη, πανόδετο και πληρέστατον από κάθε άποψη Τόμο με τίτλο "Ενορία Ευαγγελιστρίας Λευκάδος" (Λευκάδα 2007, σελίδων 356), τον οποίο συνέγραψε ο πολυγραφότατος και δραστηριότατος σημερινός Εφημέριος του Ναού και καλός μας συναδελφός Πρωτοπρεσβύτερος Γεράσιμος Ζαμπέλη, τον οποίο ευχαριστούμε (και από αυτή τη θέση) για Όλα!!!

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails