© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2010

Ζακυνθινή Ανασκόπηση 2009


Η καθημερινή Εφημερίδα "Ημέρα τση Ζάκυθος" έχει από του έτους 1997 καθιερώσει, στο τέλος κάθε χρονιάς να κυκλοφορεί ένα ειδικό έντυπο με τα κυριότερα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο νησί μας κατά το λήγον κάθε φορά έτος. Η αρχή ήταν απλούστερη και, θα έλεγε κανείς, διερευνητική, αλλά συν των χρόνω η καταγραφή κατέστη προσεκτικότερη, η δε έκδοση εξελίχτηκε σε πολυτελέστατη, πολυσέλιδη κι εξόχως πολύτιμη από κάθε άποψη.

Κάθε χρόνο, λοιπόν, στις 31 Δεκεμβρίου, αναμένουμε όλοι την Ανασκόπηση, η οποία, θα μπορούσαμε να πούμε, ότι όντως συντελεί στην ιστορική καταγραφή, δεδομένου ότι παρέχει στους ειδικούς επιστήμονες του αύριο την πρώτη ύλη (πληθώρα γεγονότων και φωτογραφιών σε όλους τους τομείς του δημόσιου βίου) για την επιστημονική και συστηματική γραφή της τοπικής μας Ιστορίας. Τούτο κατανοεί ο αναγνώστης κυρίως, εάν αναδιφήσει στις παλαιότερες Ανασκοπήσεις, οπότε αμέσως διαπιστώνει εξ αποστάσεως πόσο σημαντικό είναι, που έχουν αποτυπωθεί αποξεχασμένα ήδη γεγονότα, πρόσωπα, τοπία και ό,τι άλλο, σε πρώτη ανάγνωση μη ουσιώδες, το οποίο όμως εν καιρώ λαμβάνει τις  σωστές του διαστάσεις.

Στην Ανασκόπηση 2009 , εκτός από το κυρίως μέρος με την ημερολογιακή αναδρομή, προτάσσεται ένα μικρό αφιέρωμα στην ποιήτρια της Ζακύνθου Μάχη Μουζάκη, γραμμένο με αγάπη και δύναμη λόγου από τον Ζακύνθιο φίλο συγγραφέα Σπύρο Καρυδάκη, το δε εξώφυλλο κοσμείται από τη μορφή της Μάχης μας, δια χειρός της ζωγράφου Μαρίας Βάλκου. Ο κατατοπιστικός Πρόλογος, εξάλλου, είναι του Εκδότη και Διευθυντή της Εφημερίδας Σπύρου Καμπιώτη.
π. Π.Κ.

2 σχόλια:

kiki είπε...

Ήμουν εκεί όταν το έφτιαχναν. Μιλάμε ότι έχει πέσει πολλή δουλειά από τα παιδιά εκεί και πρέπει να είναι καλό!

Artanis είπε...

Αυτές οι ανασκοπήσεις είναι πολύ χρήσιμες...
Καλησπέρα, ελπίζω να περάσατε όμορφες γιορτές...
Καλή χρονιά...

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails