© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

Για τον οικολογικό λόγο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Περιοδικό "Εφημέριος"



Έφθασε σήμερα στα χέρια μου το τεύχος Νοεμβρίου 2009 (ναι, από τον πάλαι ποτέ Νοέμβριο, τώρα έφθασε!!!) του μηνιαίου περιοδικού ΕΦΗΜΕΡΙΟΣ (της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος), το οποίο διάγει -κατά το 2009- το 58ο έτος της ηλικίας του και, πλέον, υπό την διεύθυνση σύνταξης του πολυτάλαντου φίλου Αλέξανδρου Κατσιάρα, ανανεώθηκε κατά πολύ επί το θεολογικότερο και ποιοτικότερο. Κατέστη πράγματι περισσότερο μεστό και καλαίσθητο, στοχεύοντας επιτυχώς στο να κεντρίζει, όχι μονάχα το ενδιαφέρον του εφημεριακού μας Κλήρου, αλλά συνάμα να διαβάζεται από τους ψαγμένους πνευματικούς ανθρώπους του καιρού μας.

Ο γράφων έχει την τιμή να συμπεριλαμβάνεται, με συνοδική απόφαση, στα μέλη της Συντακτικής Επιτροπής για το 2009 και ήδη στο ανά χείρας τεύχος να παρουσιάζει ένα εκτεταμένο κείμενο, το οποίο δημοσιεύτηκε στις σελίδες "Ορθόδοξη Οικουμένη" (σσ. 18-23). Αφορά στις νεότερες πτυχές των οικολογικών πρωτοβουλιών του Οικουμενικού Πατριαρχείου και δη του Προκαθημένου των Ορθοδόξων Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Στην εργασία αυτή δεν περιλαμβάνεται το Οικολογικό Συμπόσιο στον Μισισιπή, μια και το κείμενο γράφτηκε την περασμένη Άνοιξη, για το τεύχος Ιουνίου, αλλά καθυστέρησε να δημοσιευθεί.
Παρακάτω μπορείτε να λάβετε μια πρώτη γεύση από το εν λόγω κείμενο.
π.Π.Κ.



Ο οικολογικός λόγος του Οικουμενικού Πατριαρχείου
(Νεότερες πτυχές)

Πρωτ. Παναγιώτη Καποδίστρια
Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου

Είναι στις μέρες μας παγκοίνως γνωστές οι προσπάθειες και πρωτοβουλίες του Φαναρίου, ιερού Κέντρου και φωταγωγού της απανταχού Ορθοδοξίας, προς την κατεύθυνση του συναγερμού της ανθρωπότητας έναντι του ορατού κινδύνου της γης μας, εξαιτίας των πολυειδών και δυσεπίλυτων οικολογικών προβλημάτων.

Ο πρώτος διδάξας, μακαριστός Πατριάρχης Δημήτριος Α΄, παρέδωσε την ευθυνοφόρο σκυτάλη στον διάδοχό του, σημερινό Πρωθιεράρχη της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας κ. Βαρθολομαίο Α΄, ο οποίος κατά την τελευταία εικοσαετία, μαζί με τους πολύτιμους συνεργάτες του εντός κι εκτός Φαναρίου, έχουν επιδοθεί σε συγκεκριμένες αξιοπρόσεκτες και ιστορικής σημασίας κινήσεις ευαισθητοποίησης της παγκόσμιας κοινότητας, δεδομένων των περιβαλλοντικών προβλημάτων, συσσωρευμένων ήδη και ιδιαίτατα ανησυχητικών.

Βέβαια, εκ προοιμίου χρειάζεται να έχουμε κατά νου, ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν διαθέτει δύναμη κοσμική, ούτε μπορεί να επηρεάσει τους ηγέτες των λαών hic et nunc, μεταχειριζόμενο πιέσεις οικονομικής, κοινωνικής μορφής. Η ισχύς του, πνευματική μονάχα, απορρέει από την δισχιλιετή εμπειρία μέσα στην αγαπητική ατμόσφαιρα της Χριστιανικής Κοσμολογίας και Ανθρωπολογίας, απ’ όπου αντλεί μηνύματα για μιαν αυθεντική ζωή μέσα σ’ ένα περιβάλλον, το οποίο προήλθε «εκ του μη όντος εις το είναι» από την πηγή της Αγάπης, που ΕΙΝΑΙ ο Θεός Δημιουργός.
Δύναμη λοιπόν του Φαναρίου είναι ο λόγος του, εμβαπτισμένος πάντοτε στην Αγία Γραφή και την Ιερά Παράδοση της Εκκλησίας μας, αλλά κι εκφραζόμενος ολοένα με νεότερες μεθόδους και σύγχρονες πρακτικές.

Ήδη ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος Α΄, με τη ρομφαία του ευθαρσούς λόγου και των σοφών σκέψεών του υπέρ αδυνάτου (του φυσικού περιβάλλοντος, εννοείται) έχει αποσπάσει την καθολική αναγνώριση από την παγκόσμια κοινότητα ως «Πράσινος Πατριάρχης». Τούτο σημαίνει, ότι όλοι πλέον γνωρίζουν (έστω και αν κάποιοι εθελοτυφλούν, κυρίως λόγω του αδιέξοδου εγκλωβισμού τους στην αυτάρεσκη μικρο-πνευματικότητά τους), ότι εκεί στην Πόλη του Κωνσταντίνου και δη στο ταπεινό και περίκλειστο Φανάρι, επιβιώνει μια σπίθα αγωνιώδους ελπίδας για το Περιβάλλον, ένας πνευματικός ηγέτης, ο οποίος ξαγρυπνά «επί σκοπόν», επισημαίνοντας όπου δει τους inter portas κινδύνους.

Ολόκληρο το κείμενο, μπορείτε ν' αναγνώσετε στο NaturaZante, εδώ.

2 σχόλια:

Manitari tou Bounou είπε...

Με πολύ χαρά το δημοσιεύσαμε σήμερα και στην "Αποικία Ορεινών Μανιταριων" -
http://tomtb.com/, στη ζεύξη: http://tomtb.com/modules/smartsection/item.php?itemid=548

π Παντελεήμων Kρούσκος είπε...

Πάτερ Παναγιώτη, καλημέρα. Αφήστε τους νεκρούς θάψαι τους αυτών νεκρούς και δίνετε μας εσείς ζωντανή μαρτυρία και ύδωρ ζων και ζέον, που το έχουμε ανάγκη.
Να έχουμε την ευχή του αγίου πατριάρχη μας.

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails