© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

"The Eye of Beauty", ένα ντοκιμαντέρ για τον απανθρωπισμό στους παλαιστινιακούς καταυλισμούς του Λιβάνου



Αντί ευχετήριας κάρτας για τις γιορτές των Χριστουγέννων και του Καινούργιου Χρόνου, ο οπερατέρ του MEGA και σκηνοθέτης δημιουργικού ντοκιμαντέρ Μανώλης Δημελλάς (ο ενίοτε και συνεργάτης του ΙΣΚΙΟΥ) μάς απέστειλε το νέο του ντοκιμαντέρ, που συνυπογράφει με τον συγγραφέα Νίκο Κλειτσίκα και που - όπως έχουμε παλαιότερα αναγγείλει- αφορά στους παλαιστινιακούς καταυλισμούς, οι οποίοι "ανθούν" στον Λίβανο, σε μιαν εποχή μάλιστα που ο δυτικός κόσμος βρίσκεται κυριολεκτικά στον... κόσμο του.



Στους ασφυκτικούς αυτούς καταυλισμούς, όπου δεκάδες χιλιάδες οικογένειες, "στραγγαλίζονται" στην καθημερινότητά τους, περιπλανήθηκαν οι δύο δημιουργοί του ντοκιμαντέρ Ain al-Hilweh (Eye of Beauty): Το Μάτι της Όμορφης, όπως χαρακτηριστικά ονομάζεται ένας καταυλισμός 50.000 κατοίκων.

Θυμίζουμε, ότι πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ διάρκειας 25 λεπτών, προϊόν της δεκαήμερης παραμονής επιτόπου των δημιουργών της ταινίας Μανώλη Δημελλά και Νίκου Κλειτσίκα, αρχικά τον περασμένο Μάιο και μιας ακόμη τριήμερης επίσκεψης, τον περασμένο Νοέμβριο. Δύο άνθρωποι ευαισθητοποιημένοι στα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με εμπειρική... διατριβή στο παλαιστινιακό.

Αξιοποίησαν ο μεν Δημελλάς τις τεχνικές και πρακτικές διευκολύνσεις, που του παρείχε η τηλεόραση του MEGA και ο Κλειτσίκας, μέλος του Συνδέσμου Ελληνοπαλαιστινιακής Φιλίας την εμπειρία από τις επανειλημμένες επισκέψεις στους παλαιστινιακούς καταυλισμούς, της Συρίας, της Ιορδανίας, της Αιγύπτου. Το παραχθέν νοκιμαντέρ θα συμμετάσχει μάλλον, στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Τους ευχόμαστε να πάει όσο καλύτερα γίνεται και μάλιστα να ευιαθητοποιήσει προς την δέουσα κατεύθυνση τον ουμανισμό του πολιτισμένου (ας πούμε...) κόσμου.


4 σχόλια:

roadartist είπε...

Πολύ ενδιαφέρον..
Καλή χρονιά πκ!

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Εκ των προτέρων, προτού το δω ( το αφήνω για το βράδυ που θα έχω χρόνο), να πω πως φαίνεται πολύ ενδιαφέρον - και προφανώς προϊόν πολύ μόχθου, αφού δέκα ημέρες παραμονής έδωσαν ένα 25λεπτο φιλμ.
Ευχαριστούμε, λοιπόν ...both.

H.Constantinos είπε...

Καταθλιπτικά ενδιαφέρον, και με αξιόλογη αισθητική.

Πραγματικά, ζούμε στον κόσμο μας...

Roni Bou Saba روني بو سابا είπε...

εύχομαι στον κ. Δημελλά την επιτυχία στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails