© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Περί Τιμολέοντος Αμπελά το νέο βιβλίο του Διονύση Ν. Μουσμούτη

Ο καλός μας φίλος, συνεργάτης του ΙΣΚΙΟΥ μας και διευθυντής του πολυσήμαντου περιοδικού Ιστορία Εικονογραφημένη, Διονύσης Ν. Μουσμούτης μάς απέστειλε αυτές τις μέρες το νέο του πόνημα με θέμα: Ο ΤΙΜΟΛΕΩΝ ΑΜΠΕΛΑΣ Η ΛΙΝΑ ΔΡΑΚΑ ΚΑΙ Η ΖΑΚΥΝΘΟΣ, που κυκλοφορήθηκε από τις ζακυνθινές Εκδόσεις Τρίμορφο, τον Δεκέμβριο του 2009, με 110 σελίδες.

Πολυγραφότατος και πολυπράγμων ο Μουσμούτης, ανήσυχη μέλισσα πάνω στη γύρη των κάθε λογής ερευνητικών ανθέων, μάς προσκομίζει για πολλοστή φορά γνώση για ενδιαφέροντα θέματα της ζακυνθινής Γραμματείας, κάποτε  παραθεωρημένα, πλην όμως  πολυτιμότατα, αποδεικνύοντας την πολυμερώς εκπεφρασμένη μας άποψη ότι από τις μικρές κι επουσιώδεις ενίοτε ψηφίδες του παρελθόντος μας αρτιώνεται εντέλει το πρόσωπο της τοπικής (και όχι μόνον) Ιστορίας.

Κεντρικό πρόσωπο του νέου βιβλίου ο Τιμολέων Αμπελάς (1849-1926).  Δικαστικός, ιστορικός ερευνητής και θεατρικός συγγραφέας, μετατέθηκε αρκετές φορές και για μεγάλα διαστήματα στη Ζάκυνθο, και για τελευταία φορά από το 1902 μέχρι το 1904 ως Πρόεδρος Πρωτοδικών. Λόγω των συχνών μεταθέσεων και των μεγάλων διαστημάτων παραμονής του απέκτησε στενές φιλικές σχέσεις με εξέχοντα μέλη της τοπικής κοινωνίας και ιδιαίτερα με τον κόσμο της λογιοσύνης.

Όπως διαπιστώνουμε, κατά το διάστημα της τελευταίας μετάθεσής του, έγραψε και το ζακυνθινής υπόθεσης θεατρικό έργο Λίνα Δράκα, το οποίο ο ίδιος χαρακτηρίζει τρίπρακτο οικογενειακό δράμα. Ο Αμπελάς στήριξε την υπόθεση του έργου σε αληθινή ιστορία με ελάχιστες παρεκκλίσεις από τα πραγματικά γεγονότα σε μια ποινική δικογραφία που αφορούσε σταφιδική υπόθεση τοκογλυφίας και που του παραδόθηκε αυτούσια με την κάθε της λεπτομέρεια από τον φίλο του Σπυρίδωνα Δε Βιάζη. Στην δραματοποίηση κράτησε όλες τις λεπτομέρειες, με μικρής σημασίας διαφοροποιήσεις, διατήρησε ακόμη και τα πραγματικά ονόματα, εκτός του μικρού της ηρωΐδας, που ήταν κατεστραμμένο στο χειρόγραφο της δικογραφίας.

Μπορεί για την Ιστορία του νεοελληνικού Θεάτρου η Λίνα Δράκα να είναι έργο ήσσονος σημασίας, για την τοπική όμως Ιστορία αποκτά ιδιαίτερη αξία, από τη στιγμή που η «πρώτη ύλη», το υλικό απ’ όπου προέκυψε, προέρχεται από τα οριστικά χαμένα αρχεία της ζακυνθινής πολιτείας. Το ανέκδοτο και εντελώς άγνωστο αυτό έργο συνιστά πολύτιμο τεκμήριο της εποχής και έπρεπε να διασωθεί, προς τούτο αποφασίστηκε και η έκδοσή του.

Επιμέλεια παρουσίασης: π. Π.Κ.

9 σχόλια:

Alkmini είπε...

Μια καλησπερα πατερ Παναγιωτη.
Και μια ευχη για καλο βραδυ.

Ιωάννα είπε...

Θα το ήθελα πολύ αυτό το βιβλίο και με τη πρώτη ευκαιρία που θα είμαι στο νησί θα το αναζητήσω στα βιβλιοπωλεία. Ωστόσο αν υπήρχε τρόπος να αποσταλλεί με αντικαταβολή, θα με ενδιέφερε. Αν κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία της Αθήνας ακόμη καλύτερα.
Καλό μεσημέρι!

Δέσποινα είπε...

Θερμά συγχαρητήρια στον κ. Μουσμούτη για το πόνημά του!
Να είναι καλά και να μας χαρίζει γνώση με τις μελέτες του!

None είπε...

Συγχαίρω τον κ. συγγραφέα. Πάντα πρωτοπορεί. Θυμάμαι τη σειρά ετήσιων Ημερολογίων που έβγαζε παλιότερα. Σπουδαία προσπάθεια. Τα έχω όλα!

P. Kapodistrias είπε...

Αλίκη,

Αντικαλησπερίζω σε με νοσταλγία! Χαθήκαμε...

P. Kapodistrias είπε...

Ιωάννα,

Εάν μάς διαβάζει ο κ. Μουσμούτης, ας μάς υποδείξει τον τρόπο απόκτησης του βιβλίου στην Αθήνα!

Καλό ξημέρωμα!

P. Kapodistrias είπε...

Δέσποινα,

ΚΑΙ ο Μουσμούτης αποτελεί κεφάλαιο για τους υποψιασμένους Ζακυνθίους!

P. Kapodistrias είπε...

None,

Τι μάς θύμισες τώρα!!! Τα συλλεκτικά Ημερολόγιά του! Υπέροχα!

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ είπε...

Ευχαριστίες από καρδιάς για τα καλά λόγια σας. Το βιβλίο υπάρχει στα κεντρικά αθηναϊκά και ζακυνθινά βιβλιοπωλεία, αλλά ειδικά στους φίλους αναγνώστες του φιλόξενου Ίσκιου προσφέρεται. Όποιος λοιπόν το θέλει ας επικοινωνήσει με τον φίλο Παναγιώτη για τα στοιχεία επικοινωνίας. Και πάλι ευχαριστίες σε όλους.

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails