© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Για τη νέα Πινακοθήκη της Μακεδονικής Εταιρίας "Τέχνη" Κιλκίς


Η Μακεδονική Εταιρεία ΤΕΧΝΗ Κιλκίς έχει δώσει αξιοθύμητα δείγματα γραφής στη Βόρεια Ελλάδα κατά την τελευταία τριακονταετία. Κρατάει τα σκήπτρα της πολιτιστικής ζωής στον μακεδονικό χώρο, όπου και δραστηριοποιείται, έχοντας καταφέρει από το 1980 που ιδρύθηκε, να συνεγείρει το λαϊκό στοιχείο σ' επιδόσεις υγιείς και ποιοτικές: Εικαστικά, λογοτεχνία, εκδόσεις, χορός και μπαλέτο, μουσική, θέατρο, ποιητικός διαγωνισμός και άλλα πολλά.

Εμείς σήμερα επιχειρούμε να Σάς κάνουμε γνωστό μονάχα το Εικαστικό Τμήμα της ΤΕΧΝΗΣ Κιλκίς, επισημειώνοντας ότι αισθανόμαστε μαγεμένοι από την όλη τους προσπάθεια.

Στο κέντρο του Κιλκίς βρίσκεται το "στρατηγείο" της Εταιρίας, το οποίο πλέον είναι πολύ μικρό για να χωρέσει τις πολλαπλές και διάφορες δραστηριότητές της. Ακόμη και οι τοίχοι είναι ζωγραφισμένοι (βλ. 1η φωτό)!!! 



Ιδού μερικά αξιοπρόσεκτα και στατιστικά στοιχεία του Εικαστικού Τμήματος:

α. Λειτουργούν εργαστήρια ζωγραφικής, χαρακτικής και αγιογραφίας, τα οποία παρακολουθούν μαθήματα περί τους 60 μαθητές όλων των ηλικιών, δηλαδή από 6 μέχρι 60 ετών.

β. Πραγματοποιούνται ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής καταξιωμένων του χώρου, αλλά και νεωτέρων εν εξελίξει, καθώς και ερασιτεχνών ντόπιων καλλιτεχνών, π.χ. των: Θάλειας Φλωρά-Καραβία, Γ. Γαϊτη, Δ. Μυταρά, Μ. Αργυράκη, Κ. Λαχά, Ν. Πεντζίκη, Ν. Σαχίνη, Κ. Λούστα, Λ. Βενετούλια, Μποστ, Π. Παπανάκου, Ξ. Σαχίνη, Μ. Γιανναδάκη, Απ. Κιλεσσόπουλου, Γ. Μαβίδη, Φ. Ζογλοπίτη, Β. Ιωαννίδη, Ν. Μπλιάτκα, Κ. Σταυρούδη, Ν. Τσαουσίδη, Τ. Αγαθαγγέλου, Δ. Αντωνιάδη, Κ. Φωτιάδου, Στρ. Κορτεσίδη και άλλων.

γ. Πραγματοποιούνται εκθέσεις με τις συλλογές διάφορων φορέων, ιδρυμάτων, μουσείων (π.χ. του Ιδρύματος Κεραμέως, Τελλογλείου Ιδρύματος, Μ.Κ.Ε. "ΤΕΧΝΗ" Θεσσαλονίκης, Ινστιτούτου Goethe, Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βόρειας Ελλάδας (Σ.Κ.Ε.Τ.Β.Ε.), Κέντρου Ιστορίας Δήμου Θεσσαλονίκης, Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης και άλλων.

δ. Οργανώθηκε και λειτουργεί Πινακοθήκη, με έργα που συλλέχθηκαν από προσφορές καλλιτεχνών. Ο αριθμός των έργων είναι περίπου 500 και ανήκουν σε καλλιτέχνες της μεταπολεμικής κυρίως περιόδου. Είναι έργα ζωγραφικά όλων των τεχνοτροπιών και χαρακτικά. Τα σημαντικότερα περιλαμβάνονται σε κατάλογο που εκδόθηκε με την επιμέλεια της Ιστορικού Τέχνης Κάτιας Κιλεσσοπούλου.


Η υφιστάμενη Πινακοθήκη λοιπόν είναι πλέον πολύ περιορισμένη για να χωρέσει όλες αυτές τις καλότυχες εκφράσεις Τέχνης, μερικές των οποίων φωτογραφίζουμε σχεδόν λαίμαργα, για λογαριασμό του πολυπεριοδικού μας, δίχως να έχουμε και τον χρόνο να καταγράψουμε το όνομα του καλλιτέχνη ενός εκάστου. Απλώς, Σάς μεταδίδουμε την αίσθηση! 
Η στενότητα αυτή του παλαιού χώρου οδήγησε το Διοικητικό Συμβούλιο ν'  αναζητήσει νέα ανετότερη στέγη για την Πινακοθήκη τους. 










Καθώς αποτυπώνουμε κάποια από τα εδώ κι εκεί και παντού τριγύρω μας σωρηδόν έργα, ο καλός ξεναγός μας και μέλος του Δ.Σ. της Εταιρίας κ. Αθανάσιος Πάγκος, γιατρός, επιθυμεί να συνεχίσει την ξενάγηση στην υπό αποπεράτωσιν νέα στέγη της Πινακοθήκης. 


Έτσι, μεταβαίνουμε στο δημοτικό διαμέρισμα Μεταλλικό, λίγα μόλις χιλιόμετρα έξω από την πόλη του Κιλκίς, όπου ο τοπικός Δήμος, έξυπνα συμπεριφερόμενος, παρεχώρησε ένα ευάερο κι ευήλιο οικόπεδο στο κέντρο του χωριού, όπου, με σύντονες προσπάθειες της Εταιρίας, ήδη ορθώθηκε η νέα Πινακοθήκη και οσονούπω τα έργα Τέχνης λαμβάνουν εκεί την αρμόζουσα θέση τους.


Πρόκειται για έναν ενδιαφέροντα προκάτ πολυχώρο με ικανοποιητικές απλωσιές μέσα κι έξω, ο οποίος -όπως καταλάβατε- προήλθε από την δραστηριότητα, όχι του Κράτους (ποιού Κράτους; θα ρωτήσετε δικαιολογημένα), αλλά μιας φιλότεχνης Εταιρίας Πολιτισμού (τουτέστιν, ιδιωτική πρωτοβουλία!...), η οποία δουλεύει ανύστακτα, επιστρατεύοντας το μεράκι για το ωραίο, την διαρκή επιμονή και την ασίγαστη θέληση! Είπατε τίποτε;;;;;;


Αξίζει να σημειωθεί κλείνοντας ότι επί πολλά-πολλά έτη Πρόεδρος της Εταιρίας είναι η δραστήρια κ. Κική Παπαδοπούλου-Πάγκου, αριθμεί περί τα 600 μέλη, ενώ ο σύζυγος της κ. Προέδρου, γιατρός Αθανάσιος Πάγκος (τον αναφέραμε παραπάνω και βλέπετε στη φωτό) είναι το... "παιδί γιά όλες τις δουλειές" και τον οποίον ευχαριστούμε από καρδιάς για όλα όσα -ευγενέστατα φερόμενος- μάς προσέφερε κατά το ταξίδι μας εκεί στον ελληνικό Βορρά, τον Ιούνιο 2009.

2 σχόλια:

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Βάλσαμο αυτές οι αναρτήσεις, Π.Κ.
Η προβολή τέτοιων δραστηριοτήτων φαντάζει άκρως απαραίτητη όσο και παρήγορη, μέσα στον κατακλυσμό των πικρών εντυπώσεων της καθεμέρας.

Και, βέβαια, εμψυχώνει και άλλους.

Αριάδνη είπε...

Ευτυχώς που υπάρχουν ΚΑΙ αυτά τα νέα...
Μπράβο τους!!

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails