© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Στο μουσείο σπίτι του Nelson Mandela στο Soweto

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης σήμερα είκοσι ολόκληρων χρόνων από την απελευθέρωση του Nelson Mandela κι επειδή αυτές τις μέρες πραγματοποιούμε -ως γνωστόν- γρήγορα περάσματα από την πόλη Soweto της Νοτίου Αφρικής, προτείνω να κάμουμε μια στάση στο Mandela House, δηλαδή στο σπίτι όπου έζησε ο Mandela, στο Orlando West του Soweto, μεταξύ των ευαίσθητων ετών  1946 και 1962.

Οδεύουμε προς τα εκεί, ώστε να ψαύσουμε τα ίχνη της καθημερινότητας του Αγωνιστή κατά του Απαρτχάιντ. Παντού τριγύρω υπαίθρια μαγαζάκια με πολυπληθή αφρικάνικα αναμνηστικά.

Οι ντόπιοι μικροπωλητές μάς αναμένουν και μάς βλέπουν σαν ξερολούκουμο...

... ενώ καταφθάνουν από παντού σχολεία, ξένοι κι επισκέπτες διάφοροι.

Απέναντι ακριβώς από το Σπίτι, καθισμένοι κατάχαμα, βγάζουν το ψωμί τους διάφοροι traditional έγχρωμοι, μάλλον Ζουλού...

... οι οποίοι για να δεχθούν να φωτογραφηθούν μάς ενημερώνουν (με σχετική χαρτονένια ανακοίνωσή τους) ότι πρέπει να πληρώσουμε πρώτα!

Το Σπίτι - Μουσείο κείται στον αριθμό 8115, στη γωνία των οδών Vilakazi και Ngakane, σε πολύ μικρή απόσταση από το σπίτι ενός άλλου σπουδαίου αγωνιστή,του Αρχιεπισκόπου Desmond Tutu. Η σύμπτωση αυτή συνεπάγεται ότι δύο Βραβεία Νόμπελ Ειρήνης (Mandela-1993 και Tutu-1984) βρίσκονταν στην ίδια περιοχή, σχεδόν στον ίδιο δρόμο!

Ο Mandela δώρισε στο Soweto Heritage Trust (που ο ίδιος ίδρυσε) το σπίτι που επισκεπτόμαστε, την 1η Σεπτεμβρίου 1997, ώστε να γίνει Μουσείο. Το 1999 κατέστη τόπος Εθνικής Κληρονομιάς.

Παντού κυριαρχεί η μορφή του αγωνιστή Προέδρου, ανάμεσα σε πολλά και διάφορα αντικείμενα οικοσκευής και καθημερινότητας από τη συμβίωσή του με την πρώτη του σύζυγο.

Απέξω, γίνεται πάντα το "έλα να δεις"!!! Ελπίζω να Σάς άρεσε η... ανώδυνη βόλτα μας σ' ετούτο το σημείο του Soweto.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Άλλη μια μακρινή μεν εξίσου πολύπαθη δε, Ελλάδα.....

Ανώνυμος είπε...

μεγαλείο και ταπείνωση. ομορφιά και θλίψη. γιορτή και δράμα.

P. Kapodistrias είπε...

Ηλιογράφε,

Τελικά παντού πληγωνόμαστε...

P. Kapodistrias είπε...

Βαγγέλη,

Όλα στη ζωή του ύψους και του βάθους ταυτόχρονα...

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails