© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

Η εορτή των Βαΐων στο Λάγκος της Νιγηρίας








Με κατάνυξη γιορτάστηκε στις ορθόδοξες ενορίες της Νιγηρίας η Κυριακή των Βαΐων. Εκατοντάδες πιστών κατέκλυσαν από νωρις το πρωί τους ναούς γιά να γιορτάσουν τη μεγάλη γιορτή και να σηματοδοτήσουν το ξεκίνημα του μεγαλοβδόμαδου. Την πορεία προς το Γολγοθά, τον Τάφο και τη συνάντησή τους με τον Αναστημένο Χριστό.

Σε πολλές ενορίες, μετά τη Θεία Λειτουργία,κατά τοπική συνήθεια, λιτανεύτηκε η εικόνα του Χριστού στους δρόμους των χωριών και των πόλεων, με τους πιστούς κρατώντας φοίνικες και ψάλλοντας "Ευλογημένος ο έρχόμενος εν ονόματι Κυρίου".

Στο Λάγκος, στον Καθεδρικό Ναό της Ανάστασης, τη Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Μητροπολίτης Νιγηρίας Αλέξανδρος με τους ιερείς του Ναού. Έψαλε η Χορωδία του Εκκλησιαστικού Σεμιναρίου, με τη συμμετοχή πυκνού εκκλησιάσματος Νιγηριανών, Ελλήνων, Ρώσων, Λιβανέζων κα Ορθοδόξων της πόλης.

Μετά τη Θεία Λειτουργία, εψάλη επίσημη δοξολογία γιά την εορτή της ανεξαρτησίας της Ελλάδας, όπως γίνεται και με τις επετείους ανεξαρτησίας της Νιγηρίας και της Ρωσίας.

Ομως για την Εκκλησία της Νιγηρίας η εορτή του Ευγγελισμού είναι ταυτόχρονα και η μέρα που τιμάται η μητέρα και η μητρότητα. Με την ευκαιρία αυτή αναπέμφθηκε ειδική δέηση υπέρ των μητέρων. Ο Μητροπολίτης απηύθυνε προσλαλιά παραινετική προς τις μητέρες, χαρίζοντάς τους συμβολικά ένα σταυρό. Η Πρόεδρος των Ορθοδόξων Γυναικών του Λάγκος ευχαρίστησε τον Επίσκοπο και τού πρόσφεραν συμβολικό δώρο, ενώ χάρισαν τρόφιμα και είδη ρουχισμού στους σπουδαστές της Εκκλησιαστικής Ακαδημίας της Μητρόπολης. Όλοι μαζί κατευθύνθηκαν στο παρεκκλήσι της Ακαδημίας και έψαλαν, μέσα σε φορτισμένη συναισθηματικά ατμόσφαιρα, τρισάγιο γιά την ανάπαυση ενός ιεροσπουδαστή 24 ετών που έπεσε νεκρός από ανακοπή καρδιάς, την ημέρα του Ευαγγελισμού παίζοντας ποδόσφαιρο.

2 σχόλια:

Διονύσιος Β. Ποταμίτης (Σουμάκης) είπε...

Πάτερ, μᾶς ξαφνιάζετε πολὺ εὐχάριστα μὲ τὶς διαδικτυακὲς ἐνισχυτικὲς ἐξορμήσεις στὶς ὁποῖες μᾶς παρέχετε τὴ δυνατότητα νὰ συμμετέχουμε καὶ νὰ ἀντιλαμβανόμαστε τὴν γεωγραφικὴ, διαφυλετικὴ πλατύτητα τοῦ οἰκουμενικοῦ χαρακτήρα τῆς Νύμφης τοῦ Νυμφίου Χριστοῦ.

P. Kapodistrias είπε...

Διονύσιε Ποταμίτη,

Ό,τι μπορώ κάνω! Χαίρετε και αγαλλιάσθε!

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails