© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

"Ο Γενικός Γραμματέας" του Ηλία Καπετανάκη από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σκουλικάδου Ζακύνθου


Ο φιλοπρόοδος Πολιτιστικός Σύλλογος Σκουλικάδου Ζακύνθου "Ερωτόκριτος" για πολλοστή φορά μάς εκπλήσσει αυτές τις μέρες, παρουσιάζοντας από 9 έως 11 και από 14 έως 18 Απριλίου 2010 το θεατρικό έργο του Ηλία Καπετανάκη "Ο Γενικός Γραμματέας".

Αν και η κωμωδία αυτή γράφτηκε το 1893, μολοντούτο μιλά ξεκάθαρα και ευθέως στον σημερινό θεατή, καθώς θίγει θέματα και προβληματισμούς που ισχύουν -ατυχώς- και σήμερα: Αναξιοκρατία, πολιτικός αμοραλισμός, επικράτηση της βλακείας στα δημόσια πράγματα, μιμητισμός του δυτικού μοντέλου ζωής, ωχαδελφισμός, ιδιοτέλεια, υστεροβουλία και όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά στίγματα, τα οποία συνθέτουν μια κοινωνία σε αποσύνθεση.


Στο έργο παίζουν οι: Γιώργος Κεφαλληνός, Έφη Χασάπη, Αθηνά Στραβοπόδη-Κακολύρη, Γιώργος Σεμιτέκολος, Διονυσία Καραγιαννοπούλου, Ευάγγελος Προδρομίτης, Άννα Κόντζαλη, Τάκης Καποδίστριας-Κάκλης, Ευάγγελος Δέλλιος, Διονύσιος Σπ. Πλέσσας, Νικόλαος Λούτας, Χαράλαμπος Συγούρος, Διονύσιος Τσουκαλάς, Ιωάννης Λευτάκης, Γιάννα Πύλιου, Διονύσιος Αν. Πλέσσας, Μπέτυ Παπαδημητρίου, Ιωάννης Δέλλιος και Ιωάννης Βλασσόπουλος.


Η σκηνοθεσία είναι του Μπάμπη Σιγούρου, με βοηθό τον Γιώργο Κεφαλληνό, τα σκηνικά του Γιάννη Μήλεση και τα κοστούμια της Μαριέττας Μαρούδα.
Τη μουσική επιμελήθηκε η Διονυσία Σταμίρη και  παίζουν: Η ίδια (ακορντεόν), ο Γ. Μυλωνάς (βιολί), ο Σ. Μαυρομάτης (κιθάρα), ο Α. Αγαλιώτης, ο Γ. Λευτάκης, Γ. Πόθος, Ν. Σούλης-Μπερνάκης (κλαρίνα), ο Μ. Τσαούσης (κόντρα), ο Π. Κακολύρης (κρουστά), ο Α. Σταμίρης (μαντολίνο) και ο Δ. Αγαλιανός (τρομπέτα).
Τα ηχητικά και οι φωτισμοί είναι του Διονύση Νέγκα, ενώ την αφίσα επιμελήθηκε η Έφη Χασάπη.


Από τη χθεσινή παράσταση είναι όλες οι δημοσιευόμενες φωτογραφίες,  την οποία με μεγάλη ευχαρίστηση παρακολουθήσαμε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αρκαδίων στο Σαρακινάδο, όπου ανεβαίνει, ευγενικά προσκληθέντες από τους Φίλους του Πολιτιστικού Συλλόγου. Χαρείτε τις κι εσείς! Στο τέλος παρατίθεται η σύντομη άποψή μας!
















Εκ προοιμίου γνωρίζουμε ότι όλοι όσοι επέχουν θέση ηθοποιού στην εν λόγω Κωμωδία είναι ερασιτέχνες, διαθέτουν όμως ένα σημαντικό και εκ των ων ουκ άνευ προσόν: Τον έρωτα για την Τέχνη, σε συνδυασμό με την πειθαρχία στη συλλογικότητα. Προσωπικά δεν έχω την αρματωσιά, ώστε να ξεδιακρίνω λάθη ή παραλείψεις, τις οποίες ενδεχομένως δεν θα έκαναν οι επαγγελματίες του είδους. Εμένα πάντως μού αρκεί ότι πολύ ευχαριστήθηκα, γέλασα από την ψυχή μου (κάτι που δεν κάνω πλέον τόσο εύκολα), προσέλαβα την πικρότητα όσων λέγονταν (και κυρίως όσων δεν λέγονταν) στο έργο, θαύμασα νέους ανθρώπους ενός ζακυνθινού χωριού συσπειρωμένους αγαπητικά για έναν ευγενή σκοπό, όταν γνωρίζουμε όλοι την επίφοβα επιδημική παρακμή της σύγχρονης Ζακύνθου! Είναι λίγα όλα αυτά; Το αντίθετο: Ό,τι μικρό ή λίγο μπορεί να συνεισφέρει ο καθείς μας στη μεγάλη υπόθεση του Πολιτισμού είναι σημαντικό, αξιοπρόσεκτο και αξιέπαινο!

Ένα ολόθερμο Εύγε στους συνελεστές του "Γενικού Γραμματέα"! Πάντα ανώτερα και ποιοτικότερα!
π. Π.Κ.

10 σχόλια:

Ιωάννα είπε...

Χρόνια σας Πολλά και πολλά μπράβο, στον Πολιτιστικό Σύλλογο του Σκουλικάδου! Μακάρι να τους μιμηθούνε και άλλοι και να υπάρξει μια καλή συνέχεια. Υπάρχει ελπίδα, λοιπόν!!!

Υ.Γ. Θα ήθελα πολύ να ανεβάσω τη συγκεκριμένη ανάρτηση στο f/b, ώστε να τη διαβάσουν κάποιοι φίλοι απόδημοι ζακυνθινοί. Μπορώ;

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Ωραία εκδήλωση και ενδιαφέρουσα ησκηνοθεσία.
Σας ζηλεύουμε εκεί στο Τζάντε

Μετ' ασπασμών τε και εναγκαλισμών

None είπε...

Συγχαρητήρια στα παιδιά! Πάντα ανώτερα!

π. Γεράσιμος - Grenoble είπε...

πολλά, πολλά, μπράβο στα παιδιά του πολιτιστικού συλλόγου του Σκουλικάδου! Eίναι αλήθεια οτι βρήκαν υλικό, και συνεχίζουν θαυμάσια την παράδοση! πιστεύω ότι με τέτοια μέλη, θα υπάρχει συνέχεια. Πάντα τέτοια και καλύτερα!

P. Kapodistrias είπε...

Ιωάννα,

Αντεύχομαι για τις Μεγάλες Εορτές!

Ναι, τα παιδιά του Σκουλικάδου αξίζουν τον θαυμασμό και τη στήριξή μας!

Κάνε παραπομπή στο Φέισμπουκι σου, με λινκ, ελεύθερα!

P. Kapodistrias είπε...

Κυρά των Γλάρων,

Δεν σου μένει παρά να μάς έλθεις,ώστε να λάβεις γεύση εκ του σύνεγγυς!

P. Kapodistrias είπε...

Ναν,

Προσυπογράφω επαυξάνοντας!

P. Kapodistrias είπε...

π. Γεράσιμε,

Τίποτε δεν χάθηκε ακόμα! Η Ζάκυνθος, ασθμαίνοντας, αντιστέκεται!

None είπε...

Το είδα και εγώ. Απίθανο!

P. Kapodistrias είπε...

None,

Δε σεπήρε το μάτι μου... Θα ήσουν άλλη βραδιά!

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails