© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Προς Συνέλληνες: "Να δεις τι σου 'χω για μετά..."

λίγες σκέψεις του π. Παναγιώτη Καποδίστρια


Ουδείς είναι ευχαριστημένος με την περιτρέχουσα κατάσταση της πατρίδας μας. Λάθη πολλών δεκαετιών και ανίκανων έως εγκληματικά ιδιοτελών πολιτικών μάς έφτασαν στο ναδίρ των πραγμάτων. Ήδη γευόμαστε τις ξινές απόρροιες του κατεστημένου πολιτικο-κοινωνικού αμοραλισμού της νεότερης Ελλάδας, καθώς τώρα κυρίως αισθανόμαστε στο πετσί μας ως έθνος ότι διακυβεύονται ή και βαραθρώνονται, όχι μόνον τα καλώς ή κακώς κεκτημένα μας, αλλά και αυτή καθεαυτή η υπόστασή μας ως πολιτισμικής ή εθνικής οντότητας. Το "τις πταίει;" τώρα μόλις ακούγεται με δυνατή κραυγή, αλλά ουδείς ψάχνει τον φταίχτη στον περίγυρο ή τον ίδιο τον εαυτό του...

Εμείς φταίμε. Διότι κάθε φορά εμπιστευόμαστε δεκαρολόγους των ιδεών και αναίσχυντους ονειροπωλητές...
Εμείς φταίμε. Διότι επιτρέψαμε  να υπεισέλθει στη ζωή μας ο ιός μιας δήθεν παραδείσιας ευδαιμονίας, ωσάν να κυκλοφορούσαμε σε τηλεοπτική σαπουνόπερα... Μια ερμαφρόδιτη δηλαδή κατάσταση, η οποία στηριζόταν σε χωμάτινα πόδια...
Εμείς φταίμε. Διότι αποχαυνωθήκαμε ως έθνος, γενόμενοι ευδιάθετοι οσφυοκάμπτες των λεγόμενων Μεγάλων της διεθνούς σκηνής, λησμονώντας ότι δεν είμασταν γι' αυτούς παρά ανίσχυρα πιόνια στη σκακιέρα των συμφερόντων τους ή απλώς μια ήδη στιμμένη λεμονόκουπα... 

Εξομολογούμαι: "Περίλυπος εστιν η ψυχή μου έως θανάτου"... Ταυτόχρονα, νοιώθω προσωπικά ένα βαθύ - βαθύτατο πένθος, που μεθερμηνεύεται σε πίκρα και θυμό ταυτόχρονα. Θεωρώ ότι οι Συνέλληνες από αυτό το ίδιο συναίσθημα διακατεχόμαστε σήμερα, μετά τα χθεσινά εξωφρενικά γεγονότα στο κέντρο της Αθήνας, τα οποία όχι μόνον μάς γελοιοποιούν παγκοσμίως, αλλά και μάς απανθρωπίζουν εντελώς... Και μόνο ένα  παλαιότερο (πλην όμως πολύ ρεαλιστικό) τραγούδι  των Παπακωνσταντίνου - Μαχαιρίτσα  τολμώ και ψιθυρίζω διαρκώς: Το "Να δεις τι σου 'χω για μετά..."


Στη φωτό: Χαρακτικό της Εύας Βασδέκη

19 σχόλια:

Anastasios είπε...

Μια ειλικρινή "καλημέρα" εύχομαι.

Είναι καλό που προτείνεις μια στάση αυτοκριτικής. Όλοι πρέπει να κάνουμε το ίδιο. Ιδιαίτερα οι ευρισκόμενοι στις θέσεις εξουσίας.

Πάντως, αν μου επιτρέπεις, πέρα από την απαράδεκτη χθεσινή κατάσταση στην διαμαντόπετρα, και την άδικη δολοφονία τριών αθώων συνανθρώπων μας, το κύριο γεγονός της αντίδρασης του λαού μας, που είναι η οικονομική του κατάσταση και η κακοδιαχείριση από τους κυβερνώντες των τελευταίων δεκαετιών, δεν είναι όπως φαίνεται αποκλειστικό προνόμιο των Ελλήνων.

Σήμερα έχουμε εκλογές στην Αλβιώνα. Η εφημερίδα METRO, που διανέμεται δωρεάν στα Μέσα Μαζικής Συγκοινωνίας στο Λονδίνο και σε άλλες πόλεις της Βρετανίας, έχει πρωτοσέλιδο τίτλο: "As Britain goes to the polls, the EU warns that whoever wins will inherit a budget deficit even worse than Greece's".

Είναι όντως σοκαριστικό! Κι επισημαίνει σαφώς την έκπτωση των σύγχρονων πολιτικών συστημάτων στην Ε.Ε.

Αν η "αυτοκρατορία" της Αγγλίας έχει τέτοιο πρόβλημα, τότε υποψιάζομαι πως στην Ελλάδα τα πράγματα είναι μάλλον χειρότερα απ' ό,τι μας λένε.

"Ο Θεός της Ελλάδας", κατά Κολοκοτρώνη, ας μας είναι βοηθός.

kiki είπε...

Κι εγώ πιστεύω οτι όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης. Κι αυτοί που μας έχουν φέρει σ΄αυτή την κατάσταση, ακομα μεγαλύτερο...

Δ. Μαγριπλής είπε...

εμείς φταίμε και ιδιαιτέρως αυτοί που έχουν την τύχη της κοινωνίας στα χέρια τους. Τελικά η πολιτική ως επάγγελμα ανέθρεψε ανίκανους και τιποτένιους ηγέτες. οι εξαιρέσεις μάλλον τελείωσαν στα ξερονήσια, στις φυλακές, στην συλλογική λήθη, και φυσικά στην ιδιώτευση που οδηγεί η απογοήτευση.

H.Constantinos είπε...

Τις πταίει;

Εμείς φταίμε που απαιτήσαμε να μας διορίσουν αργόμισθους;

Αυτοί φταίνε που μας τον έταξαν τον διορισμό;

Εμείς φταίμε που γίναμε τόσοι πολλοί και είμαστε ικανοί να ρίξουμε κυβέρνηση αν αρθεί η μονιμότητα;

Αυτοί φταίνε που δεν μπορούν να κάνουν τίποτα γιά το ανωτέρω;

Αιμιλία Ροδόσταμο είπε...

κι αυτοι οι τρείς παίδες εν καμίνω τί τους έπιασε,ρε παιδί μου;μιά εικονα θά προσκυνάγαν,κι έπειτα;τι ακρότητες κι αυτές..που και που ,εντάξει ,δέν λεω ,νά λέμε και κανα κουλτουριάρικο όχι στήν εξουσία,νά εχουμε και κανα αριστερο λεξιλογιο μή μας περνάν γιά χάπατα,αλλά γιά τις πατρίδες όταν ακουω παθαίνω κάτι σάν κριση πανικου..η μεγαλύτερη συγκίνηση είναι όταν μιλάω μόνο για τόν ανεκπλήρωτα έρωτα μου.

Ανώνυμος είπε...

και συνεχίζω εγω:αντί νά καθώμαστε στ αυγά μας τί θέλει πιά αυτό τό τρελλο γένος τών Ελλήνων και εκεί πού τά κατάπινε όλα αμάσητα, και, επιδείκνυε σέ καθε ευκαιρία τά φιλειρηνικα του αισθήματα,νά εμπλεκεται τώρα μέσα στό μάτι του κυκλώνα; και μ έπιασε μιά μελαγχολια καί άνοιξα καί την τηλεόραση ,διότι τελευτούντος του σόπιν θεραπυ ,είπα μετά,μήπως νά διαβάσω κανένα μπέστ-σέλλερ σάν εκείνο μέ τόν Ιούδα που φιλούσε υπέροχα..η μοιρα όμως είχε άλλα σχέδια.

P. Kapodistrias είπε...

ΠΡΟΣ ΑΝΩΝΥΜΟΝ:

Άγνωστε Φίλε, εννοείται ποτέ δεν θα δουν το φως της δημοσιότητας τα σχόλιά σου, ειδικά μάλιστα όταν υβρίζουν προλαλήσαντες φίλους και σχολιαστές μας!

Θα έχεις το ελεύθερο να σχολιάσεις, εφόσον δηλώσεις ποιος ή ποια είσαι.

Σε καρούς παράδοξους, τουλάχιστον ας έχουμε Πρόσωπο, έστω και υπό εχεμύθειαν!

Ανώνυμος είπε...

σεβαστε Π.Κ
Αφήστε τους ανθρώπους νά εκφραστουν..η επιθετικοτης ε΄ναι κάτι σάν αγχολυτικο..

Χαρά Θεοδωρίτση είπε...

ΑΝτιγράφω το δικό σας "νοιώθω προσωπικά ένα βαθύ - βαθύτατο πένθος, που μεθερμηνεύεται σε πίκρα και θυμό ταυτόχρονα" και σιωπώ. Φτάνουν πια τα λόγια,σήμερα πενθούμε, για τα αδικοχαμένα νιάτα, για τον ανθρωπισμό μας που αποκτηνώθηκε.

Α. Παπαγιάννης είπε...

Μου άρεσε πολύ ένα βιβλίο του π. Νεκτάριου Αντωνόπουλου που διάβασα προ καιρού, με τίτλο "Υπεύθυνοι για όλα". Σε πνευματικά, αλλά και σε κοσμικά θέματα, κανένας μας δεν είναι αμέτοχος και άμοιρος ευθυνών. Κι αν προσπαθούμε να τις επιμερίσουμε με ποσοστά, ρίχνοντας περισσότερη ενοχή σε άλλους, ας σκεφθούμε: Αν κατείχα μεγαλύτερη θέση ή εξουσία, μήπως κι εγώ θα "φρόντιζα" να καρπωθώ περισσότερα (δηλ. να αυξήσω το μερίδιο της ευθύνης μου); Ας ελπίσουμε η αυτογνωσία να είναι δημιουργική και να κυοφορήσει πιο υπεύθυνη στάση ζωής από όλους μας, με λιγότερα εισαγόμενα "σκουπίδια" (τηλεοπτικά, εμπορικά, οικονομικά) και περισσότερη γνησιότητα και ειλικρίνεια και "αφελότητα καρδίας".

P. Kapodistrias είπε...

Αναστάσιε,

Η αυτοκριτική είναι απαρχή της διεξόδου!

Ευχαριστούμε για τις χρήσιμες πληροφορίες περί της κατάστασης στην Αλβιόνα.

Χριστός Ανέστη!

P. Kapodistrias είπε...

Κική,

Ναι, αλλά Αυτούς εμείς οι ίδιοι τους αναδείξαμε...

P. Kapodistrias είπε...

Δημήτρη,

Ναι, ο κοινός παρονομαστής της ελλαδικής κατάπτωσης είναι η Ανικανότητα και το Τίποτε...

Απαισιοδοξία;;;;;

P. Kapodistrias είπε...

Κωνσταντίνε,

Ναι, εμείς φταίμε, για ένα σωρό λόγους, που δεν είναι της παρούσης...

Ένδον σκάπτε και θα βρεις!...

P. Kapodistrias είπε...

Αιμιλία Ροδόσταμο,

Μού αρέσει η νυκτική ειρωνεία σου. Εξωτερικεύει την διασώζουσα πίκρα σου, όπως και την δική μας όλων...

Όσο για τον Έρωτα... Αλίμονον από τους Ανέραστους του δημόσιου λόγου και της εκάστοτε δημόσιας σκηνής...

Χαίρε και αγάπα!!!

P. Kapodistrias είπε...

Ναντιέζντα,

Θα το... φάμε και όποιος αντέξει... Όσο για τον πόνο... φέξε μου και γλίστρησα...

Τι να πούμε για να σκοτώνουμε την δύσκολη ώρα;;;

Ώρα;;; Μέρες, μήνες, χρόνια και βάλε...

P. Kapodistrias είπε...

Ναντιέζντα (περί Ανωνύμου),

Δεν αφήνω τους εμπαθείς ν' αφοδεύουν εδώ μέσα, στο σαλόνι μας...
Υπάρχουν άλλες αφοδευτήριες ιστοσελίδες. Ας πάνε εκεί!

P. Kapodistrias είπε...

Χαρά Θ.,

Όσο μπορείς διατήρησε τη Χαρά που ΕΙΣΑΙ! Θα μάς χρειασθείς σε καιρούς ισχνών αγελάδων!!!...

P. Kapodistrias είπε...

Α. Παπαγιάννη, Γιατρέ μας,

Κάμε κάτι, βάλε την επιστήμη σου, μήπως και διεξέλθουμε τις δυσκολίες της πατρίδας και του μυαλού μας...

Τι άλλο να πω, ο δύστυχος;

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails