© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

Κυκλοφόρησαν τα διηγήματα "Ανθρώπων όνειρα" του Βασίλη Μανουσάκη

Εκδόσεις Αντώνης Σταμούλης, Θεσσαλονίκη 2010, ISBN 978-960-6887-14-7, τιμή: € 10,05


Την ερχόμενη Παρασκευή, 16 Ιουλίου, στον όμορφο χώρο του βιβλιοκαφέ Έναστρον, στις 8.30 μ.μ. (Σόλωνος 101 Αθήνα), θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση παρουσίασης της νέας συλλογής του φίλου Βασίλη Μανουσάκη, υπό τον γενικό τίτλο "Ανθρώπων όνειρα". Θα μιλήσουν η Πόλυ Κρημνιώτη, δημοσιογράφος, και ο Βασίλης Ρούβαλης, συγγραφέας-δημοσιογράφος. Τη βραδιά θα πλαισιώσει η Ελένη Σερμέα, η οποία θα διαβάσει αποσπάσματα από τα διηγήματα.

* * *

Τα όνειρα είναι η κινητήριος δύναμη για τους ήρωες αυτών των διηγημάτων: με ποια όνειρα οδεύουν στη ζωή, τι αποζητούν, ποιες συγκυρίες, αναπάντεχες ή μοιραίες εξελίξεις άφησαν αυτές τις προσδοκίες ανεκπλήρωτες και ημιτελείς, ουτοπικές ή παραμυθικές για τα πρόσωπα που κινούνται στο ρεαλιστικό σκηνικό της σημερινής πραγματικότητας;
Ο τόμος χωρίζεται σε δύο ενότητες: στην πρώτη, με τον συμβολικό τίτλο «Η οδός Καβάφη», ο συγγραφέας χρησιμοποιεί καβαφικά ποιήματα ως εφαλτήριο για την ανάπτυξη μικρών και μεγάλων ιστοριών. Στη δε δεύτερη ενότητα, με τίτλο «Όταν η πένα ταξιδεύει», γίνεται περισσότερο εμφανές το στοιχείο της έκπληξης όπου οι χαρακτήρες σκιαγραφούνται με βάση τα δικά τους ατομικά όνειρα που προσπαθούν να εκπληρώσουν.
Χαρακτηριστικό όλων των διηγημάτων είναι ότι οι ήρωές τους ταξιδεύουν. Είτε νοερά, όπως στα «140 ημέρες» και «Μήπως ξέχασα;», είτε στην πραγματικότητα, από το Λονδίνο ως την Καλαμάτα, όπως στα διηγήματα «Στοιχειώδες» και «Ένα μωρό στην άσφαλτο».
Την έκδοση συμπληρώνουν ένα Πρελούδιο κι ένας Επίλογος, που αποτελούν μια φανταστική περιγραφή για το πώς γράφτηκαν αυτά τα διηγήματα.

* * *

Εκδόσεις Αντώνης Σταμούλης
Ι. Μιχαήλ 2 και Π. Π. Γερμανού 38, 546 22 Θεσσαλονίκη (τηλ: 2310264748)

* * *

Who is Who

Ο Βασίλης Μανουσάκης έχει διδακτορικό στην αμερικανική ποίηση και διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στην Καλαμάτα. Γράφει και μεταφράζει ποίηση, πεζογραφία και δοκίμια και αρθρογραφεί και συνεργάζεται με διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά της Ελλάδας και του εξωτερικού. Ανήκει στη συντακτική ομάδα του ηλεκτρονικού περιοδικού για την ποίηση poema [www.e-poema.eu] και παράλληλα είναι επιμελητής σειράς άρθρων για τη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία στη βρετανική διαδικτυακή λογοτεχνική εγκυκλοπαίδεια [www.litencyc.com]. Είναι μόνιμος συντάκτης του λογοτεχνικού περιοδικού Πλανόδιον και συνεργάτης του περιοδικού Poetix. Από το 2007, συμμετέχει ενεργά στη διοργάνωση του Ελληνοαμερικανικού Συμποσίου Ποίησης, που εγκαινίασαν οι ποιήτριες Susan Gevirtz και Σιαρίτα Κουκά, και είναι υπεύθυνος για τις ιστοσελίδες του [www.parossymposium.com] και [inotherwords-symposium-greece.blogspot.com]. Η πρώτη ποιητική συλλογή του, με τίτλο "Μιας σταγόνας χρόνος" (2009), κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Πλανόδιον", ενώ η συλλογή διηγημάτων του "Ανθρώπων όνειρα" (2010) από τις εκδόσεις Αντ. Σταμούλη.

1 σχόλιο:

VM είπε...

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία! Να είστε καλά!

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails