© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Αρμένικες φωτοαποτυπώσεις


Το υλικό για τη σημερινή δημοσίευση - περιδιάβαση στο Ερεβάν της Αρμενίας μάς φέρνει ο αγαπητός φίλος του ΙΣΚΙΟΥ μας π. Ιωάννης Τσαφταρίδης, ο οποίος -ως γνωστόν- βρέθηκε μεταξύ 29 Ιουνίου και 2 Ιουλίου 2010 εκεί, για να συμμετάσχει στις εργασίες της 17ης Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας. Μαζί με το σχετικό φωτορεπορτάζ, που έχουμε ήδη αποκλειστικά δημοσιεύσει, φρόντισε να έχουμε και άλλες φωτοαποτυπώσεις από την πόλη αυτήν. Τον ευχαριστούμε και τού ευχόμαστε πάντα να ταξιδεύει και να θεάται τα άριστα!

Σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια, το Γιερεβάν (αρμενικά Երևան ή Երեւան), γνωστό και ως Ερεβάν, είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της Αρμενίας, με 1.088.000 κατοίκους το 2004. Είναι χτισμένο στις όχθες του ποταμού Χραζντάν και αποτελεί το διοικητικό, πολιτιστικό και βιομηχανικό κέντρο της χώρας. Η ιστορία του Γιερεβάν αρχίζει τον 8ο αιώνα π.Χ., με την ανέγερση του φρουρίου Ερεμπούνι το 782 π.Χ.. Τελικώς, το όνομα «Ερεμπούνι» εξελίχθηκε στην αρμενική γλώσσα κυρίως τον 5ο ή τον 4ο αιώνα π.Χ., ώστε να καταλήξει σε «Γιερεβάν» πριν τον 7ο αιώνα μ.Χ.

Άποψη του Κοινοβουλίου στο Ερεβάν.

Το άγαλμα του Μεσρόμπ Μαστότς, επινοητή του αρμενικού αλφαβήτου (5ος αι.).

Αρμένικη επιγραφή στο Ινστιτούτο Αρχαίων Χειρογράφων Ματενανταράν.



Ξενάγηση στο Μουσείο Χειρογράφων της Αρμενίας, όπου -σημειωτέον- φυλάσσονται μεταφρασμένα έργα του Αριστοτέλη και του Σωκράτη.

Στην είσοδο του Ινστιτούτου Αρχαίων Χειρογράφων. Τα αρχεία Ματενανταράν περιέχουν μια πλούσια συλλογή πολύτιμων αρχαίων αρμενικών, ελληνικών, ασσυριακών, εβραϊκών, ρωμαϊκών και περσικών χειρογράφων.



1 σχόλιο:

panagiotisandriopoulos είπε...

Νομίζω, αγαπητέ μας Π.Κ, ότι ο δραστηριότατος π. Ιωάννης Τσαφταρίδης δούλεψε πολύ για τον ίσκιο μας σ' αυτό του το ταξίδι.
Ένα ταξίδι μεγάλης σημασίας, που πέρασε απαρατήρητο, ως συνήθως, στην Ελλάδα. Τι κρίμα...
Ευτυχώς ο π. Ιωάννης μάς μύησε σ' αυτή την αποστολή αρκούντως...

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails