© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Κυριακή 15 Αυγούστου 2010

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Τραπεζούντα για την γιορτή της Παναγίας Σουμελά


Ρεπορτάζ - φωτογραφίες:
Νικόλαος Μαγγίνας και Νίκος Παπαχρήστου από την Τραπεζούντα

Στην Τραπεζούντα βρίσκεται από χθες το απόγευμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος σήμερα Κυριακή θα προεξάρχει της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην ιστορική Μονή της Παναγίας Σουμελά που παραμένει σιωπηλή από το 1923.
Κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο αναφέρθηκε στα φιλόξενα αισθήματα των κατοίκων της Μαύρης Θάλασσας και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά.


"Είναι ένα ιστορικό γεγονός για όλους μας, προσωπικό για εμένα που έρχομαι από την Μητέρα Εκκλησία για να ξαναζωντανέψω τις μνήμες των προγόνων μας, να τελέσω την θεία λειτουργία, στο ιστορικό Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά. Να συνδέσω το σήμερα με το χθες, να δοξολογήσουμε όλοι μαζί τον Θεό για την μεγάλη αυτή ευλογία την οποία επεφύλαξε στη δική μας τη γενιά. Και να ευχαριστήσουμε επίσης την Παναγία, την Θεοτόκο Μαρία, η οποία θα μας υποδεχθεί στο ιστορικό Μοναστήρι της και επικαλούμαι αυτή την στιγμή την χάρη της και την προστασίαν της για όλο τον Γένος μας, για όλο τον κόσμο, για την χώρα αυτή στην οποία εδρεύει το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο και επαναλαμβάνω, για όλο τον κόσμο. Είμαι πολύ συγκινημένος, πολύ χαρούμενος όπως ασφαλώς και όλοι εσείς που ήρθατε από την Ελλάδα, από την Ρωσία, οι Ορθόδοξοι αδελφοί μας που έχουμε τόση ευλάβεια και σεβασμό στην μορφή της Υπεραγίας Θεοτόκου. Αύριο θα ζήσουμε μια ιστορική ημέρα και θα μεταφέρουμε στα σπίτια μας ο καθένας, εγώ στο Πατριαρχείο μας και σε όλο τον Ορθόδοξο κόσμο την χάρη αυτού του θεομητορικού προσκυνήματος της Παναγίας Σουμελά. Σας ευχαριστώ, χρόνια πολλά, αύριο με υγεία", δήλωσε εμφανώς συγκινημένος ο Οικουμενικός Πατριάρχης.


Αμέσως μετά παρακάθισε σε ίφταρ, δείπνο που προσφέρεται μετά την λήξη της ημερήσιας νηστείας κατά το Ραμαζάνι, το οποίο παρέθεσαν προς τιμήν του ο Νομάρχης και ο Μουφτής της Τραπεζούντας. Στο ξενοδοχείο που κατέλυσε τον ανέμεναν προσκυνητές από την Ελλάδα και από την Ρωσία οι οποίοι έσπευσαν να λάβουν την ευχή του.



Σύμφωνα με το πρόγραμμα η Θεία Λειτουργία θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί. Νωρίτερα κατά την είσοδό του στην Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα προσκυνήσει της Ιερά Εικόνα της Παναγίας, την οποία θα κρατούν δύο κληρικοί και αμέσως μετά θα κατευθυνθεί στον χώρο του Ιερού Βήματος όπου θα προετοιμαστεί για την θεία λειτουργία.
Αμέσως μετά ο Πατριάρχης, οι Αρχιερείς και οι υπόλοιποι κληρικοί, θα κατευθυνθούν στο καθορισμένο σημείο στον αύλειο χώρο της Μονής, όπου ο Πατριάρχης θα ευλογήσει όπως προβλέπει η τάξη. Ο χορός θα ψάλλει το «Εις πολλά έτη…» και ευθύς ο Πατριάρχης τον α΄ειρμό των καταβασιών της εορτής «Πεποικιλμένη τη θεία δόξη…». Εν συνεχεία η Μεγάλη Δοξολογία και η Θεία Λειτουργία.
Τον χορό των ψαλτών θα διευθύνει ο Άρχων Πρωτοψάλτης της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας Λεωνίδας Αστέρης.
Μετά την θεία λειτουργία ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα απευθύνει ομιλία προς τους πιστούς και αναμένεται να εκφράσει την βαθύτατη συγκίνησή του για την ιστορική αυτή στιγμή και για το γεγονός ότι ο ίδιος τελεί την πρώτη θεία λειτουργία μετά εννέα δεκαετίες.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναμένεται να αναφερθεί και στους ευεργέτες της Μονής, Χριστιανούς, αλλά και Οθωμανούς, ενώ θα υπογραμμίσει ότι όλα αυτά τα χρόνια η ευλάβεια προς την Σουμελά αποτελούσε τον οδηγό στην ζωή των Ποντίων, των Ρωμιών και όλων των Ορθοδόξων.

1 σχόλιο:

Α. Παπαγιάννης είπε...

Χρόνια πολλά και ευλογημένα, με τη σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου,
Όσοι έχουμε πάει στη Σουμελά του Πόντου, δεν ξεχνούμε ποτέ τον πανέμορφο εκείνο τόπο. Ιδιαίτερα μια τέτοια μέρα.

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails