© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Στην Πόλη του Ara Güler


Από τις 12 Μαΐου έως τις 25 Ιουνίου 2010 διήρκεσε στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς η φωτογραφική έκθεση 85 έργων του διάσημου Τουρκοαρμένιου φωτογράφου και φωτοϊστορικού (όπως ο ίδιος δηλώνει) Ara Güler, η οποία έφερε τον τίτλο «Η Πόλη του Αρά Γκιουλέρ».

«Στις φωτογραφίες του Αρά Γκιουλέρ κυριαρχεί η ανθρωπιστική ματιά. Ο τόπος κατοικείται», είπε κατά την διάρκεια των Εγκαινίων η Φανή Κωνσταντίνου, υπεύθυνη του Φωτογραφικού Αρχείου του Μουσείου Μπενάκη.

Άνθρωποι λοιπόν, άνθρωποι πολυμπλεγμένοι σε θυελλώδεις στιγμές ηρεμίας, σε ομιχλώδη χρόνια κατήφειας και αναγκαστικής υπομονής, σε σκονισμένους αιώνες θρύλων και οδυρμών της Πόλης του Κωνσταντίνου. Τουτέστιν, το διαχρονικό πρόσωπο της Πόλης, αποτυπωμένο σε άσπρο μαύρο από τον φιλήδονο φακό του σπουδαίου και παγκοσμίου φήμης 82χρονου Καλλιτέχνη. Ο ίδιος έχει δηλώσει: «Το να είσαι κάτοικος της Κωνσταντινούπολης είναι ένας τρόπος ζωής. Γιατί η Κωνσταντινούπολη υπήρξε το κέντρο και το χωνευτήρι τριών αληθινών αυτοκρατοριών. Δε μοιάζει με καμία άλλη πόλη του κόσμου. Είναι κρίμα, που οι νεότερες γενιές δεν μπορούν να νιώσουν αυτόν τον τρόπο ζωής που έχει χαθεί».

Η έκθεση, την οποία δεν είχα προσωπικά την ευκαιρία να δω από κοντά, ήρθε στα χέρια μου μες από ένα σπουδαίο φωτολεύκωμα, το οποίο διετίθετο κατά την διάρκεια της Έκθεσης και πριν λίγες ημέρες -κατά μίαν ευτυχή συγκυρία- μού χάρισε καλός Φίλος. Πρόκειται για τον συλλεκτικό Τόμο: Αρά Γκιουλέρ, Στην Πόλη, (εκδόσεις Ολκός, 2010), με εισαγωγικό κείμενο του Νομπελίστα Τούρκου πεζογράφου Ορχάν Παμούκ, ο οποίος σημειώνει χαρακτηριστικά: «Η μεγάλη επιτυχία του Αρά Γκιουλέρ είναι ότι αιχμαλώτισε και διαφύλαξε όχι μόνον τις δικές μου οπτικές μνήμες, αλλά και εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, με όλη την ποιητικότητα και τον πλούτο τους. Κάθε φορά που παρατηρώ τις λεπτομέρειες των φωτογραφιών του Αρά Γκιουλέρ αισθάνομαι την επιθυμία να τρέξω στο γραφείο μου και να γράψω για την πόλη μας».
π. Π.Κ.

 

2 σχόλια:

Μαρία Σ είπε...

Απλά Μαγευτικές.
Ευχαριστουμε που μας τις δείξατε.

Π. Ανδριόπουλος (μέσω Facebook) είπε...

Θαυμάσια η παρουσίασή σου, αγαπητέ μου Π.Κ.

Σ' ευχαριστούμε πολύ.

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails