© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

"Μάγεψε" απόψε ο Δ. Σέρρας ομιλώντας περί Μαγείας στο έργο του Ρώμα

Αρκετός κόσμος, παρά το διαρκές αστραποβρόντι και τη βροχή, συγκεντρώθηκε απόψε στο ανακαινισμένο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ζακυνθίων, στην Πλατεία Σολωμού, για να παρακολουθήσουν την διάλεξη του αγαπητού συμπολίτη μας λογοτέχνη Διονύση Σέρρα.

Ο Διονύσης Σέρρας, με την εγνωσμένη ερευνητική - συγγραφική και ρητορική δεινότητά του, διαπραγματεύτηκε με τρόπο επαγωγικό, γλαφυρό και προσιτό, "μαγεύοντας" το ακροατήριο, το όχι εύκολο θέμα: "Η μαγεία και η παρουσία της στο έργο του Διονύση Ρώμα". Η πολυσχιδής και αλησμόνητη εκείνη προσωπικότητα, ο Κόντες των Νεοελληνικών Γραμμάτων μας Δ. Ρώμας, συμπεριέλαβε συχνά-πυκνά το διαχρονικό φαινόμενο της Μαγείας στο έργο του, με τρόπο δημιουργικό και αναδημιουργικό.

Την εισαγωγή στη βραδιά έκαμε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων  Ιωάννης Στεφάνου Παπαδάτος, δεδομένου ότι η διάλεξη ήταν ενταγμένη  στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2010, που για τη διετία 2009-2010 έχει ως θέμα τη "Μαγεία στον χώρο και τον χρόνο".

Η Διευθύντρια του Μουσείου Αρχαιολόγος Κατερίνα Δεμέτη παρουσίασε τα χειρόγραφα και διάφορα προσωπικά αντικείμενα του χαλκέντερου Λογοτέχνη Ρώμα, τα οποία φυλάσσονται στο Αρχείο του Μουσείου και που εσχάτως έχουν όλα ψηφιοποιηθεί.

Ανάμεσα στο πλήθος, ο φακός του ΙΣΚΙΟΥ μας απαθανάτισε δυο σημαντικές Κυρίες της σύγχρονης πνευματικής Ζακύνθου: Τη ζωγράφο Μαρία Ρουσέα (αριστερά) και την ποιήτρια Λούλα Βάλβη-Μυλωνά (δεξιά). Πίσω τους ο εικαστικός Διονύσης Παπαδάτος.

Ευκαιρία πολιτισμικής αναπνοής η αποψινή, μετά από ένα τουρισμόπληκτο (ως συνήθως) Καλοκαίρι της Ζακύνθου. Ώρα ο καθείς να κοιτάξει τον ένδον άνθρωπο, αφήνοντας παράμερα τη θερινή ραστώνη και τις αντι-πνευματικές ενασχολήσεις. Έτσι, που -ει δυνατόν- ν' αποδείξουμε ότι μπορούμε να περιορίσουμε την περιβόητη Κρίση, στο οικονομικό μέγεθός της μονάχα.- 

1 σχόλιο:

Danae (μέσω Facebook) είπε...

ΜΑΣ ΜΑΓΕΨΕ Ο Δ. ΣΕΡΡΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΡΤΙΑ ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ ΤΟΥ.

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails