© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Πηγές, πηγάδια και άλλα τινά στο Ακρωτήρι του Zante [1]


Εξερευνά και παρουσιάζει η Μαρία Σιδηροκαστρίτη-Κοντονή

Το Ακρωτήρι, το βορειοανατολικό τμήμα της Μπόχαλης, εκτός από τις φυσικές του ομορφιές, φημιζόταν και για τα πηγαία νερά του, τα οποία  είτε ανάβλυζαν από τους βράχους, είτε τα αντλούσαν από πηγάδια. Η πιο γνωστή πηγή της περιοχής είναι η βενετσιάνικη βρύση στο Κρυονέρι. Ελάτε όμως να δούμε και μερικές άγνωστες πηγές της περιοχής και όχι μόνο..










Πηγή δίπλα σε κοινοτικό μονοπάτι στην περιοχή Λυμουρέικα η Κουμπαρουτέικα. Πριν 4-5 χρόνια είχε νερό, αλλά τώρα στέρεψε, όπως μαρτυρά και ο καλοδουλεμένος ιστός της αράχνης. Από την δομή της πιθανολογώ ότι είναι βενετσιάνικη, διότι εχει κοινά κατασκευαστικά στοιχεία με αυτήν του Κρυονερίου και σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων ευρίσκονται τα ερείπια της Βενετσιάνικης Βαρδιόλας (παρατηρητηρίου), που θα δούμε παρακάτω.












Τα ερείπια της Βαρδιόλας του Ακρωτηριού, η οποία πιθανώς να ανήκε σ' ένα δίκτυο παρατηρητήριων που προστάτευαν ή ειδοποιούσαν για τον επερχόμενο κίνδυνο. Αυτή με μπερδεύει λίγο, όσον αφορά στην θέση της (δεν εχει οπτική επαφή με άλλες βαρδιόλες φαίνεται από το πάζλ λείπουν κάποιες, στο Βοιδι, στην πούντα του Κρυονεριού, ίσως). Σε ερώτηση που έκανα σχετικά με την θέση της, πήρα ως απάντηση αστεία-σοβαρά ότι μπορεί να κατέληγε κοντά της κάποια από τις κρυφές εξόδους του Κάστρου! Τι καλά αναβιώνουμε τους μύθους! Και για την υδρομάστευση της βρύσης του Κρυονερίου μού είπαν ότι ήταν επίσης κρυφή έξοδος από το Κάστρο.








Η πηγή αυτή υπάρχει μέσα σε μια ρεματιά με πλατάνια (ναι στην Ζάκυνθο είμαστε!!!), στο κτήμα Λούντζη-Κατραμή. Είναι διαφορετική από την προηγούμενη και πιθανώς να κατασκευάστηκε μαζί με την έπαυλη της οικογένειας Λούντζη.


Στη θέση αυτήν έφταναν,  προπολεμικά, τα τηλεγραφικά–τηλεφωνικά καλώδια της εταιρείας Eastern, που μάλιστα υπάρχουν ακόμη στον πυθμένα της θάλασσας σε πολύ καλή κατάσταση. Μάλιστα είχα διαβάσει στο βιβλίο του Στραβόλαιμου ότι είχε γίνει σαμποτάζ από πατριώτες Ζακυνθινούς, οι οποίοι προσπάθησαν να τα κόψουν για να μη χρησιμοποιούνται από τους Ιταλογερμανούς.

Αυτή είναι μια πρώτη γεύση από τις εξερευνήσεις που επιχειρούμε για το πολυπεριοδικό του ΙΣΚΙΟΥ. Θα προσπαθήσουμε να αποτυπώσουμε όλες τις πηγές του Ακρωτηριού και της Μπόχαλης και να συνεχίσουμε με αυτές του Σκοπού.

Ακρωτήρι του Zante, Αύγουστος 2010

9 σχόλια:

kiki είπε...

Πολλές βόλτες στα μέρη μου βλέπω τελευταία! Ωραίο ρεπορτάζ!

P. Kapodistrias είπε...

@ Κική,

Εφόσον εσύ δεν μάς δείχνεις τις ομορφιές στα μέρη σου, είπαμε να κάμουμε μιαν... επέλαση εμείς!!! Χα, χα, χα!

Ανώνυμος είπε...

Ενδιαφέρον και σπάνιο θέμα αλλά προβληματίζει όμως, πολύ ανυδρία......

Ps είπε...

Με την ευκαιρία δείτε και δυο πηγες απο το Αργάσι. Πρέπει να τις έφτιαξαν Αγγλοι όταν προσπαθούσαν να μεταφέρουν νερό προς τη Χώρα.
Επίσης 3 φωτο με την βρύση του Σκοπού.

http://img180.imageshack.us/g/imgp3853s.jpg/

Δέσποινα είπε...

Ευχαριστούμε θερμά την κ. Μαρία για τα όσα πολύτιμα μας μαθαίνει μ' αυτήν την τόσο ενδιαφέρουσα δημοσίευση!
Να είναι πάντα καλά να εξερευνά και να μας διδάσκει!

vertzak είπε...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ, Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΚΤΥΠΑΕΙ ΤΗΝ ΚΑΜΠΑΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ - ΕΙΔΙΚΑ Η ΒΑΡΔΙΟΛΑ ΠΑΙΖΕΙ ΤΟ ΒΡΑΧΟ ΜΕ ΤΟ ΚΥΜΑ - ΦΤΑΙΕΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ; ΜΑ ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΕΔΩ ΚΟΥΝΑΝΕ ΤΗΝ ΟΥΡΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ - ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΜΑΣ

Μαρία Σ είπε...

@κική τι να κάνουμε!Το Ακρωτήρι αρέσει.
@Π.Κ.
ευχαριστώ αλλη μια φορά που μου δίνεται την ευκαιρεία να μοιράζομαι αυτά που γνωρίζω.
@ηλιογράφε
Πριν από 15 χρόνια είχαμε 900 mm υψος βροχής το χρόνο τώρα ουτε 300
Μεγάλο πρόβλημα.

Μαρία Σ είπε...

@Δέσποινα
χαίρομαι παρα πολύ που σου αρέσουν αυτά που εξερευνώ και αν θέλεις πάμε μαζί στις βρύσες του Αργασιού

@panagos
Πολύ ενδιαφέρουσες οι πηγές του σκοπού και το Εγγλέζικο Υδραγωγείο
χαιρόμαστε που μας παρακολουθείτε

@vertzak
εχεις απόλυτο δίκιο και ναταν μόνο η εγκατάλειψη!Τον ανθρώπινο παράγοντα μην τον αφήνεις εξω!
Βάλε προτάσεις στο τραπέζι.
Τι μπορούμε να κάνουμε ως εθελοντές αφού από την πολιτεία δεν περιμένουμε πολλά πραγματα ΤΙ!

P. Kapodistrias είπε...

Μαρία,

Είσαι θησαυρός και ως εκ τούτου πολύτιμη! Μακάρι να σε... αξιοποιούσε η ζακυνθινή κοινωνία ουσιαστικότερα. Αλλά τι λέω τώρα; Σιγά... η πατρίδα κοιμάται...

Εμείς από τον ΙΣΚΙΟ κάνουμε ό,τι μπορούμε! Οι ιστότοποί μας είναι ορθάνοιχτοι τόσο σ' εσένα ως τακτικής συνεργάτριας, όσο και σε όποιον φίλο έχει κάτι σημαντικό να πει!

Χαιρετώ όλους! Μακάρι η συλλογικότητα ως δημιουργική ευαισθησία να χαρακτήριζε τον κάθε Ζακυνθινό!!!

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails