© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Ο Ζακυνθινός Αρχιμανδρίτης Ιωάννης Τσαφταρίδης εξελέγη σήμερα Επίσκοπος Μοζαμβίκης


Γράφει ο Πρωτοπρεσβύτερος ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Ο π. Ιωάννης στην Διακοινοβουλευτική Συνδιάσκεψη Ορθοδοξίας, Απρίλιος 2010
Με χαρά πληροφορηθήκαμε ότι σήμερα το πρωί, η συγκαλούμενη αυτές τις ημέρες στη Μεγάλη Πόλη της Αλεξανδρείας Σύνοδος του δευτερόθρονου Πατριαρχείου της Ορθοδοξίας, εξέλεξε Επίσκοπο για την κενή Επισκοπή Μοζαμβίκης τον Ζακυνθινό Αρχιμανδρίτη Ιωάννη Τσαφταρίδη. Όπως είναι κατανοητό, η αγαλλίασή μας είναι απερίγραπτη, τόσο σε επίπεδο πανζακυνθιακό, όσο και σε προσωπικό. Αφενός μεν χαίρεται το νησί μας, επειδή ένα παιδί από τα σπλάχνα του Τζάντε αξιώνεται του τρίτου βαθμού της Ιεροσύνης, αφετέρου δε ο γράφων αυτό το σημείωμα αισθάνεται ευχαρίστηση ολοκάρδια, επειδή ένας καλός φίλος και συναδελφός απολαμβάνει οσονούπω της Χάριτος του Ουρανού, ώστε από μια νέα και πολυεύθυνη έπαλξη, αυτήν του Προεστώτος της Εκκλησίας που παροικεί στη Μοζαμβίκη, να υπηρετήσει ιεραποστολικά τον λαό της μακρινής και όμορφης αυτής χώρας των 22 εκατομμυρίων περίπου κατοίκων, όπου από σήμερα και στο εξής καλείται να μεταγγίζει Αίμα Χριστού στους ανθρώπους της!

Παρενθετικά αναφέρεται ότι, σύμφωνα με στοιχεία της Βικιπαίδεια, στα νότια της χώρας οι κάτοικοι δηλώνουν Ρωμαιοκαθολικοί σε ποσοστό 23,8%. Στα βόρεια δηλώνουν Μουσουλμάνοι (17,8%), ενώ πολλοί δηλώνουν άλλες μορφές χριστιανικής πίστης (30,2%) και οι υπόλοιποι ακολουθούν παραδοσιακές αφρικανικές λατρείες (15,5%). Το 17,5% είναι οπαδοί της Εκκλησίας της Ζάιον (μείξη χριστιανισμού με αφρικανικές ανιμιστικές λατρείες). Ποσοστό άνω τού 23% δηλώνουν άθεοι ή άθρησκοι.

Επιτρέψατέ μου, όχι μόνο να ευελπιστώ, αλλά και είμαι πεπεισμένος εκ των προτέρων ότι ο π. Ιωάννης, ως Επίσκοπος Μοζαμβίκης, θα επιτύχει! Προέρχεται από μια φτωχική και συνάμα αξιοπρεπή οικογένεια ποπολάρων από το χωριό Αγκερυκός του Τζάντε μας, γνωρίζει τα προβλήματα των απλών, καθημερινών ανθρώπων, έχει γνωρίσει στο πετσί του τι εστί ορφάνια, διακρίνεται για το ταπεινό και πράο, το χιουμοριστικό και άνετο του χαρακτήρα του, ενώ έχει διακριθεί σε δημοκρατικούς και κοινωνικούς αγώνες, γενόμενος στοργικός συμπαραστάτης «κοπιώντων και πεφορτισμένων» με κάθε έννοια, οποτεδήποτε χρειάσθηκε !

Όλα όσα αναφέρονται ανωτέρω, κατατίθενται μετά λόγου γνώσεως, δεδομένου ότι συνδέομαι με τον Θεοφιλέστατο Εψηφισμένο αφότου διακονούσε ως νόντσολος (:νεωκόρος) στον Μητροπολιτικό Ναό της Ζακύνθου, μέχρι σήμερα. Υπήρξε άξιος και χαρισματικός από μικρός στο να οργανώνει άτομα και ομάδες σε κοινούς αγώνες ευαισθητοποίησης για σύγχρονα προβλήματα, ενώ μού δόθηκε η ευκαιρία δύο φορές να τον κατοπτεύσω -θαυμάζοντάς τον- ως ιθύνοντα νου σε μεγάλες διοργανώσεις στο Γιοχάνεσμπουργκ, όπου εσχάτως υπηρετούσε ως Εφημέριος. Δεν είναι καθόλου τυχαίο, εξάλλου, ότι ένα σημαντικότατο διεθνές σώμα, η «Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας», τον έχει διακρίνει ως Συντονιστή της για τους Ορθόδοξους Βουλευτές της αφρικανικής ηπείρου και υπεύθυνο του Γραφείου Ενημέρωσης της Δ.Σ.Ο. στο Γιοχάνεσμπουργκ, ενώ έχει παρουσιασθεί και ομιλήσει και τιμηθεί σε διεθνή fora, πλάι σε κορυφαίες προσωπικότητες, όπως π.χ. τους Νοτιοαφρικανούς Νομπελίστες Νέλσον Μαντέλα και Ντέσμον Τούτου.

Γνωρίζω ότι δύο είναι φωτεινοί σηματοδότες της ζωής του π. Ιωάννη και αυτοί δεν έπαψαν ποτέ να εκπέμπουν λάμψη από το γενέθλιο νησί μας στην ψυχή του, όπως άλλωστε στην ψυχή του κάθε Ζακυνθινού: Πρόκειται για τους δύο Διονυσίους, τον Άγιο της Συγνώμης και τον Εθνικό Ποιητή Σολωμό. «Κήρυκες και Σηματωροί» του αυτοί! Ο πρώτος με τη ρομφαία της Ανεξικακίας του έναντι και αυτού του φονιά του αδελφού του και ο δεύτερος με τη ρομφαία του εγερτήριου και αναστατικού ποιητικού λόγου του. Σημειωτέον ότι το θέμα της μεταπτυχιακής διατριβής του π. Ιωάννη ήταν: «Η επίδραση της Ορθόδοξης Χριστιανικής Παράδοσης στο έργο του Διονυσίου Σολωμού».

Κλείνοντας αυτό το σύντομο σημείωμα δεν έχω παρά να ευχηθώ στον π. Ιωάννη (και μαζί μου -είμαι σίγουρος- όλοι οι συμπατριώτες και οι απανταχού Φίλοι) να δικαιώσει τις μεγάλες προσδοκίες της Αλεξανδρινής Εκκλησίας και του Προεστώτος της Πάπα και Πατριάρχου κ. κ. Θεοδώρου Β΄, τις οποίες τού εμπιστεύονται για τον ευαγγελισμό της Μοζαμβίκης. Μακάρι η Χάρη του Ουρανού να τον επισκιάζει στον νέο βηματισμό του!


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΨΗΦΙΣΜΕΝΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΟΖΑΜΒΙΚΗΣ κ. ΙΩΑΝΝΟΥ


Ο π. Ιωάννης στο Πανηγύρι του Μπανάτου, Ζάκυνθος, 15.8.2009
Ο νεοεκλεγείς Επίσκοπος Μοζαμβίκης κ. Ιωάννης (Τσαφταρίδης) γεννήθηκε στον Αγκερυκό Ζακύνθου στις 16 Αυγούστου 1969. Μετά τα εγκύκλια γράμματα στη γενέτειρά του φοίτησε στην Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών, στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σόφιας, απ’ όπου αποφοίτησε το 2001. Δίπλωμα Master έλαβε το 2010 από το Τμήμα Ελληνικών και Λατινικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Γιοχάνεσμπουργκ, υποβάλλοντας εργασία με τίτλο «Η επίδραση της Ορθόδοξης Χριστιανικής Παράδοσης στο έργο του Διονυσίου Σολωμού», ενώ ετοιμάζει την διδακτορική διατριβή του στο ίδιο Πανεπιστήμιο.

Όντας αδελφός της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεντέλης, χειροτονήθηκε Διάκονος στις 21 Νοεμβρίου 1993 στην Ιερά Μονή Υπεραγάθου (Μετοχίου Σινά) Ζακύνθου από τον τότε Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Παντελεήμονα και στις 17 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους Πρεσβύτερος στον Ιερό Ναό Αγίας Ειρήνης της οδού Αιόλου Αθηνών από τον τότε Μητροπολίτη Δωδώνης (και νυν Ζακύνθου) κ. Χρυσόστομο Β΄, με εντολή του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σεραφείμ. Αρχιμανδρίτης χειροθετήθηκε το 1998 από τον μακαριστό Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρο Ζ΄ στην Ζάμπια.

Στην δύναμη του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας εντάχθηκε το 1993 και διακόνησε ιεραποστολικά σε διάφορες Ιερές Μητροπόλεις του δευτερόθρονου Πατριαρχείου: Στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Χαράρε και Αρχιερατικός Επίτροπος Ζιμπάμπουε (1993-1996), στον Ιερό Ναό Αγίου Αλεξάνδρου Λουσάκα και Αρχιερατικός Επίτροπος Ζάμπιας (1996-1999), στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου της Ελληνικής Κοινότητας του Καΐρου στην Αίγυπτο (1999-2001) και στη Νότιο Αφρική (2001-2010). Στο Γιοχάνεσμπουργκ, ως Εφημέριος του Πατριαρχικού Ναού των Αγίων Αναργύρων Σοφία-τάουν, πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Ελληνικού Σχολείου, του Κέντρου Νεότητας και Πολιτισμού και της Στέγης Αγάπης Απόρων «Αθανάσιο Ίδρυμα» της Ι. Μητροπόλεως Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας. Εσχάτως υπηρέτησε στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Προδρόμου της Ελληνικής Κοινότητας Τζέρμιστον του Γιοχάνεσμπουργκ. Παράλληλα επιμελήθηκε επί πενταετία την κυριακάτικη ραδιοφωνική εκπομπή «Της Κυριακής το ξύπνημα».

Από το 2000 ορίσθηκε Συντονιστής της «Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας» για τους Ορθόδοξους Βουλευτές της Αφρικής και υπεύθυνος του Γραφείου Ενημέρωσης της Δ.Σ.Ο. στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Καθ’ όλη την μέχρι τώρα διακονία του διοργάνωσε διάφορα συνέδρια και σεμινάρια ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης επί σύγχρονων κοινωνικών προβλημάτων (ναρκωτικά, AIDS, οικολογία, βιοηθική κ. ά.), ενώ δραστηριοποιήθηκε στον Πολιτισμό, οργανώνοντας πλείστες όσες μουσικές, θεατρικές, φιλολογικές δράσεις. Διετέλεσε, εξάλλου, Πρόεδρος του «Συνδέσμου Ζακυνθίων και Επτανησιακού Πολιτισμού Νοτίου Αφρικής».

Έχουν κυκλοφορήσει τα βιβλία του: «Ο Άγιος της Συγνώμης» (Ζιμπάμπουε 1995), «Επιστροφή» (Ζάμπια 1997), “Seeking the Zero of Life” (Γιοχάνεσμπουργκ 2003) και “Freely give unto all” (Γιοχάνεσμπουργκ 2009).

Για την πνευματική και κοινωνική δραστηριότητά του έχει κατά καιρούς τιμηθεί από διάφορους πνευματικούς και θεσμικούς φορείς κρατών και οργανισμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η χειροτονία του εις Επίσκοπον θα τελεσθεί στην Αλεξάνδρεια την Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2010.

14 σχόλια:

Μαρία Σ είπε...

Αξιος ,Αξιος, Αξιος.

panagiotisandriopoulos είπε...

Όντως άξιος ο νέος αρχιερεύς, κυρίως διότι είναι άτυφος και φιλόπονος.
Συγ-χαίρουμε αγαπητέ μας Π.Κ.

Ν. Καποδίστριας είπε...

Πανάξιος!!

Διονύσης Σούρμπης (μέσω Facebook) είπε...

klaiw apo synkginhsh kai xara gia ton adelfiko mou filo!!!
Aksios,Aksios,Aksios

π. Νικόλαος Βόσσος είπε...

Με την ευκαιρία της εκλογής Σου, αγαπητέ π. Ιωάννη, ως συγχωριανός και αδελφός εν Κυρίω, προσεύχομαι να είσαι ευλογημένος από τον Κύριο και να οδηγείσαι πάντα από τον πρώτο Αρχιερέα Χριστό! Άξιος!!!!!

π. Χαράλαμπος Κυπριώτης είπε...

Από καρδιάς εύχομαι στην θεοφιλία Σας, άξιος πάντα στη νέα υψηλή διακονία!

Πρωτοδιάκονος Σεραφείμ Κονίδης είπε...

Άξιος! Με το καλό! Να Σάς χαιρόμαστε! Σάς περιμένουμε, δόξη και τιμή, του Αγίου μας τον Δεκέμβρη στο Τζάντε μας να Σάς διακονήσουμε!

Anastasios είπε...

Άξιος! Καλή επιτυχία στα νέα του μεγάλα και σπουδαία Αρχιερατικά καθήκοντα!

π. Γεράσιμος από Grenoble (Fr) είπε...

Δάκρυα συγκίνησης και χαράς μας έφερε, και μάλιστα μέσα από τη δική σου ιστοσελίδα, τo πρώτον, π. Παναγιώτη, το άκουσμα της εις Επίσκοπον Μοζαμβίκης, εκλογής του αγαπητού μας συμπατριώτη, επιστήθιου φίλου και συναδελφού π. Ιωάννη Τσαφταρίδη.

Ευχή μου και προσευχή μου είναι όπως ο Άγιος Θεός μας, δια πρεσβειών του Αγίου μας, του προστάτου μας και πολιούχου μας, όπου γης, να του χαρίζει υγεία, δύναμην εξ ύψους, και φωτισμό, να ορθοτομεί, κατά πρώτον, τον λόγον της αλήθειας Του στη Νοτιοανατολική αυτή ιεραποστολική γωνιά της Αφρικής, και να προσφέρει την με λόγο και έργο ανακούφιση στον καταφρονεμένο και πάσχοντα και εκεί άνθρωπο, που και αυτός είναι εικόνα Θεού.

Πεπεισμένος ότι θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα αυτό, που η των Αλεξανδρέων Εκκλησία του κάνει, αναφωνώ και εγώ μαζί με όλους εσάς Φίλους και Πατριώτες το ΑΞΙΟΣ!

ΙΩΑΝΝΗΣ, Εψηφισμένος Επίσκοπος Μοζαμβίκης είπε...

Αγαπητοί Πατέρες και Φίλοι,

Παρακολουθώ την έκφραση της αγάπης Σας και δέχομαι τα ευμενή Σας σχόλια επί τη εκλογή μου στο πηδάλιο της νοητής ολκάδος της εν Μοζαμβίκη Εκκλησίας.

Οι ευχές Σας με δυναμώνουν και οι προσευχές Σας με στηρίζουν!

Δικός Σας πάντοτε
π. Ιωάννης

π. Παναγιώτης Σπουργίτης, Εφημέριος Μητροπολιτικού Ναού Αγ. Νικολάου των Ξένων Ζακύνθου είπε...

Η χαρά μας είναι απερίγραπτη, τόσο η δική μου, όσο της οικογένειας και όλων των ενοριτών του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου των Ξένων της Ζακύνθου επί τη προαγωγή του αγαπημένου μας π. Ιωάννου στην επισκοπική αξία και μάλιστα για την ιεραποστολή της Μοζαμβίκης!

Με τον Εψηφισμένο συνεργασθήκαμε επί σειρά ετών στον Ναό μας και μπορώ να βεβαιώσω ότι πρόκειται για αδαμάντινο χαρακτήρα, ο οποίος ζει για να προσφέρει αγάπη στους γύρω του, κάτι που τον καταξίωσε ως ιερωμένο, σε λίγο μάλιστα και ως Αρχιερέα.

Θα είμαστε νοερά και μέσω του Κοινού Ποτηρίου κοντά του κατά την ημέρα της χειροτονίας του, ευχόμενοι ο Μεγάλος Θεός, δια πρεσβειών του Πολιούχου και Πολιούχου των Ζακυνθινών Διονυσίου του θαυματουργού, να τον τηρεί πάντα "εν αμέμπτω βιοτή και πολιτεία"!

Α Ξ Ι Ο Σ !!!!!!!!!!

Άννα Καποδίστρια είπε...

Αγαπητέ παπα Γιάννη, έμαθα τα ευχάριστα και συγκινήθηκα, επειδή αξίζεις να βρίσκεται στα ύψη σαν αητός!
Είμαι σίγουρη ότι και ως Επίσκοπος θα είσαι πετυχημένος, γιατί ήσουνα και είσαι άξιος!!!!!

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ είπε...

ΤΑ ΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΜΟΥ!

Κωνσταντίνος Τσιλίκης είπε...

Στον αγαπητό εν Χριστώ Αδελφό και Φίλο Ιωάννη τον Αγιο Μοζαμβίκης, εύχομαι τα νέα του καθήκοντα να τον αυξήσουν σε αγιότητα και δύναμη, για να ανταπεξέλθει στο νέο του έργο.

Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση.

Με πολλή αγάπη και σεβασμό,
Κωνσταντίνος Τσιλίκης

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails