© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Νεότερες ζακυνθινές αγιογραφίες δια χειρός Ιωάννη Τσολάκου

Φωτογραφίες, παρουσίαση: π. Παναγιώτης Καποδίστριας
















Σήμερα, στη νοητή Πινακοθήκη του ΙΣΚΙΟΥ μας, την οποία κατά καιρούς εμπλουτίζουμε, αναρτάμε αγιογραφικούς πίνακες δια χειρός Ιωάννη Τσολάκου. Προέρχονται από τον μικρό παρεκκλήσιο της Αγίας Αικατερίνης στο Ψήλωμα του Τζάντε μας, το οποίο επισκεφτήκαμε χθες, κατά την εορτή για τη μνήμη της Αγίας. Σχετικό ρεπορτάζ μπορείτε να δείτε στο ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ, εδώ.

Επιμένουμε, παρουσιάζοντας τα περισσότερα από τα έργα τέχνης που περικλείει, για να δείξουμε -μετά πολλής χαράς- ότι, αθόρυβα και ήπια, ο Πολιτισμός συνεχίζει να καρποφορεί στην "μουρλόχωρά" μας, παρά τις περί του αντιθέτου μεμψιμοιρίες μας. Η πάλαι ποτέ Επτανησιακή Τέχνη, πατώντας περισσότερο στην αναγεννησιακή τεχνοτροπία, συνεχίζει να παράγει αγιογραφικούς πίνακες, αξιοθαύμαστες ελαιογραφίες με ιερές μορφές, που κοσμούν κάποιους (έστω λίγους) ναούς μας. Ένας από αυτούς είναι η Αγία Αικατερίνη, που ανοικοδομήθηκε εκ βάθρων πριν από 20 περίπου χρόνια από την Βασιλική Βασάλου και αγιογραφήθηκε ολόκληρος από τον εν λόγω Καλλιτέχνη, σύμφωνα με τις ζακυνθινοπρεπείς ιδιαιτερότητες.

Ο αγιογράφος Ιωάννης Τσολάκος, που -σημειωτέον- είναι και καλός ζωγράφος και πορτρετίστας, κατάγεται από την Ηλεία και ζει μόνιμα στη Ζάκυνθο επί τρεις συναπτές δεκαετίες, επιδιδόμενος κυρίως στο συγκεκριμένο είδος εκκλησιαστικής τέχνης. Πλην του συγκεκριμένου ναού, έργα του συναντώνται κυρίως στο Καθολικό της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου και στη Φανερωμένη πόλεως Ζακύνθου. 

5 σχόλια:

Roni Bou Saba روني بو سابا είπε...

ευτυχώς που παράγεται ακόμα η τέχνη κατά καιρούς στην Εκκλησία

Tasos Zarkadis είπε...

Φαίνεται εξαιρετική δουλειά!! Το είδα και χθες στο νυχθημερόν αλλά δεν πρόλαβα να σχολιάσω..

Αυτά τα διαμάντια τα καλά κρυμμένα είναι που πρέπει να δείξουν επιτέλους την λάμψη τους!! Θέλω οπωσδήποτε να το επισκεφθώ!!

P. Kapodistrias είπε...

@ Μπλου μου,

σε χαιρετώ από την Ιάσονος Μαράτου. Αύριο πετώ για Κωνσταντινούπολη!

Εάν θέλεις πάρε τηλέφωνο!

P. Kapodistrias είπε...

@ Ρόνι,

Είμαι στην Αθήνα! Προσυπογράφω το γραθέν υπό σού!

Tasos Zarkadis είπε...

Την είδα μάλλον αργά την απάντησή σας!! Κρίμα να μην σας προλάβω.. Θα το ήθελα πολύ!!

Εύχομαι να περνάτε καλά στην Πόλη!!

Δεσμεύομαι για μια φωτογραφική ανταπόκριση με ένα μικρό σχολιασμό, για τα νεοκλασ(σ)ικά του Κεραμεικού!! Νομίζω είναι ενδιαφέρον το θέμα κ στον ιστοχώρο σας θα τύχει καλύτερης ανταπόκρισης!!

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails