© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Στις αυλές του Φαναρίου {2}


Ξανά (ή διαρκώς) στις αυλές τις φιλόξενες του Φαναρίου, στην του Κωνσταντίνου Καλλίπολη! Τι κι αν σωματικά απήλθαμε από εκεί... Η ψυχή μας ανήκει στη Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία, την Πρωτόθρονη των Ορθοδόξων και των καρδιών μας!

Περιδιαβαίνουμε πάλι στην ταπεινά μεγαλόπρεπη απλωσιά του εξωτερικού χώρου των Πατριαρχείων, όπου ο έχων μάτια βλέπει πολλά: Πρώτα απ' όλα τις σιλουέτες των προαπελθόντων Πατριαρχών, σημαντικών λογίων Ιεραρχών και άλλων σπουδαίων και αξιομνημόνευτων Φαναριωτών, Πολίτες απλοϊκούς, που διάβηκαν διαιώνια από εδώ, μαζί με τους Καημούς τους.

Ελάτε μαζί μου!... Σ' ένα πρώτο επίπεδο, τα κυκλάμινα, η γάτα, τα γατάκια, ο βοτσαλωτός διάκοσμος, τα παλαιά επιτοίχια γλυπτά και ό,τι άλλο φιλικό! Σ' ένα δεύτερο επίπεδο, ήσκιοι δεδοξασμένοι, μορφές στην παρασκιά της Ιστορίας, αναμμένα φαναράκια πίσω απ' το τζάμι των σιωπών...

























2 σχόλια:

Διονύσιος Β. Ποταμίτης (Σουμάκης) είπε...

Πάτερ, τὴν εὐχή σας.

Δόξα τῷ Θεῷ ποὺ καλῶς ἐπιστρέψατε στὸ νησὶ τῆς ἀπαρατήρητης ἐν Χριστῷ ἐλευθερίας.
Ὅπως τὸ εἴπατε ἔτσι εἶναι, σωματικὰ ἀπέρχεται κανεὶς ἀπὸ Κωνσταντινούπολη ἀλλὰ πνευματικὰ μάλλον ποτέ. Τὸ ἴδιο μοῦ συμβαίνει καὶ μὲ τοὺς Ἁγίους Τόπους, ἀλήθεια, πότε θὰ πᾶτε Ἁγίους Τόπους νὰ πᾶμε κι ἐμεῖς νοερὰ μαζί σας;

Μεταφέρετε στὸν Ἐπίσκοπό μας τὶς εὐχαριστίες μας γιὰ τὴν ἀμέριστη στήριξη ποὺ δείχνει στὸν Ἥρωα Πατριάρχη μας!

Παύλος Φουρνογεράκης είπε...

Ωραίες αντιπροσωπευτικές φωτό από την Πόλη καιτο Φανάρι.

Το Φανάρι χρειάζεται τη στήριξή μας και μπράβο που απλόχερα την παρέχεις. Η οικουμενικότητά του σήμερα σηματοδοτεί την οικουμενική αξία της αγάπης προς όλους, που δίδαξε ο Χριστός και της οικουμενικότητας των αξιών του ελληνικού πολιτισμού, παρόλο που έχει χάσει τη δύναμη της εξουσιαστικής παλιάς του αίγλης.

Μακάρι να μπορούσαμε να διατηρήσουμε το Πατριαρχείο, είναι όμως τόσο δύσκολο όσο και η πραγματική αγάπη, που δίδαξε ο Χριστός.

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails