© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Στο κολαστήριο του Dachau (γ΄ μέρος) / Crematorium

Homo homini lupus, έγραψε ως σχόλιο μια φίλη αναγνώστριά μας, σε προηγούμενη ανάρτηση για τη σκληρότητα, που εκφράστηκε τόσο φρικιαστικά στο Νταχάου. Δηλαδή, ο άνθρωπος για τον άνθρωπο, λύκος... 
Στη σημερινή δημοσίευση φθάνουμε στα Χειρότερα: Μόλις οι κρατούμενοι Εβραίοι περνούσαν τον φράκτη της 1ης φωτογραφίας μας και το ποταμάκι, δεν ξαναγύριζαν πίσω...

... επειδή εδώ βρίσκονταν στον τόπο του Κρεματορίου. Εδώ παιζόταν η φρικιαστικότερη πράξη του Δράματος...

Καθώς πλησιάζουμε, αισθανόμαστε την δυσοσμία καμένου κρέατος, νοιώθουμε τον ανθρώπινο καπνό από την καμινάδα...

Απόλυτη ψυχική συντριβή στο κατώφλι του Κρεματορίου.

Οι φούρνοι της Απανθρωπιάς, τώρα πλέον (ευτυχώς) μουσειακό έκθεμα.

Τραγικοί άνθρωποι ψήθηκαν εδώ...



Προηγήθηκε το υποτιθέμενο μπάνιο, δια του οποίου όμως το γκαζ τούς δηλητηρίαζε έως θανάτου... Δείτε το παρακάτω βίντεο.







Εδώ μόνο σιωπή....









Ευτυχώς, δίπλα μας κυκλοφορεί το κλάμα ενός βρέφους, που μάλιστα έχει αποτυπωθεί και στο πρώτο βίντεο (παραπάνω), κάτι που μπορεί να (δια)δηλώσει ότι επιβίωσε τουλάχιστον η Ελπίδα, η οποία μπορεί να ξαναστοιχειωθεί σε νέα Ζωή, ακόμη και μες από τα κάθε είδους Κρεματόρια στήνονται εναντίον τής αυθεντικής ανθρωπότητάς μας!...

Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Ανάτυπο εργασίας από το Περιοδικό "Θεολογία"


Κυκλοφόρησε αυτές τις ημέρες σε ανάτυπο από το Περιοδικό Θεολογία (τόμος 81, τεύχος 2, σελ. 197-207) η εργασία: Πρωτοπρεσβυτέρου Παναγιώτου Καποδίστρια, "Διαχέοντας τον Θεολογικό περί Οικολογίας Λόγο στο Πλήρωμα της Εκκλησίας", Αθήνα 2010 εκ του Τυπογραφείου της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Οι διαδικτυακοί φίλοι μας μπορούν να ξαναδιαβάσουν ολόκληρη την εργασία αυτή στην οικολογικού περιεχομένου ενότητα του πολυπεριοδικού μας, το NaturaZante, κάνοντας απλώς κλικ εδώ

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας των Αλεξανδρέων δέχθηκε αντιπροσωπεία της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας / Предстоятель Александрийской Православной Церкви принял делегатов Межпарламентской ассамблеи Православия

Πηγή: mospat.ru 18.10.2010

Για τη συμμετοχή στην κοινή συνεδρίαση της Διεθνής Γραμματείας και των Προέδρων των Επιτροπών της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας στην Αλεξάνδρεια στις 16 Οκτωβρίου 2010 αφίχθη η αντιπροσωπεία της Κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Στις 17 Οκτωβρίου τα μέλη της αντιπροσωπεία παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναού του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου, ο οποίος στεγάζεται στο παλαιό κτίριο του Πατριαρχείου, προεξάρχοντος της Α.Θ.Μ. Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεοδώρου Β΄ και συλλειτουργούντων των Ιεραρχών και κληρικών του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και της Εκκλησίας της Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια της Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε η χειροτονία του Ζακυνθινού Αρχιμανδρίτη Ιωάννη Τσαφταρίδη σε Επίσκοπο Μοζαμβίκης.

Στο ναό επίσης παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Έξαρχος του Πατριαρχείου Μόσχας στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας Αρχιμανδρίτης Λεωνίδας Γκορμπατσώφ, ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσίας στην Αλεξάνδρεια κ. Σ. Πετλιακώφ, ο Πρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος για την Ενότητα των Ορθοδόξων Λαών κ. Β. Αλεξέγιεφ καθώς και βουλευτές από τη Λευκορωσία, Πολωνία, Λίβανο, Ελλάδα και Κύπρο.

Μετά το πέρας της Λειτουργίας ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλεξανδρείας χαιρέτησε θερμώς τον νεοχειροτονηθέντα Επίσκοπο Μοζαμβίκης κ. Ιωάννη, ο οποίος θα εκπροσωπεί το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας στο Παναφρικανικό Κοινοβούλιο, καθώς και τους υψηλούς επισκέπτες, στους οποίους ευχήθηκε τη βοήθεια του Θεού στο καλό έργο της συνεργασίας των Ορθοδόξων λαών.

Αυθημερόν απόγευμα ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Θεόδωρος δέχθηκε τους βουλευτές της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας στην Αίθουσα του Θρόνου. Να αναφερθεί ότι τους βουλευτές της Κρατικής Δούμας συνόδευσε ο Έξαρχος του Πατριαρχείου Μόσχας στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας Αρχιμανδρίτης Λεωνίδας Γκορμπατσώφ.

Εκ μέρους των βουλευτών μίλησε ο Πρόεδρος της Συνέλευσης κ. Σ. Ποπώφ, ο οποίος τόνισε τη σπουδαία συμβολή της Εκκλησίας των Αλεξανδρέων στην ενίσχυση της Ορθοδοξίας στον κόσμο και ειδικότερα στην Αφρικανική Ήπειρο.

Αντιφωνώντας ο Μακαριώτατος Πατριάρχης ενημέρωσε τους παρόντες για την πορεία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Με ιδιαίτερη θερμότητα ο κ. Θεόδωρος αναφέρθηκε στην επικοινωνία του με τον Αγιώτατο Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλο στα πλαίσια της πρόσφατης επίσκεψής του Αλεξανδρινού Προκαθημένου στη Ρωσία. Επίσης μετ΄ευγωνμοσύνης επεσήμανε τη συνδρομή της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην αναστήλωση της Ιεράς Μονής του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στον Παλαιό Κάιρο.

16 октября 2010 года для участия в совместном заседании Международного секретариата и председателей комиссий Межпарламентской ассамблеи Православия в Александрию (Египет) прибыла делегация Государственной Думы Российской Федерации.

17 октября в храме преподобного Саввы Освященного, что в старом здании Патриархии, члены делегации во главе с С.А.Поповым присутствовали на богослужении, которое возглавил Блаженнейший Папа и Патриарх Александрийский Феодор II в сослужении иерархов и клириков Александрийского Патриархата и Элладской Православной Церкви. За Божественной литургией была совершена хиротония архимандрита Иоанна (Тцафтаридиса) во епископа Мозамбикского. В храме также присутствовали представитель Патриарха Московского и всея Руси при Патриархе Александрийском и всей Африки архимандрит Леонид (Горбачев), генеральный консул России в Александрии С.Я.Петляков, президент Международного фонда единства православных народов В.А.Алексеев, а также парламентарии Белоруссии, Польши, Ливана, Греции и Кипра.

По окончании богослужения Предстоятель Александрийской Православной Церкви тепло приветствовал епископа Мозамбикского Иоанна, который будет представлять интересы Александрийской Церкви при Всеафриканском Собрании, и высоких гостей, пожелав им помощи Божией в благом деле сотрудничества православных народов.

Вечером того же дня в тронном зале Патриархии Блаженнейший Патриарх Феодор принял делегатов Межпарламентской ассамблеи Православия. Депутатов Государственной Думы России сопровождал представитель Патриарха Московского и всея Руси при Патриархе Александрийском и всей Африки архимандрит Леонид (Горбачев).

От парламентариев с речью выступил президент Ассамблеи С.А.Попов, который в своей речи подчеркнул важный вклад Александрийской Церкви в дело укрепления Православия в мире и, в частности, на африканском континенте.

В ответном слове Его Блаженство рассказал о жизни и служении Александрийского Патриархата. С особой теплотой Патриарх Александрийский Феодор вспоминал общение со Святейшим Патриархом Московским и всея Руси Кириллом в ходе недавнего посещения России. Он также с благодарностью отметил помощь Русской Православной Церкви в реставрации монастыря святого великомученика Георгия Победоносца в Каире.

Служба коммуникации ОВЦС

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Ιωάννου Σ. Μαρκαντώνη - Βασιλείου Λ. Κωνσταντινοπούλου: "Δομή και λειτουργία των κλασσικών γλωσσών. Παράλληλο συντακτικό αρχαίας ελληνικής και λατινικής"

Παρουσιάζει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας

Πριν από λίγες ημέρες, ευρισκόμενος στον Φιλολογικό Σύλλογο "Παρνασσός", είχα τη μεγάλη τιμή να μού προσφέρει ιδιοχείρως ο Πρόεδρος του Ιδρύματος  κ. Ιωάννης Σ. Μαρκαντώνης, Ομότιμος Καθηγητής της Παιδαγωγικής στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών,  το τελευταίο πόνημά του, το οποίο παρήχθη από κοινού με τον κ. Βασίλειο Λ. Κωνσταντινόπουλο, Επίκουρο Καθηγητή της Κλασσικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πελοποννήσου και τιτλοφορείται "Δομή και λειτουργία των κλασσικών γλωσσών. Παράλληλο συντακτικό αρχαίας ελληνικής και λατινικής". Το ογκώδες αυτό έργο των 564 σελίδων κυκλοφορήθηκε πρόσφατα (2010) από τις Εκδόσεις του "Παρνασσού".

Πρόκειται για κορυφαίο στο είδος του σύγγραμμα και, απ' όσο μπορεί να γνωρίζει ο γράφων, μοναδικό, δεδομένου ότι κατορθώνει εντέλει να σπονδυλώσει με άριστη μεθοδολογία και επιστημονική επάρκεια -όπως αναγράφεται και στον υπότιτλο-  παράλληλο συντακτικό της Αρχαίας Ελληνικής και της Λατινικής Γλώσσας, χρησιμότατο ούτως ή άλλως στους ενασχολούμενους με τη Φιλολογία. 

Ο κατατοπιστικός Πρόλογος τού ανά χείρας Τόμου έχει συνταχθεί από τον Francisco R. Adrados, απ' όπου δανειζόμαστε δύο ενδεικτικές αποστροφές, που αφορούν στις ποικίλες αρετές του έργου:

[...] Το βιβλίο πιστοποιεί όχι μόνο ότι η δομή της φράσης και το τρόπος γραφής, στην ουσία, είναι ίδιοι στα ελληνικά και στα λατινικά, αλλά και ότι αποτελούν τη βάση στη σύνταξη και τη λογοτεχνία των γλωσσών μας σήμερα.

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η ελληνική και η λατινική γλώσσα παραμένουν ζωντανές σήμερα. Αναφερόμενος, για την ακρίβεια, στα αρχαία ελληνικά, που άσκησαν ιδιαίτερη επίδραση στα λατινικά και που ήδη είχαν παρόμοιο τρόπο δομής της φράσης, είπα σε αρκετές περιπτώσεις, ότι οι ευρωπαϊκές γλώσσες σήμερα είναι "ημιελληνικά" ή "κρυπτοελληνικά". Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για τα νέα ελληνικά. Αν και προέρχονται από τη δημοτική, δεν θα αποτελούσαν πολιτιστική κατηγορία χωρίς την τεράστια επίδραση της καθαρεύουσα, που προέρχεται, όπως είναι γνωστό, από τον πεζό λόγο της ελληνιστικής, ρωμαϊκής και βυζαντινής εποχής.

[...]

Πρόκειται για ένα βιβλίο το οποίο προσφέρει αφενός όλη τη θεωρία για τον παραλληλισμό των δύο κλασικών γλωσσών, όπως λόγου χάριν της επίδραση των ελληνικών στα λατινικά, και αφετέρου μια ιδιαίτερα διδακτική παρουσίαση των συντακτικών φαινομένων. Πιστεύω ότι το βιβλίο είναι σημαντικό από θεωρητικής και διδακτικής απόψεως και ότι θα ήταν δυνατό να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες χώρες, αν τα νεοελληνικά κείμενα (μεταφράσεις, συντακτικοί κανόνες και ασκήσεις) μεταγλωττισθούν στις, κατά περίπτωση, οικείες γλώσσες.

Παρουσίαση του π. Αναστασίου Σαλαπάτα στον "Παρνασσό"


 Ο Φιλολογικός Σύλλογος "Παρνασσός" μάς ενημερώνει ότι σε λίγο απόψε, στις 7.30 μ.μ., στην Αίθουσα Κ. Παλαμά του ιδρύματος, θα γίνει παρουσίαση του μέχρι τώρα ποιητικού έργου του αγαπητού μας λογοτέχνη Πρωτοπρεσβυτέρου Αναστασίου Σαλαπάτα, από την δρα Περσεφόνη Γιαννέλου και την εκπαιδευτικό Φωτεινή Μπαλή.

Θα ακολουθήσει Εισήγηση του ίδιου του π. Αναστασίου, με θέμα: «Ο προφητικός ρόλος της χριστιανικής τέχνης στη σύγχρονη εποχή».

Εκ βαθέων ευχόμαστε η εκδήλωση να στεφθεί από επιτυχία, όπως άλλωστε πιστεύουμε!

Η Λενέτα Στράνη και η ζακυθινή διάλεκτος "Στου αμπελιώνε τσι φουρκάδες ή ο γάμος πάει αμόντε"

Σε μιαν όμορφη και παραγωγική συνεργασία τους το Πανεπιστήμιο Πατρών και το ΑΤΕΙ Ιονίων Νήσων (Παράρτημα Ζακύνθου), μάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Λενέτας Στράνη: Στου αμπελιώνε τσι φουρκάδες ή ο γάμος πάει αμόντε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ζακυνθίων (Πλατεία Σολωμού), αύριο, Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010 και ώρα 7:30 μ.μ.

Για το βιβλίο θα ομιλήσουν οι ακόλουθοι ειδικοί: * Σταύρος Κουμπιάς, τ. Πρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών, * Αγγελική Ράλλη, Καθηγήτρια Γλωσσολογίας Πανεπιστημίου Πατρών, Διευθύντρια Εργαστηρίου Μελέτης Νεοελληνκών Διαλέκτων, * Γιάννης Δραγώνας, Αντιπρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, * Νίκος Πομόνης, συγγραφέας, * Χριστόδουλος Τσακιρέλλης, πρόεδρος ΟΛΣΑ, ερευνητής.

Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει ο Ζακυνθινός ηθοποιός Θοδωρής Καμπίτσης.

Εκτίμηση π. Παναγιώτη Καποδίστρια:

Το ιδιωματικό βιβλίο Στου αμπελιώνε τσι φουρκάδες ή ο γάμος πάει αμόντε κυκλοφορήθηκε, με 144 σελίδες, τον περασμένο Ιούλιο (2010) από το δραστήριο Εργαστήριο Μελέτης Νεοελληνικών Διαλέκτων του Πανεπιστημίου Πατρών και μάς χαρίστηκε από την ίδια τη συγγραφέα του και φίλη μας Λενέτα Στράνη, με μια θερμή αφιέρωση, όπου μιλά "για τσι λέξεις που εμεταλάβαμε τότενες όπου είμαστε παιδία".

Η Λενέτα γράφει ένα ολόκληρο θεατρικό έργο, το οποίο πατά στέρεα και απόλυτα στο ζακυνθινό γλωσσικό ιδίωμα, για λογαριασμό του Πανεπιστημίου Πατρών, αποδεικνύοντας ότι το εν λόγω ιδίωμα, αλλά και τα πλείστα -εννοείται- στον τόπο μας, δεν αποτελούν μια χαμένη υπόθεση, αλλά είναι -και μπορούν να είναι- ενεργά στον ευφρόσυνο (αφανιζόμενον ολοένα όμως) τόπο μας ή, τουλάχιστον, κυκλοφορούν ως αιμοσφαίρια στην ύπαρξή μας, παρέχοντάς μας έτσι και λόγο ύπαρξης, τονίζοντας σε κάθε περίπτωση την την ιδιοτυπία και την αυτοσυνειδησία μας.

Το παρουσιαζόμενο βιβλίο κατ' αρχάς προλογίζουν με θερμά λόγια οι κ.κ. Καθηγητές Σταύρος Κουμπιάς ("Αναζητώντας θησαυρούς της γλωσσικής μας παράδοσης", σ. 9 εξ.) και Χρήστος Αθ. Τερέζης ("Ένα έργο που αναδεικνύει την πολιτισμική μας κληρονομιά" (σ. 11). Αμέσως μετά, ένα δίστιχο μότο της συγγραφέως μάς προδιαθέτει νυκτικά: "Η γλώσσα φιόρο είναι του νου /  κι ο νους τση γλώσσας φιόρο"! Στο Αντί Προλόγου κείμενο, που ακολουθεί (σσ. 15-18), η Λενέτα εξηγεί το πώς προέκυψε η συνεργασία της με το Πανεπιστήμιο Πατρών. Η πολύ ενδιαφέρουσα και σπαρταριστή (με τον τρόπο της) ιστορία, που συνθέτει, κυμαίνεται μεταξύ των σελίδων 21 και 61, ενώ ακολουθεί ένα ποίημα και Επίλογος, όπου παρέχονται ευσύνοπτα πληροφορίες για την ιστορική διαχρονία της Ζακύνθου.

Από τη σελίδα 67 αρχίζει το Επίμετρο, όπου συμπεριλαμβάνονται, με τρόπο μεθοδικό και θελκτικό Ήθη, έθιμα, παραδόσεις (σσ. 69-92) και Σημειώσεις (σσ. 93-112). Το βιβλίο κλείνει με το Γλωσσάρι (σσ. 113-135) και Ιδιωματικές εκφράσεις (σ. 136 εξ.).

Συγχαίρουμε εγκάρδια την αγαπητή φίλη Λενέτα Στράνη για την προσπάθειά της στο μετερίζι των Λέξεων και τής ευχόμαστε διαρκή και αδιάπτωτη παραγωγικότητα!

Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Στο κολαστήριο του Dachau (β΄ μέρος) / Dachau concentration camp




Τώρα βρισκόμαστε στα παραπήγματα των Κρατουμένων του Νταχάου ή τουλάχιστον σε ένα από αυτά, το οποίο σώζεται για λόγους μνήμης και μουσειακούς.
Θεωρώ ότι τα λόγια είναι όχι απλώς αδύναμα, αλλά εντελώς αφοπλισμένα, ενώπιον του Εγκλήματος, που συντελέστηκε εδώ... Γι' αυτό προσπαθώ ν' αποτυπώσω εν πλήρει σιωπή, οργή και κατανύξει όσα περισσότερα μπορώ, είτε σε φωτογραφίες, είτε σε βιντεάκια: Τα ομαδικά κρεβάτια (ας τα πούμε έτσι...), τα είδη υγιεινής (τι τραγικότης...), την περιρρέουσα θλίψη, καθώς ο γερμανικός ήλιος έχει ήδη βγάλει επάνω μας (παράδοξο κι αυτό!) όλη του την πυρά.




























Τα χειρότερα έπονται...

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Στο κολαστήριο του Dachau (α΄ μέρος)

Με κομμένη την ανάσα και συγκρατημένη διάθεση, την 1η Ιουλίου 2010, φθάνουμε  στη μικρή πόλη του Νταχάου, πολύ κοντά στο Μόναχο, όπου -ως γνωστόν- δοκιμάσθηκε στη δεκαετία του '40 η Ανθρωπιά και βρέθηκε, όχι απλώς λειψή, αλλά και ανύπαρκτη.

Εδώ καταφθάνουν κάθε μέρα εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, επισκεπτών, ώστε να οσμησθούν την Ιστορία στην πιο κακή της ώρα.

Η καρδιά μας κτυπά δυνατά, καθώς επιβιβαζόμαστε στα λεωφορεία, που φέρνουν τους προσκυνητές / τουρίστες στον τόπο του φρικτού Μαρτυρίου.

Μπροστά στην κεντρική θύρα του στρατοπέδου, αποτάσσεσαι τα τωρινά και καθημερινά σου, επειδή νοιώθεις την απούσα παρουσία μυριάδων Αδικοθανατισμένων, οι οποίοι διάβηκαν πριν από εμάς τη μοιραία αυτή πύλη. 

Η σιδερένια επιγραφή "Arbeit macht Frei", δηλαδή "Η εργασία σε κάνει ελεύθερο" (ως τραγική ειρωνεία) μάς υποδέχεται, όπως Εκείνους Τότε...

Αυτούς που ήδη αποτυπώνει πέρα στο ξάγναντο ο φωτοφακός μου, είναι τουρίστες ωσάν εμένα ή μήπως οι ψυχές των Κακοθανατισμένων, "εν ετέρα μορφή";;;

Οι υπεύθυνοι του χώρου έχουν φροντίσει, ώστε ν' αντικρύζει ο επισκέπτης Μορφές αδιέξοδες από Τότε παντού στον χώρο. Ούτως ή άλλως, είχαν όνομα, επώνυμο και προσωπικότητα, παρότι τούς υποβίβασαν σε απλούς αριθμούς... Έτσι, φωτογραφισμένοι ανάμεσά μας, νοιώθεις ότι ξαναζούν, ξαναϋπάρχουν, στοιβάζονται τριγύρω μας, ζητάνε λύτρωση...

Το αυστηρότατο μνημείο των Οστών, μπροστά από το Μουσείο, στο οποίο ήδη βρισκόμαστε, σιωπηρά ομιλητικό και βουβά κραυγαλέο.

Το Στρατόπεδο συγκέντρωσης Νταχάου (γερμ. Konzentrationslager Dachau) δημιουργήθηκε από την Γκεστάπο, μετά την άνοδο στην εξουσία του Αδόλφου Χίτλερ, το 1933.

Στο στρατόπεδο αυτό οι Ναζιστές συγκέντρωναν και βασάνιζαν, αρχικά τους αντιστασιακούς Γερμανούς και αργότερα αιχμαλώτους κάθε ηλικίας, κυρίως Εβραίους και διάφορες άλλες πληθυσμιακές ομάδες ή μειονότητες από τις χώρες που καταλάμβαναν.

Ανάμεσα σ' εκείνους, που πέρασαν από το φριχτό αυτό στρατόπεδο ή θανατώθηκαν εδώ, συγκαταλέγονται και πολλοί Έλληνες αγωνιστές. Ανάμεσα στους κρατούμενους υπήρξε και ο τότε γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Νίκος Ζαχαριάδης. Γράφει σχετικά σ' ένα του ποίημα ο Γιάννης Ρίτσος: 

 Ήρθες απ' του Νταχάου τα συρματοπλέγματα
ήρθες απ' τη δεκάχρονη σκλαβιά
όπως έρχεται ο ήλιος απ' την πόρτα της νύχτας.
Ήρθες μ' ένα χοντρό στρατιωτικό χιτώνιο
απλός φαντάρος της παγκόσμιας λευτεριάς
εσύ αρχηγός δίχως παράτες και γαλόνια και παράσημα
μόνο με το παιδιάστικο χαμόγελο σου ανίσκιωτο
σαν ένα γαρούφαλλο στην κουμπότρυπα του πόνου μας
μονάχα με τον ήλιο της ψυχής σου κρεμασμένον
σα φυλαχτό στον κόρφο του λαού μας.

Το Νταχάου λειτούργησε μέχρι τη συντριβή της Ναζιστικής Γερμανίας, το 1945.

Τι ωραία που είν’ η αγάπη μου
με το καθημερνό της φόρεμα
κι ένα χτενάκι στα μαλλιά.
Κανείς δεν ήξερε πως είναι τόσο ωραία.

Κοπέλες του Άουσβιτς,
του Νταχάου κοπέλες,
μην είδατε την αγάπη μου;

[Ιάκωβος Καμπανέλλης]

Εφόσον αφήσεις τα δάκρυά σου ελεύθερα εδώ, νοιώθεις ύστερα ότι αποφοίτησες από ένα δύσκολο σχολείο...

Ο Πόνος έχει εδώ την κοιτίδα του...

...η θλίψη έχει στήσει εδώ τη σκηνή της.

Ωστόσο το φως του ήλιου φθάνει περίεργα πλέον εδώ μέσα, προσπαθώντας να φωτίσει (έστω και πλάγια) τις στερημένες καθημερινές στιγμές όσων έζησαν (πώς έζησαν, είναι άλλη κουβέντα) σε αυτούς τους αδιέξοδους χώρους της έσχατης Απανθρωπιάς.

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails