© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Στο δωμάτιο με τους Καθρέφτες

Απόπειρα (νανο)διηγήματος από τον π. Παναγιώτη Καποδίστρια


Προσκυνητής στο Μοναστήρι του Προδρόμου στην Κεντρική Πελοπόννησο, ένα περιώνυμο κτίσμα κρεμασμένο πάνω από τον μυστηριώδη Λούσιο Ποταμό, όπου νήπιος ο Δίας μπανιαριζόταν.

Όντας εδώ, στην αετοφωλιά, επιθυμώ να εισπράξω όσο το δυνατόν περισσότερες εικόνες, ξεναγούμενος στη θρησκευτική τέχνη και την ιστορία του χώρου, όπου αφιερωμένοι αναχωρητές δαπανούν διαιώνια την κάθε ικμάδα του βίου τους. 

Η καλόκαρδη δοχή του Αρχοντάρη με οδηγεί παντού: Στον σπηλαιώδη ναό, στα παρεκκλήσια, στο αρχονταρίκι, στα πέτρινα πεζούλια, στα μπαλκόνια πάνω απ' το Ποτάμι… Λίγο πριν την αναχώρηση με προσκαλεί ν’ ανέβω μια μικρή απότομη ξύλινη σκάλα σ’ ένα άλλο επίπεδο, όπου υπάρχει μια πολύ χαμηλή πόρτα προς κάπου... Μού αναγγέλλει μάλιστα, με σαφές υπονοούμενο στη χροιά της φωνής:

- Είναι το δωμάτιο με τους Καθρέφτες!

Απορώ, μα δεν έχω τον χρόνο να πολυσκεφτώ, διότι σχεδόν μηχανικά έχω ήδη ανοίξει την πόρτα, αναμένοντας να δω τριγύρω μου Καθρέφτες.

Όμως να!... Τριγύρω μου ράφια, πάμπολλα ράφια, όπου, αντί για καθρέφτες και καθρεφτίσματα, συνωστίζονται κάρες, πολλές δεκάδες κάρες από λείψανα προαπελθόντων πατέρων και αδελφών της Μονής, οι περισσότερες των οποίων φέρουν στο μέτωπο γραμμένο τ’ όνομα του κεκοιμημένου. Αυτό είναι το δωμάτιο με τους Καθρέφτες, τους άλλου είδους Καθρέφτες!... Αντικρίζω τις κάρες κι βλέπω τον αύριο εαυτό μου. Ενώπιος ενωπίω μ’ εμένα!...

Φωτογραφία: π. Σεραφείμ Κονίδης (Νήσοι Στροφάδων, Νοέμβριος 2007).

3 σχόλια:

Roni Bou Saba روني بو سابا είπε...

παίρνουμε πολλούς δρόμους για να φτάσουμε στο ίδιο σημείο.
εκφράζω ωστόσο θαυμασμό σ' εκείνους που βλέπουν αυτούς τους καθρέφτες και ονειρεύονται κάτι πιο πέρα, σαν να κοιτάζουν από παράθυρα παρά σε καθρέφτες.

Μαρία Σ είπε...

Καλημέρα
οταν επισκευθηκα πριν από 10 χρόνια τον Αγιο Νικόλαο Βαρσών στην Τρίπολη(στο οποιο ηταν ηγούμενος ο αδελφός της Μητέρας μου) ,ενας μοναχός μου λέει ελα να δεις τον θειο σου.
Με οδήγησε σε ενα μικρό παρεκκλήσι.σήκωσε το κάλυμα της Αγίας τράπεζας και μου λέει ιδού ο θείος σου.
Πάνω στην κάρα εγραφε
Αρχιμανδρίτης Παίσιος Καλόφωνος
Το (Νανοδιήγημα) μου το θύμησε αυτό !
Αιωνία τους η Μνήμη.

daniel είπε...

Αρχικά,
Χρόνια Καλά, Χρόνια Πολλά στο νεαρό Ιωάννη-Πορφύρη!!!!
Να είναι γερός και χαρούμενος και να συνεχίσει την υπέροχη δουλειά που κάνει με την μηχανή του χαρίζοντας μας ωραίες φωτογραφίες!
Σχετικά με τους καθρέφτες, είχα την τύχη να επισκεφθώ το 2003 την ιερά Μονή και να μας ξεναγίσει ο Γέροντας και στην Αίθουσα αυτή!!! Όντως συγκλονιστικό το θέαμα!!!
Ναι...ενώπιος ενωπίω...

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails