© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Η διηγηματογράφος Διονυσία Μούσουρα-Τσουκαλά διαβάζει


Το Οπτικοακουστικό Αρχείο των Ζακυνθίων Λογοτεχνών ανθεί και φέρει κι άλλο! Είναι μια πρωτοβουλία του πολυπεριοδικού μας, για την αποτύπωση των ανθρώπων του μικρού τόπου μας, οι οποίοι παράγουν Ουσία, καταθέτοντάς την στην αδιάπτωτη τράπεζα του Ποιοτικού Μέλλοντός μας! 

Όμως, ξέχωρα από τους δημιουργούς, τούς εντός των τειχών του νησιού μας, υπάρχουν και οι Ζακυνθινοί συγγραφείς  που ζουν στην αλλοδαπή, κρατώντας πάντα στην καρδιά και στη γραφίδα τους τις γενέθλιες αναμνήσεις. Μια τέτοια περίπτωση είναι η καλή διηγηματογράφος Διονυσία Μούσουρα-Τσουκαλά, η οποία μόνιμα ζει στη μεγαλούπολη της Μελβούρνης. Κατάγεται από το Μπανάτο του Τζάντε μας, ποτέ δεν μάς ξεχνά, είναι μάλιστα μόνιμη συνεργάτιδά μας στο Νυχθημερόν, κρατώντας τη γνώριμη στους αναγνώστες μας στήλη "Αναμνήσεις και νοσταλγίες της Διονυσίας". 

Δικαιωματικά συμπεριλαμβάνεται λοιπόν στο Οπτικοακουστικό Αρχείο μας! Σ' έναν καταπράσινο κήπο της Μελβούρνης διαβάζει, για λογαριασμό του Ίσκιου μας, με φανερή άνεση και πειστικότητα, ένα από τα διηγήματά της, που δεν έχει ακόμη συμπεριληφθεί σε κάποιο βιβλίο της. Φέρει τον τίτλο "Ψευδαισθήσεις κι Ενοχές", είναι διάρκειας 10΄ 07΄΄ και αποτελεί ακριβές ψυχογράφημα των ανθρώπινων σχέσεων και μάλιστα του άνδρα και της γυναίκας μέσα στον γάμο. Το ανδρικό - εγωπαθές πρότυπο επιβιώνει με τραγικό τρόπο, η δε γυναικεία υπομονή δοκιμάζεται πάλι και πάλι με επίσης τραγικό τρόπο. Η Αγάπη φορεί περίεργα έως ιδιότροπα ενδύματα, με χρωματισμούς από το γκρίζο έως το ολόμαυρο. Οι καταστάσεις που περιγράφονται συμβαίνουν ακόμα δίπλα μας καθημερινά, έστω και αν βαυκαλιζόμαστε ότι διανύουμε την δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα. Το μύχιο και διαρκές Πένθος καθίσταται Συντριβή στις τελευταίες φράσεις του διηγήματος!  



Όσοι φίλοι επιθυμούν, όχι μόνο να δουν και ν' ακούσουν το ανωτέρω διήγημα, αλλά και να το διαβάσουν, ας κάμουν κλικ στα ΠΑΡΑΘΕΜΑΤΑ ΛΟΓΟΥ, εδώ.

2 σχόλια:

οι φιλοι απο Κυπαρισσια είπε...

το απόλαυσα υπο το φως του ήλιου αυτής της όμορφης χώρας.
το τελος πραγματι συναρπαστικο.
χαιρετουμε απο καρδιας την συγγραφεα.

daniel είπε...

Ευχάριστη έκπληξη η επίσκεψη σας!!!
Να μας έρχεσθε συχνά αγαπητοί, γείτονες, φίλοι από Κυπαρισσία!
Ανταποδίδω με αγάπη τους εγκάρδιους χαιρετισμούς!

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails