© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Απόηχοι Commedia dell'arte στο σύγχρονο Zante

 σήμερα το απόγευμα στο Μπανάτο Ζακύνθου

















Το Λαϊκό Θέατρο της Ζακύνθου, κοινώς "Ομιλία", χαρακτηρίζει το αυθεντικό τζαντιώτικο Καρναβάλι και όχι μόνον, προσδίδοντάς του ποιοτικό προβάδισμα έναντι πολλών και ποικίλων ξενόφερτων προσμίξεων, που επιχειρούνται τα τελευταία χρόνια. Ευτυχώς, κάθε χρόνο, διάφορες φιλοπρόοδες ομάδες μαζεύονται και ανεβάζουν έργα, παλαιότερων ή και νεότερων συγγραφέων, ξεφαντώνοντας αλλά και θίγοντας, με τρόπο σατιρικό, τα κακώς κείμενα. Οι παραστάσεις αυτές, λιτές και παρουσιαζόμενες μόνον από άνδρες, με λόγο κωμικό δεκαπεντασύλλαβο, παραπέμπει -κατά τους ειδικούς- στην αναγεννησιακή Commedia dell'arte

Το οπτικοακουστικό υλικό της σημερινής δημοσίευσης προέρχεται από τον δικό μας χώρο, το χωριό Μπανάτο Ζακύνθου. Παίχτηκε η κωμωδία "Ας όψεται η Κρίση" και -όπως γίνεται κατανοητό- αναφέρεται στα οικονομικά προβλήματα της σύγχρονης ταλανιζόμενης κοινωνίας μας. "Στορήθηκε" (ποιήθηκε δηλαδή) από δύο ντόπιους: Τον Τάκη Καποδίστρια Κάκλη (που πρωταγωνίστησε μάλιστα, το δε παίξιμό του θυμίζει χαρακτήρες της Commedia dell'arte) και τον Κώστα Καποδίστρια (που είχε τη σκηνοθετική ευθύνη).

Εάν επιθυμείτε περισσότερα από τα σημερινά Αποκριάτικα του Μπανάτου, δείτε στο Νυχθημερόν: α) Παραδοσιακοί Χοροί, β) Πρόσωπα της Χαράς, γ) Δήμαρχος σε περίσκεψη και δ) Άλλα οπτικοακουστικά από τη λαϊκή παράσταση.

2 σχόλια:

kiki είπε...

Και του χρόνυ!

daniel είπε...

Συγχαρητήρια αγαπητοί μου συγχωριανοί!!!!!
Και του χρόνου να έχετε υγεία να στνεχίσετε το ωραιότατο αυτό έθιμο!!!!

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails