© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

"Ψυχής Δρόμοι - Εκεί που οι ψυχολογικές επιστήμες συναντώνται με την πίστη"


Πρόκειται για ένα νέο περιοδικό, καμωμένο με σύγχρονη αισθητική, από τις εύρωστες ποιοτικά Εκδόσεις Αρμός (1ο τεύχος, Ιούνιος 2011), που απέστειλε αυτές τις ημέρες ο αγαπητότατος συν-αδελφός μας π. Βασίλειο Θερμό, ο και άξιος Διευθυντής Σύνταξης της όλης προσπάθειας.

Η θεματολογία του έλειπε όντως από τη χώρα μας, αποβλέπει μάλιστα στο  να υπηρετήσει μια συνάντηση, την οποίαν επιθυμούν πολλοί. Ένα βήμα διαλόγου της θεολογίας και της θρησκευτικότητας με τις επιστήμες του ψυχισμού (ψυχιατρική, ψυχολογία, ψυχοθεραπείες).

Με επιστημονικά άρθρα Ελλήνων και ξένων ερευνητών, με μελέτη πραγματικών κλινικών και ποιμαντικών περιπτώσεων, με ειδήσεις, συνεντεύξεις και βιβλιοκρισίες, επιχειρεί να φανερώσει το ευρύ πεδίο συνάντησης των χώρων αυτών, να διαλύσει παρεξηγήσεις, να φανερώσει συγκλίσεις και αποκλίσεις, να προωθήσει τη συνεργασία και την αλληλεπίδραση.

Μια εξαμηνιαία έκδοση για τον κλινικό, για τον κληρικό, για το ενδιαφερόμενο ευρύ κοινό.

Στο πρώτο αυτό τεύχος, που ήδη κρατάμε, περιλαμβάνονται καλογραμμένα επιστημονικά κείμενα των Βασίλη Σαρόγλου, Antoine Vergote, Stephen Muse, David Elkind, π. George Morelli, π. Βασιλείου Θερμού, Allan Josephson, Πανωραίας Κανελλοπούλου, π. Κωνσταντίνου Νευροκοπλή, Κωνσταντίνου Εμμανουηλίδη, π. Νεκτάριου Αντωνόπουλου, Δημήτρη Κυριαζή κ.ά.

3 σχόλια:

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Πραγματικά έλειπε αυτή η θεματολογία.
Ενδιαφέρει πολύ και είναι εγγύηση ο π Θερμός.
Το παρήγγειλα μόλις.
Ευχαριστώ

P. Kapodistrias είπε...

@ Ρεγγίνα,

χαίρω που πρότεινα κάτι που σε βοηθά. Πάντα έτσι!!!

Νικόλαος Ἀγγελίδης είπε...

ΓΕΡΩΝ ΠΑΪΣΙΟΣ: ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ, ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΙΚΟΙ ΙΕΡΩΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΨΥΧΕΣ
«Αυτοί που δεν είναι καλά πνευματικά, είναι μερικοί ιερωμένοι που σπουδάζουν ψυχολογία, για να βοηθήσουν τις ψυχές (με ανθρώπινες τέχνες). Και το παράξενο είναι που οι δάσκαλοί τους οι ψυχολόγοι δεν πιστεύουν στον Θεό και δεν παραδέχονται ούτε ψυχή, ή την παραδέχονται με έναν δικό τους τρόπο (σχεδόν όλοι). Από αυτήν την πράξη τους οι κληρικοί αυτοί φανερώνουν ότι πνευματικά είναι άρρωστοι και έχουν ανάγκη από Αγιοπατερικές εξετάσεις, και, αφού θεραπευθούν, τότε θα διακρίνουν και μόνοι τους το άρρωστο αυτό πνεύμα και θα γνωρίσουν παράλληλα και τη θεία Χάρη, για να χρησιμοποιούν στο εξής τις ψυχές που πάσχουν την θεία ενέργεια και όχι τις ανθρώπινες τέχνες...

Όταν ο άνθρωπος βοηθηθεί να πιστέψει στον Θεό και στη μέλλουσα ζωή, την αιώνιο – συλλάβει δηλαδή το βαθύτερο νόημα της ζωής – και μετανοήσει, αλλάξει ζωή, έρχεται αμέσως η θεία παρηγοριά με τη Χάρη του Θεού, η οποία αλλοιώνει τον άνθρωπο, διώχνοντας και όλα τα κληρονομικά του. Έτσι έγινε σε πολλούς ανθρώπους που μετανόησαν, αγωνίστηκαν με φιλότιμο ταπεινά, χαριτώθηκαν, έγιναν και Άγιοι και τους προσκυνάμε τώρα με ευλάβεια και ζητάμε και τις πρεσβείες τους, ενώ πριν είχαν πολλά πάθη και κληρονομικά.

Επί παραδείγματι, ο Όσιος Μωυσής ο Αιθίοψ, ενώ πριν ήταν ο πιο αιμοβόρος ληστής, με κληρονομική κακία, μόλις πίστεψε στον Θεό, μετανόησε, ασκήθηκε, έφυγαν όλα τα πάθη, τον επισκέφθηκε η Χάρις του Θεού και αξιώθηκε να λάβει ακόμα και το προφητικό χάρισμα. Πέρασε δε στην ευαισθησία ακόμα και το Μέγα Αρσένιο, ο οποίος ήταν από τη μεγαλύτερη αρχοντική οικογένεια της Ρώμης, με κληρονομικές αρετές και επιστημονική μεγάλη μόρφωση.

Επομένως, το παν είναι η Χάρις του Θεού και την ψυχή μπορεί να την βοηθήσει μόνο χαριτωμένος Πνευματικός, με πίστη, που αγαπάει την ψυχή και την πονάει, γιατί γνωρίζει τη μεγάλη της αξία, την βοηθάει στη μετάνοια, την ξαλαφρώνει με την εξομολόγηση, την ελευθερώνει από το άγχος και την οδηγεί στον Παράδεισο ή πετάει το λογισμό με τον οποίο βασανίζει την ευαίσθητη ψυχή ο πονηρός, και θεραπεύεται.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αρρώστια στον κόσμο από το λογισμό, όταν δηλαδή πείσει ο διάβολος τον άνθρωπο με λογισμούς ότι δεν είναι καλά. Όπως δεν υπάρχει και ανώτερος γιατρός σ’ αυτές τις περιπτώσεις από τον έμπειρο Πνευματικό, που εμπνέει εμπιστοσύνη με την αγιότητά του και πετάει αυτούς τους λογισμούς από τα ευαίσθητα πλάσματα του Θεού και θεραπεύει ψυχές και σώματα δίχως φάρμακα, με τη Χάρη του Θεού, και τις εξασφαλίζει και τον Παράδεισο».

Χριστὸς Ἀνέστη

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails