© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Άξιος ο νέος Μητροπολίτης Ζακύνθου Διονύσιος Δ΄ ο από Φωτικής!

 συνέβη ΤΩΡΑ


Ο Ίσκιος μας βρίσκεται στην Αθήνα και μάλιστα στο Συνοδικό Μέγαρο της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπου τεκταίνονται σημαντικά γεγονότα για την Εκκλησιαστική Ιστορία της Ζακύνθου. Πριν λίγα μόλις λεπτά ολοκληρώθηκε η διαδικασία για την εκλογή του νέου Μητροπολίτου Ζακύνθου, μετά την οικειοθελή παραίτηση του μέχρι πρότινος Μητροπολίτου Χρυσοστόμου Β΄ του Συνετού.

Ήδη λοιπόν, με 53 ψήφους κανονικές των μελών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, habemus Μητροπολίτη Ζακύνθου, τον Διονύσιο Δ΄ τον Σιφναίο, τον πανσέβαστο και γλυκύτατο Επίσκοπο Φωτικής, ο οποίος χαίρει εκτιμήσεως και αποδοχής απ' όλο τον Ορθόδοξο Κόσμο, εξαιτίας της πραότητας και τού ανεπιτήδευτου τού χαρακτήρα του!

 Όλοι ευχόμαστε να συνεχίσει και να επαυξήσει το έργο τού αγέρωχου και δυναμικού προκατόχου και γέροντά του κ. Χρυσοστόμου, δικαιώνοντας παράλληλα τις ελπίδες, με τις οποίες τον έχει περιβάλει ήδη ο ζακυνθινός λαός, αλλά και η Ελλαδική Εκκλησία, αναθέτοντάς του την πνευματική ευθύνη του νησιού των δύο Διονυσίων: του Αγίου της Ανεξικακίας και του Αγίου των Γραμμάτων μας, Σιγούρου και Σολωμού!


Βιογραφικό
του Μητροπολίτου Ζακύνθου Διονυσίου Δ΄

Ο νέος Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄ (κατά κόσμον Δημήτριος Σιφναίος) γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954, γιος του Γεωργίου, καταγομένου από την Πάρο και της Ιωάννας, θυγατέρας του αειμνήστου Ζακυνθινού ιερέα Διονυσίου Καμβάση. Σημειωτέον ότι η γιαγιά του, Πρεσβυτέρα Αγγελική, ήταν ανιψιά του μακαριστού Μητροπολίτη Ζακύνθου Διονυσίου Γ΄ του Πλαίσα.
Ο κ. Διονύσιος, μετά τα εγκύκλια γράμματα, φοίτησε στην Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή (απόφοιτος 1976), στην Πατμιάδα Σχολή, στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών και στην Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, απ’ όπου έλαβε το πτυχίο του το 1983.
Μοναχός εκάρη στις 14 Αυγούστου 1977, στην Μονή Πεντέλης, από τον τότε Ηγούμενό της Επίσκοπο Δωδώνης κ. Χρυσόστομο Συνετό, από τον οποίο χειροτονήθηκε αφ’ ενός μεν Διάκονος την επομένη (Δεκαπενταύγουστο 1977), αφ’ ετέρου δε Πρεσβύτερος στις 17 Δεκεμβρίου 1983, λαμβάνοντας συνάμα το οφίκιο του Αρχιμανδρίτου.
Ως Διάκονος υπηρέτησε στον Ναό του Αγίου Δημητρίου Αμπελοκήπων και αργότερα ως Ιεροκήρυκας, κατ’ αρχήν στην Μητρόπολη Λαγκαδά (1.5.1983-30.7.1984) και ακολούθως στην Μητρόπολη Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού, όπου, παράλληλα με τα ιεροκηρυκτικά καθήκοντά του, επιδόθηκε με υποδειγματική προσήλωση στους ιδιαίτερα ευαίσθητους τομείς της Εξομολόγησης, της Νεότητας, της αντιμετώπισης των Αιρέσεων και όπου τον έταξαν οι κατά καιρούς προϊστάμενοί του.
Με πρόταση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου εξελέγη βοηθός Επίσκοπος, με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Φωτικής, στις 10 Μαΐου 2010 και χειροτονήθηκε -εντολή Αρχιεπισκόπου- από τον Γέροντά του Σεβ. Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Χρυσόστομο Β΄ στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Καισαριανής, στις 13 Μαΐου 2010.
Μητροπολίτης Ζακύνθου εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Ελλάδος στις 7 Οκτωβρίου 2011, σε διαδοχή του παραιτηθέντος Μητροπολίτου κ. Χρυσοστόμου Β΄.

3 σχόλια:

youlia olomplava είπε...

ΑΞΙΟΣ! ΑΞΙΟΣ! ΥΠΕΡΠΑΝΑΞΙΟΣ!

Μαρία Σ είπε...

Άξιος... Αξιος...Αξιος..
Πολύ χαρμόσυνα νέα!!!!

Unknown είπε...

ΑΞΙΟΣ! ΑΞΙΟΣ! ΑΞΙΟΣ!

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails