© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Μώρου «Τα Ψυχιατρικά», στην Αναγνωστική Εταιρεία Κερκύρας

Δέκα πέντε χρόνια από την αδόκητη απώλεια του ψυχίατρου Νίκου Μώρου (1951-1996), του ανθρώπου στον οποίο εν πολλοίς οφείλεται και η «απο-ιδρυματοποίηση» του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Κερκύρας, η οικογένειά του είχε την πρόνοια να εκδώσει στη μνήμη του ένα χρήσιμο βιβλίο με μερικά από τα πάρα πολλά δημοσιεύματά του σε περιοδικά και εφημερίδες ή από τα δακτυλογραφημένα κείμενά του και τις έγγραφες παρεμβάσεις του. Ο τόμος, με τίτλο «Τα ψυχιατρικά / και περί τοξικομανίας, ουσιών, βιασμών, τρίτης ηλικίας και πολλών άλλων δαιμόνων» βλέπει το φως της δημοσιότητας από τις εκδόσεις Έψιλον, με μεταγραφή των κειμένων και γενική επιμέλεια του Δημήτρη Κονιδάρη (στον οποίο οφείλεται και ο τίτλος του τόμου), με επιστημονική επιμέλεια της Ψυχιάτρου – Ψυχοθεραπεύτριας Αννέτας Τσελέντη και με πρόλογο του Ψυχιάτρου – Ψυχαναλυτή, Καθηγητή Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γρηγόρη Βασλαματζή.
Το Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011 ο τόμος θα παρουσιαστεί στην Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας και ώρα 19.30, με συντονισμό του δημοσιογράφου Σπύρου Ζηνιάτη και με παρουσιαστές (κατά τη σειρά του προγράμματος) τον Γρηγόρη Βασλαματζή, την Αννέτα Τσελέντη, τον Χρύσανθο Σαρλή (τ. Δήμαρχο Κερκυραίων), τον Σπύρο Ράλλη (Ιατρό, τ. Υπουργό) και τον Δημήτρη Κονιδάρη.
Σημειώνεται ότι ο τόμος δεν θα κυκλοφορήσει στο εμπόριο. Αντίτυπα θα διατεθούν με συμβολική τιμή στην εκδήλωση, και από την επομένη της εκδήλωσης θα μεταφερθούν στη Δημοτική Μονάδα Πρόληψης «Νίκος Μώρος» (ΔΗ.ΜΟ.Π. «Νίκος Μώρος»), ήτοι στον φορέα κατά των εξαρτησιογόνων ουσιών, που λειτουργεί στην πόλη μας. Ο τόμος θα διατίθεται εκεί (Καποδιστρίου 9, 4ος όροφος, πρωινές ώρες, τηλ. 26610 41111), στην ίδια συμβολική τιμή, οι δε εισπράξεις, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων από τη διάθεση αντιτύπων στην εκδήλωση, θα αφορούν αποκλειστικά τον Σύλλογο κατά των εξαρτησιογόνων ουσιών και Έιτζ «Στήριξη», που στηρίζει ηθικά και οικονομικά την ΔΗ.ΜΟ.Π. «Νίκος Μώρος».
Ο πολυγραφότατος Νίκος Μώρος εξακολουθεί, είκοσι και είκοσι πέντε χρόνια από τις περισσότερες δημοσιεύσεις του, να είναι εξαιρετικά διεισδυτικός και επίκαιρος πάνω σε ζητήματα τοξικομανίας και ουσιών. Παρατηρεί στον πρόλογό του ο Καθηγητής της Ψυχιατρικής Γρηγόρης Βασλαματζής: «Συνολικά περιέχονται στον τόμο αυτόν 21 κείμενα. Αποτυπώνουν το έργο και τη σκέψη του Νίκου Μώρου, ενός διανοούμενου ψυχίατρου, με έντονη κοινωνική και πολιτική δράση, που ναι μεν “έφυγε νωρίς” αλλά άφησε ένα πολύ ουσιαστικό και διακριτό στίγμα. Και ελπίζω ότι οι αναγνώστες θα το αναγνωρίσουν και θα αντιληφθούν τις προεκτάσεις του στο σήμερα».
Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη.   

1 σχόλιο:

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Θα πρέπει να είναι εξαιρετική εκδήλωση αυτή, καθώς είναι πολύ γνωστοί οι συμμετέχοντες. Η ψυχίατρος - ψυχοθεραπεύτρια συστημικής κατεύθυνσης κα Αννέτα Τσελένη εκπροσωπεί τη ΔΗΜΟΠ ως μέλος του Δικτύου Υπηρεσιών Υγείας - Πρόνοιας που έχουμε συστήσει από το 2009. Είναι κρίμα που την ίδια ώρα γίνονται ταυτόχρονα πολλές εκδηλώσεις - ως συνήθως- και συμπίπτει με την άλλη εκδήλωση της Ιατροχειρουργικής Εταιρίας Κέρκυρας - επίσης μέλος του δικτύου(http://ygeia-pronoia-corfou.blogspot.com/). Θα προμηθευτούμε όμως το βιβλίο από την ίδια την κ. Τσελέντη με την οποία συνεργαζόμαστε στενά από πλευράς Κέντρου Ψυχ Υγείας- ΙΠΚ και από πλευράς Δικτύου.
Ο ψυχίατρος Νίκος Μώρος ήταν ένας από τους πρωτοπόρους της ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης στην Ελλάδα και αγωνίσθηκε πολύ για την κατάργηση του ασύλου. Είχε ως το θάνατό του, το 1996, την επιστημονική ευθύνη του μετανοσοκομειακού ξενώνα, που για πρώτη φορά λειτούργησε με βάση την αρχή της πολυκλαδικής ομάδας και αναπτύχθηκαν εκεί επί των ημερών του καινοτόμες δράσεις για την εποχή. Έκτότε δόθηκε το όνομά του τιμητικά στον ξενώνα και λέγεται "Νίκος Μώρος".

Καλό Σαββατοκύριακο να έχετε

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails