© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Ψάχνοντας τα ίχνη του ναού του Άι Γιάννη Προδρόμου Λαμπέτη

Εξερευνά, φωτογραφίζει και παρουσιάζει η Μαρία Σιδηροκαστρίτη – Κοντονή


















Πριν από δυο χρόνια ο φίλος Παμπάλαιος είχε γράψει στο ιστολόγιο του, για το χωριό Λαμπέτη, το οποίο ευρίσκετο στις Νερατζούλες, πάνω από την Παναγούλα και από το οποίο δεν έχουν απομείνει ίχνη ή τουλάχιστον δεν ήξερε αν υπήρχαν.

Όταν περνούσα από την περιοχή πάντα έψαχνα για ίχνη κατασκευών. Πρόσφατα, όταν επισκέφτηκα το νέο κτήριο ΤΕΙ στην Παναγούλα, πρόσεξα κάποιες κατασκευές ψηλά στο λόφο. Ρωτώντας ένα γείτονα, μου είπε ότι είναι τα ερείπια του Αγίου Ιωάννη του Πρόδρομου στους Ασωμάτους.

Ο Ντίνος Κονόμος  στο «Εκκλησίες και Μοναστήρια στη Ζάκυνθο» (Αθήνα 1967) αναφέρει: «-Άγιος ιωάννης ο Πρόδρομος εις τους Ασώματους, εις συνοικισμόν Λαμπέτη, Μοναστήριον ό οι κάτοχοι αδελφοί Μανιώτη δίδουν εις αδελφάτον τη 19 Ιουνίου 1602 (Σ/γρ.  Αν. Μαρτινέγκος, σ. 840 και (Σ/γρ Ιω. Τετράδης 1706, σ. 5). Τη 24 Ιουνίου 1655 οι επίτροποι και η αδελφότης έδωκαν τοις Μοναχοίς Μ. Σκλαβογιάννη και Αρσ. Μασούρα εκ Κρήτης το μοναστήριον του Αγίου Ιωάννου να στέκουν και δουλεύσουν αυτό... (Filza B. Bonsignor, s. 22) (Σ/ηρ. Ν. Νομικός, βιβλ. 13, σ. 128)».

Κάτω από ένα μεγάλο πουρνάρι υπάρχουν τα ερείπια του πάλαι ποτέ ένδοξου Μοναστηριού. Έχει απομείνει το κάτω μέρος του καμπαναριού και η θεμελίωση  των κτιρίων που αποτελούσε  το συγκρότημα. Σε ένα μεγάλο κτίριο, που πιθανόν να ήταν το Καθολικό, έχει απομείνει η εξωτερική σκάλα, τμήματα εξωτερικών τοίχων με τη θέση των ανοιγμάτων και η τουλάχιστον δίμετρη κεκλιμένη βάση του. Επίσης υπάρχουν πολλοί αναλημματικοί τοίχοι λόγω της μεγάλης κλίσης του εδάφους.

Οι πληροφορίες μου λένε πως υπάρχει και πηγή νερού, αλλά δεν μπόρεσα να την εντοπίσω λόγω των χαλασμάτων και της πυκνής βλάστησης. Το σίγουρο είναι ότι θα ξαναεπισκεφτώ την περιοχή, οργανωμένη καλύτερα!

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μαρία είσαι καταπληκτική !!!!!.
Μήπως γνωρίζεις που ήταν το χωριό Γκέρμπεση;;;;;;

Ανδρέας Στ

Ανώνυμος είπε...

Παρα πολυ γραφικο χωριο. Το προτυπο για ολα τα γραφικα προσεισμικα της νησου. Μας ενθουσιασε παλι η κ. Μ.Κ.

Παμπάλαιος είπε...

Ανδρέα, το Γκέρμπεση είναι τοποθεσία στο Μαχαιράδο, κοντά στη Ράχη του Καντιάνου.
Μαρία, ευχαριστίες μεγάλες.

Μαρία Σ είπε...

Ανδρέα ευχαριστώ!!!

Η περιοχή Γκέρμπεση ξέρω που είναι, είναι μεταξύ Ρωμιρίου και Μαχαιράδου,να πάω να ψάξω για κάτι?

Μαρία Σ είπε...

Ανώνυμε
Από αυτό το χωριό έχει μείνει μόνο το μοναστήρι.Τουλάχιστον αυτό φαίνεται μέχρι στιγμής.Σε ευχαριστώ πολύ που σου αρέσει η δουλειά μου !!!!

Διονύσιος Χαϊκάλης είπε...

Αιδεσιμολογιότατε Παναγιώτη Καποδίστρια

Στην ιστοσελίδα ''Στον ίσκιο του Ήσκιου'' παρουσιάσατε τα απομεινάρια του μοναστηριού
του Αγίου Ιωάννου (Λαμπέτη). Ενθουσιάστηκα από την προβολή των φωτογραφιών και τα
σχόλια. Ευχαριστώ εσάς και την συνεργάτριά σας κα Μαρία Σιδηροκαστρίτη γιά την καλή
σας ενέργεια.
Συνεχίστε το αξιέπαινο έργο σας, στην λαίλαπα του εκμοντερνισμού και της αλλοτρίωσης
να αγωνίζεστε γιά την διάσωση της ιστορίας και παράδοσης του νησιού μας.

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails