© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Η Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων απεφάνθη σήμερα για τον Αλικανά Ζακύνθου: "εντοπίστηκε μια ιδιαίτερα σημαντική νέα αρχαιολογική θέση με εκτεταμένα βυθισμένα κατάλοιπα"

Θυμάστε που τα λέγαμε εδώ και μας είπαν ότι προτρέξαμε;;;
Ιδού, τώρα:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ  ΠΑΙΔΕΙΑΣ  ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ






Αθήνα,  6 Ιουνίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στις 13 Μαΐου 2013 κλιμάκιο της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων μετέβη στη Ζάκυνθο για σειρά αυτοψιών. Στο πλαίσιο των εργασιών τους, πραγματοποίησαν υποβρύχια έρευνα στην περιοχή Αλικανά Ζακύνθου, κατόπιν πρόσκλησης του Δήμου Ζακύνθου και υπόδειξη του κ. Π. Βούτου.

Στην περιοχή εντοπίστηκε μια ιδιαίτερα σημαντική νέα αρχαιολογική θέση με εκτεταμένα βυθισμένα κατάλοιπα που εκτείνονται σε βάθος από 2 έως 6 μ. Συγκεκριμένα, πρόκειται για μεγάλη έκταση περίπου 30  στρεμμάτων όπου  είναι ορατό  πλακόστρωτο, βάσεις κιονοστοιχιών και διάσπαρτο αρχαίο δομικό υλικό. Καταμετρήθηκαν τουλάχιστον 20 βάσεις κιόνων διάσπαρτες στο χώρο  με μεγάλη οπή στο κέντρο κυκλικής διατομής 34 περίπου εκ. πιθανόν υποδοχή ξύλινων κιόνων.


Οι προκαταρκτικές επιστημονικές παρατηρήσεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μεγάλο δημόσιο κτίριο της αρχαιότητας πιθανόν σχετιζόμενο με τον λιμένα της αρχαίας πόλης, η χρονολόγηση του οποίου δεν είναι ακόμη δυνατή λόγω της απουσίας επιφανειακής κεραμικής στο χώρο. Το μέγεθος του κτιρίου υποδηλώνει την ύπαρξη σημαντικού αρχαίου οικισμού στην περιοχή του Αλικανά.


Η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με τον Δήμο Ζακύνθου, θα προχωρήσει άμεσα σε πιο εκτεταμένη έρευνα και στην αποτύπωση του αρχαιολογικού χώρου, που θα μας δώσει νέα σημαντικά δεδομένα για την τοπογραφία και την ιστορία της αρχαίας Ζακύνθου.


4 σχόλια:

Μαρία Σιδηροκαστρίτη-Κοντονή είπε...

Πολύ πολύ σημαντικό!Επιτέλους!Να ενδιαφερθούν και οι αρχαιολόγοι κλασικών για την Ζάκυνθο!!!Δεν είναι δυνατόν τα άλλα νησιά του Ιονίου να έχουν να δείξουν πολλά σημαντικά αυτής της περιόδου και εμείς ΤΙΠΟΤΑ!

P. Kapodistrias είπε...

Η χαρά μας είναι μεγάλη, αγαπητή Μαρία. Κυρίως η δική σου, διότι, ψάχνοντας γνωστές εξερευνήσεις σου, εδώ στον ΙΣΚΙΟ μας, έφτασες ώς εκεί!!!
Εύγε!!! Καλά αποτελέσματα!

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Πρέπει να είναι πολύ σημαντική ανακάλυψη! Συγχαρητήρια στη Μαρία για τις προσπάθειες που οδήγησαν στο αποτέλεσμα αυτό και σε σας που αναδείξατε το θέμα.

Xenios Zante είπε...

Πραγματικότητα ο μύθος, γιά μία περιοχή (πίσω πλευρά του Πύργου στον Αλικανά-ανοιχτά της παραλίας# Αγγάλη#) που σίγουρα κρύβει πολλά μυστικά στα σπλάχνα της και όχι μόνο .Αλλωστε οι ανασκαφές των δύο άγγλων αρχαιολόγων ...LORIMER & BENTON το 1923 είχαν δείξει το δρόμο Δεν μένει να δείξουν οι αρμόδιες υπήρεσίες ζήλο και ευαισθησία γιά να αναδείξουν ....ότι οι εγκέλαδοι πρωτίστως στο πέρασμα των αιώνων κατέστρεψαν . Σαν κάτοικος της περιοχής μπορώ να πώ ότι χαίρoμαι ιδιαίτερα περιμένοντας απαντήσεις στις νεανικές μου απορίες ,όταν κολυμπώντας στην περιοχή έβλεπα αυτά τα απόλυτα γεωμετρικά σχήματα από πέτρα στό πάτο τση θάλασσας. ....ΚΑΙ ΒΈΒΑΙΑ Η ΠΕΡΙΟΧΉ ΘΕΛΕΙ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ , ΠΟΣΟ ΜΑΛΛΟΝ ΤΩΡΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑΤΙΚΑ ΠΟΥ ΗΛΘΑΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails