© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Venezia, η γαληνοτάτη














Ανταπόκριση από Βενετία: Νίκος Κ. / Φεβρουάριος 2013

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Ψήφισμα του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων για την μη κατάργηση τμήματος του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων στη Ζάκυνθο



Το Διοικητικό Συμβούλιο του Μουσείου Σολωμού & Επιφανών Ζακυνθίων, που συνήλθε σε συνεδρίαση την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2013, με το παρόν Ψήφισμα εκφράζει την έντονη διαφωνία και δυσαρέσκειά του για την διαφαινόμενη ουσιαστική κατάργηση του ενός εκ των δύο τμημάτων του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων, που λειτουργούν στη Ζάκυνθο, όπως συνάγεται από το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» για την Ανώτατη Εκπαίδευση.  Η άριστη έως σήμερα συνεργασία μας με το Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων, μάς οδηγεί στη σκέψη ότι, η οποιαδήποτε συρρίκνωσή του θα λειτουργήσει αρνητικά στην εν γένει δραστηριότητά του. Με την σκέψη ότι ο ανασχεδιασμός της Ανώτατης Εκπαίδευσης, οφείλει να λάβει υπόψη πρωτίστως κριτήρια ακαδημαϊκά, γνωστικά, χωροταξικά, κοινωνικά, και οικονομικά, προτείνουμε τα Τμήματα που λειτουργούν στο νησί μας να παραμείνουν ως έχουν. Κάθε σκέψη και απόφαση που θα οδηγεί στην απαξίωση της συνεισφοράς του μόνου Τριτοβάθμιου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος που λειτουργεί στο νησί μας, θα πρέπει πάση θυσία να αποτραπεί.

Ζάκυνθος, 21η Φεβρουαρίου 2013

Το Διοικητικό Συμβούλιο


            Ο Πρόεδρος                                                      Τα Μέλη                 
Ιωάννης Στεφ. Παπαδάτος              1. Α΄ Αντιπρόεδρος, Διον. Αλ. Μελίτας
                                       2. Β΄ Αντιπρόεδρος, Νικ. Βασ. Ζαχαρόπουλος
                                                            3. Γενικός Γραμματέας, Σπυρίδων Αναστ. Μπράτης
            Δικηγόρος                              4. Ταμίας, Νικόλαος Ευστ. Λογοθέτης

Η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου για τον Κ. Π. Καβάφη

Η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου διοργανώνει αφιέρωμα στον Κ. Π. Καβάφη, με αφορμή τον παγκόσμιο εορτασμό των 150 χρόνων από τη γέννησή του.

Για τη ζωή και το έργο του Αλεξανδρινού ποιητή θα μιλήσει η φιλόλογος Μαρία Ρουκανά Αμπελά.

Κωνσταντίνο Καβάφη διαβάζουν οι ηθοποιοί Κώστας Καποδίστριας και Τάκης Πετρόπουλος.

Μουσική σύνθεση, επιμέλεια και εκτέλεση: Σπύρος Δεληγιαννόπουλος, Δρ Σύνθεσης Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών.

Τραγούδι: η σοπράνο Κατερίνα Μποτώνη.

Χορογραφία: Σόνια Μηχανού.

Χορός: Μαρία Κοντονή.

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Άνευ προηγουμένου η επιτυχία της χθεσινής βραδιάς του «Αληθώς» για τον Ποιητή Ούγκο Φώσκολο (43 φωτογραφίες και 3 videos)






















































































Ο αναγεννησιακού τύπου καλλιτεχνημένος ναός της Παναγούλας Μπανάτου Ζακύνθου, φιλοξένησε την Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου 2013, μια «μπαρόκ» βραδιά, αφιερωμένη στον μεγάλο Ποιητή της Ιταλίας Νικόλαο-Ούγκο Φώσκολο, ο οποίος -ως γνωστόν- γεννήθηκε στη Ζάκυνθο, από την Ζακυνθινιά Διαμαντίνα Σπαθή, πριν από 235 χρόνια (6 Φεβρουαρίου 1778) και πέθανε το 1827, μακριά από τη «μητρική γη» του.
Οι συντελεστές του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου «ΑΛΗΘΩΣ» (της πολιτισμικής έκφρασης της Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου), θεώρησαν υποχρέωσή τους, στο πλαίσιο των δράσεων τους, να αφιερώσουν την 7η σύναξη του εφετινού β΄ κύκλου του στην εξέχουσα φυσιογνωμία του Ζακυνθογεννημένου Ποιητή των «Τάφων» και των «Χαρίτων».
Έτσι πρόσφεραν στην πνευματική Ζάκυνθο μιαν ιδιαίτερα επιτυχημένη βραδιά μεστού λόγου μετά ποιοτικής μουσικής, οι δε Ζακυνθινοί ανταποκρίθηκαν θετικά τόσο με την ολόθυμη παρουσία τους, όσο και με τα θερμότατα χειροκροτήματά τους. Πρώτοι και καλύτεροι παρέστησαν, από πλευράς Κληρικών ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος - Πρωτοσυγκελλεύων της Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου και από πλευράς τοπικών αρχόντων ο Δήμαρχος Ζακυνθίων Στυλιανός Μποζίκης.
Εισαγωγικά, αναγνώστηκαν θερμά χαιρετιστήρια μηνύματα από τον εξοχότατο κ. Μιχάλη Καμπάνη, πρέσβη της Ελλάδας στη Ρώμη και από τον Καθηγητή Γιώργο Κεντρωτή, Πρόεδρο του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Ακολούθησε χαιρετισμός από τον καταφάνερα συγκινημένο Νίκο Λαλώτη, Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ζακύνθου «Ούγος Φώσκολος», ο οποίος, μαζί με τους συνεργάτες του, έχει κάνει σκοπό ζωής την ανέγερση του αφανισμένου σπιτιού του Φώσκολου στη Χώρα της Ζακύνθου.
Στο κυρίως μέρος της βραδιάς, η Ιταλίδα Φιλόλογος Annamaria Rita Troia Kalofonos (που ζει μόνιμα με την οικογένειά της στο Μπανάτο), μίλησε στο κοινό, με το πολύ ενδιαφέρον και απαιτητικό θέμα: «Ugo Foscolo, ο ακούσιος φιλόσοφος», μεταχειριζόμενη ιταλική μονάχα βιβλιογραφία. Να, ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από την ομιλία:
«Για τον Φώσκολο η ποίηση είναι το μοναδικό αγαθό, που ποτέ δεν θα τον πληγώσει, αυτό στο οποίο θα μπορεί πάντα να επιστρέφει και να τον δεχτεί στην αγκαλιά του, είτε πρόκειται για τη νεοκλασική, είτε για τη προρομαντική μορφή της.
Ο Φώσκολο, μέσα από τα έργα του και έχοντας στο παρασκήνιο τις προσωπικές του εμπειρίες και τα ιστορικά γεγονότα, διατρέχει την προσωπική του εξέλιξη σε τρεις φάσεις, στις οποίες και ο Gianbattista Vico χωρίζει την ανθρώπινη πορεία:
Ι) Η θεϊκή εποχή, η μαγική και ξέγνοιαστη περίοδος, που πέρασε μικρός στη λατρεμένη του Ζάκυνθο, που χαρακτηρίζεται από αγνή ευαισθησία στην οποία το παιδί “αισθάνεται  χωρίς να συνειδητοποιεί”.
ΙΙ) Η ηρωική εποχή που το πάθος και η φαντασία κυριεύουν κάθε πράξη. Εποχή που ο νέος συνειδητοποιεί με ψυχή ταραγμένη και συγκινημένη από τις αγάπες τα πάθη και τους αγώνες για την πατρίδα. Είναι η εποχή του Όρτις.
ΙΙΙ) Η ανθρώπινη εποχή της “εξηγημένης λογικής”, στην οποία ο ώριμος πια άντρας έχει χάσει το ζήλο του, διότι έτσι αισθάνεται καλύτερα. Και δεν είναι τυχαίο ότι και στον Vico οι δυο τελευταίες εποχές αντιστοιχούν στην ποίηση και στη φιλοσοφία, στις οποίες βρίσκει καταφύγιο και ο Φώσκολο.
Αν και στο “Οι Τάφοι” επιδίδεται σε ένα υβρεολόγιο εναντίον των φιλοσόφων, διότι αυτοί αρνούνται την ψευδαίσθηση, την αναγκαία κατά τον Φώσκολο για να ζήσει ο άνθρωπος, γίνεται ο ίδιος φιλόσοφος μιας νέας φιλοσοφίας απλής, σοφής και όμως πολύ πονεμένης, για να προστατεύσει από άλλες απογοητεύσεις το κουρασμένο και άρρωστο σώμα του».
Ακολούθησε Κονσέρτο του νέου Μουσικού Σχήματος “Trio Barocco Zacinto”, στο οποίο συμμετείχαν: η Ζακυνθινή Βέρα Στραβοπόδη (στο πιάνο), ο Αρμένιος από το Ερεβάν Vaghinak Galoyan (στο βιολοντσέλο) και η Ζακυνθινή Αθηνά Σαραντίδη (στο τραγούδι). Απέδωσαν, υπέροχα και μυσταγωγικά, έντεκα δημιουργίες (άριες και μουσική) κλασικών Ιταλών Συνθετών: Domenico Scarlati, Luigi Boccherini, Alessandro Mercello, Marco Antonio Cesti, Gionanni Battista Pergolesi, Anomimo, Tomaso Albinoni, Giuseppe Giordani (Tommaso Giordani;), Vicenzo Bellini, Giulio Caccini. 
Αμέσως μετά πήρε τον λόγο ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος, ο οποίος, αφού συνεχάρη όλους τους συντελεστές, είπε ότι, με τις συνεχιζόμενες επιτυχείς δράσεις του «Αληθώς», δικαιώνεται με τον καλύτερο τρόπο η αρχική επιλογή του, μόλις ανέλαβε το 1994 Μητροπολίτης Ζακύνθου, να ανοίξει τις εκκλησίες του νησιού στον Πολιτισμό, κάτι που συνεχίζει στις μέρες μας ο διάδοχός του, σημερινός Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄

Στο τέλος, ο υπεύθυνος του «Αληθώς», Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας, ευχαρίστησε όσους παραβρέθηκαν στο φιλολογικό / μουσικό μνημόσυνο του Φώσκολου, ιδιαίτερα την σημαντική χαράκτρια Άρια Κομιανού, η οποία, μόλις πληροφορήθηκε τα του φωσκολιανού αφιερώματος, απέστειλε αμέσως μια ξυλογραφία της με αποτυπωμένη τη μορφή του Ποιητή, που μάλιστα εκτέθηκε στη βραδιά, κοσμημένη με φιόρα από την ζακυνθινή ύπαιθρο. Ευχαρίστησε, εξάλλου, τους σύγχρονους ποιητές της Ζακύνθου Διονύση Σέρρα και Ζαχαρία Στουφή, οι οποίοι, με την ευκαιρία του αφιερώματος, έγραψαν ποιήματα – αναφορές στον Φώσκολο (δημοσιεύτηκαν ήδη στο e-περιοδικό «στον ίσκιο του Ήσκιου» www.iskiosiskiou.com), καθώς επίσης την Θεοδώρα Παπαδάτου για την ευγενική παραχώρηση του πιάνου της, τον Ιωάννη Πορφύριο Καποδίστρια για τον σχεδιασμό και την δημιουργία της αφίσας και των προγραμμάτων, τον Πρόεδρο του Μπανάτου Χαράλαμπο Δημ. Κοντονή, τον Πρόεδρο της Εθελοντικής Ομάδας Μπανάτου Σπύρο Διον. Κοντονή, το Γυμνάσιο Βανάτου, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και τους εργαζόμενους στον ναό για την διαρκή συνεισφορά τους στην προσπάθεια πολιτιστικής – μορφωτικής παρέμβασης του «Αληθώς» στο νησί των Γραμμάτων και των Τεχνών.

[Φωτορεπορτάζ:  Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]








[Τα ανωτέρω videos αποτελούν μια πρώτη γεύση, από ερασιτεχνική λήψη. Ολόκληρη η συναυλία σε επαγγελματικών αξιώσεων λήψη, ετοιμάζεται και θα δημοσιοποιηθεί τις επόμενες ημέρες].

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails