© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Mater Dolorosa και Θείο Πάθος στο Κέντρο Λόγου "Αληθώς" [πλήρες video]


Μορφωτικό Κέντρο Λόγου ΑΛΗΘΩΣ 
Ναός Παναγούλας Μπανάτου, 26.3.2017 



Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Για την Ημέρα Ποίησης στο Μουσείο Σολωμού της Κέρκυρας



Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Ποίησης (που ήταν στις 21 Μαρτίου), αύριο Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017 και ώρα 19.00, η Oμάδα Mουσειολογίας του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας Ιονίου Πανεπιστημίου και το Μουσείο Σολωμού θα προβάλλει, φιλοξενούμενη στο Μουσείο Σολωμού της Κέρκυρας, την ταινία “RussianArk”. 

Ένας αόρατος αφηγητής–φάντασμα περιπλανιέται στα Χειμερινά Ανάκτορα της Αγίας Πετρούπολης, που στεγάζουν από το 1754 το Κρατικό Μουσείο του Ερμιτάζ, και, καθώς πηγαίνει από αίθουσα σε αίθουσα, συναντάει πραγματικά και μυθικά πρόσωπα της ρωσικής ιστορίας από το 1700 ως σήμερα. Τον αφηγητή συνοδεύει στην περιπλάνησή του ο «Ευρωπαίος», ο Γάλλος περιηγητής του 19ου αιώνα Astolphe-Louis-Léonor, που ταξίδεψε σε όλη τη Ρωσική Αυτοκρατορία και αποτύπωσε με καυστικό τρόπο τις εμπειρίες του στο βιβλίο “LaRussie” του 1839. 

Και την επόμενη Πέμπτη, μία ακόμη ταινία. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Λίγος μεθυστικός Πεντζίκης

Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Πανδαισία ποιότητας η βραδιά του Κέντρου Λόγου "Αληθώς" για την Mater Dolorosa και το Θείο Πάθος

























































Το Κέντρο Λόγου Μπανάτου «Αληθώς», με την 5η εκδήλωση του στ΄ κύκλου δράσεών του – αφιερωματική στην Θρηνωδούσα Μητέρα Παναγία εν όψει του Θείου Πάθους, την Κυριακή Δ΄ των Νηστειών, 26 Μαρτίου 2017 το βράδυ, στον Ναό της Παναγούλας Μπανάτου, γνώρισε μιαν επιπλέον επιτυχία. Πάμπολλοι Ζακυνθινοί έσπευσαν να συμμετάσχουν στην θεομητορική – προμεγαλοβδομαδιάτικη αυτή σύναξη, με επικεφαλής τον Σεβ. Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσόστομο, τους Ηγουμένους των Μονών α) Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου Αρχιμανδρίτη Διονύσιο Λιβέρη και β) Προδρόμου Λαγκάδας Αρχιμανδρίτη Γαβριήλ Βόγια-Λαυρεώτη, πολλούς Ιερείς του νησιού, τον Πρόεδρο Μπανάτου κ. Τιμόθεο Ελ. Στραβοπόδη, ευάριθμους ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών.

Ομιλητής ήταν ο κ. Διονύσιος Ζαφειρόπουλος, Εκπαιδευτικός, εγκρατής Θεολόγος, ο οποίος ανέπτυξε το ενδιαφέρον θέμα: «Η Παναγία ως Ευαγγελίστρια και Mater Dolorosa. Από το “γένοιτό μοι κατά το ρήμα σου” στο “ω, γλυκύ μου έαρ”». Ο έμπειρος ομιλητής καθήλωσε το κοινό με την ενάργεια και διεισδυτικότητα της σκέψης του. Ταυτόχρονα, μεταχειριζόμενος πατερικά και λογοτεχνικά αποσπάσματα, κατόρθωσε ώστε να καταχειροκροτηθεί θερμότατα από το κοινό.

Μεταξύ άλλων τόνισε: “[...]Η παρθένος κόρη με τον Μονογενή της παίρνουν τον άνθρωπο από το χέρι και με τον ευαγγελισμό, τον οδηγούν στη χαρά της θεογνωσίας, της αυτογνωσίας και της αδελφογνωσίας, ούτως ώστε να φύγει ο άνθρωπος από την αλλοτρίωση και να πάει στην καλή αλλοίωση, να φύγει από το εγώ και να πάει στο εμείς, η συνάντηση με τον άλλον να είναι ευλογία και χαρά και όχι πίκρα και οδύνη, να αγγίξεις όχι τυπικά το χέρι του άλλου, αλλά ουσιαστικά την καρδιά του, να περάσεις από την ακοινωνησία στην επικοινωνία, από το στείρο μονόλογο στο γόνιμο διάλογο, να συναγωνιστείς τον άλλον όχι στην κακία, αλλά στις αρετές, να ζήσεις την ενότητα και όχι τη διαίρεση, την άσκηση που οδηγεί σε διεξόδους και όχι την κακή χρήση της ελευθερίας που οδηγεί στη σχιζοφρένεια, να χαίρεσαι την συνύπαρξη με τον άλλον, με τον οποίο είσαι συνοδοιπόρος στη βασιλεία του θεού. Η εξυγίανση της ηθικής είναι πηγή χαράς, όχι μόνο για την θεραπεία της ανθρώπινης φύσης, αλλά επεκτείνεται και στην κτίση που περιβάλλει τον άνθρωπο, καθώς ο άνθρωπος μαθαίνει να είναι διαχειριστής και όχι καταχραστής της φύσης.
          Η μητέρα του Θεού βγαίνει από τα προσκυνητάρια της και αυτή τη χαρά ευαγγελίζεται στους ανθρώπους. Αυτή βίωνε ο πνευματικός του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου π. Τύχων και έλεγε, «έχω τόση χαρά που δεν ξέρω που να τη βάλω, θα την φυλάξω για ώρα ανάγκης».
          [....]
          Η πονεμένη Παναγία έρχεται ως παραμυθία, να προτείνει την εκούσια παράδοση του ανθρώπου στο Θεό, κατά τις ώρες της λύπης, της θλίψης, των στεναγμών, της οδύνης και του πένθους. Ο πονεμένος συνήθως γνωρίζει να συμπονά και η Παναγία του πάθους, που τελικά χόρτασε την ανάσταση έρχεται στην πονεμένη καθημερινότητα των ανθρώπων να ευαγγελισθεί, ότι τώρα πλέον δεν υπάρχει απελπισία και τρόμος, μόνο ένα φόβος αγγίζει την καρδιά, μήπως η χαρά και το αναστάσιμο φως δεν είναι τόσο πλούσια από λάθη και αστοχίες. [...]”

Στη συνέχεια, το 25μελές σχήμα Ψαλτών Εκκλησιαστικό Αναλόγιο «Θεόδωρος Κουρκουμέλης-Κοθρής», με Μαέστρο τον κ. Παναγιώτη Μαρίνο, απέδωσε μελωδικότατα θεομητορικούς και μεγαλοβδομαδιάτικους ύμνους, κατά το βυζαντινό και ζακύνθιο μουσικό ύφος. Ύμνοι, όπως το “Εξηγόρασας ημάς..., το “Διεμερίσαντο τα ιμάτιά μου...”, το “Σήμερον κρεμάται επί ξύλου...”, το “Αι γενεαί πάσαι...”, το “Τον Κύριον υμνείτε...”, τονισμένα ζακυνθινά, έκαμαν ώστε όλοι συμμετέχουν σιγοψάλλοντας και εντέλει χειροκροτώντας τους άξιους και καλλικέλαδους χορωδούς.

Τέλος, τον λόγο έλαβε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, ο οποίος, αφού συνεχάρη τον υπεύθυνο του Κέντρου Λόγου Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτη Καποδίστρια και τους καλούς συνεργάτες του στο “Αληθώς” για την παραγωγή ποιοτικών πολιτισμικών δράσεων, ευχαρίστησε τους συντελεστές για την κατανυκτική βραδιά, ευχόμενος μάλιστα Καλή Ανάσταση!

Σάββατο 25 Μαρτίου 2017

Αγουροξυπνημένο πρωί στην Chioggia του Veneto της Ιταλίας {7ο μέρος}

Ταξίδεψε και φωτο-αποτύπωσε ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας 










Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης (21 Μαρτίου) στην Παλαιά Βουλή

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, η Εταιρεία Συγγραφέων και η ΕΡΤ συνεορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στις 21 Μαρτίου, στην Παλαιά Βουλή στις 19:30, με μια μεγάλη εκδήλωση βασισμένη στην ανθολογία του ποιητή Ηλία Γκρή

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ ΦΕΡΝΕΙ  ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ 

Θα απευθύνουν χαιρετισμό η Πρόεδρος των ΕΛΤΑ Ευφροσύνη Σταυράκη, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων Δημήτρης Καλοκύρης, και ο Πρόεδρος της ΕΡΤ Διονύσης Τσακνής. 

Την ανθολογία που εξέδωσαν τα ΕΛΤΑ, και περιλαμβάνει σχεδόν 160 ποιητές, θα παρουσιάσει ο κριτικός λογοτεχνίας Αλέξης Ζήρας. 

Θα διαβάσουν τα ανθολογούμενα ποιήματά τους, ποιήτριες και ποιητές από όλο το φάσμα της νεότερης ποίησης, αρχής γενομένης απ’τη γενιά του ’50 (Γιάννης Δάλλας, Τίτος Πατρίκιος), μέχρι και πολύ νεότερους ποιητές της εποχής μας. 

Θα προλογίσει και θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Γιάννης Τζανετάκος και θα παίξει μουσική το περίφημο κουαρτέτο εγχόρδων Lanima, σε έργα λόγιας μουσικής Θωμά Μπακαλάκου. 

Οι σαράντα εν συνόλω συμμετέχοντες ποιητές που θα διαβάσουν ποιήματά τους από την ανθολογία είναι : Κατερίνα Αυγέρη, Τίτος Πατρίκιος, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, Λευτέρης Πούλιος, Αθηνά Παπαδάκη, Λουκάς Αξελός, Δημήτρης Καλοκύρης, Χαράλαμπος Γιαννακόπουλος, Γιάννης Ευσταθιάδης, Άννα Γρίβα, Τάσος Πορφύρης, Γιώργος Χουλιάρας, Αχιλλέας Κατσαρός, Δημήτρης Αλεξίου, Νίκος Αντωνάτος, Μάνος Ελευθερίου, Μαριγώ Αλεξοπούλου, Γιάννης Δάλλας, Αλέξιος Μάινας, Νάσος Βαγενάς, Παναγιώτης Μηλιώτης, Ηρώ Νικοπούλου, Λευτέρης Ξανθόπουλος, Γιάννης Κουβαράς, Γιάννης Τζανετάκης, Ειρήνη Μαργαρίτη, Γιώργος Μπλάνας, Κώστας Καναβούρης, Αργύρης Μαρνέρος, Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη, Ιωσήφ Βεντούρας (το ποίημά του θα διαβάσει η συγγραφέας Αγγελική Στρατηγοπούλου),  Ανδρέας Μιχαηλίδης, Βάγια Κάλφα, Κώστας Μαρδάς, Νίκος Κατσαλίδας, Ελένη Χωρεάνθη, Πάνος Καπώνης, Χρήστος Αρμάντο Γκέζος, Κωστής Τριανταφύλλου, Πόλυ Μαμακάκη και Ηλίας Γκρής. 

Την εκδήλωση θα μεταδώσει απευθείας το «Τρίτο Πρόγραμμα». 

Η Εταιρεία Συγγραφέων θέσπισε την Ημέρα Ποίησης το 1998, επιλέγοντας για τον εορτασμό της την 21η Μαρτίου, πρώτη μέρα μετά την εαρινή ισημερία - αρχή της άνοιξης. Το 2001 η UNESCO, ύστερα από εισήγηση του τότε προέδρου της Εταιρείας Συγγραφέων πρέσβη Βασίλη Βασιλικού, υιοθέτησε την «Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης», αναθέτοντας στη χώρα μας να οργανώσει τον πρώτο διεθνή εορτασμό.

Χορηγοί της Εταιρείας Συγγραφέων είναι η Βουλή των Ελλήνων, ο ΟΣΔΕΛ, τα Ιδρύματα  Κώστα & Ελένης Ουράνη και Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών, τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

Κάποιοι νέοι (δήθεν) στίχοι






209

Στον θάλαμο των Μολυσμένων
ποίηση δεν ευδοκιμεί

μόνο μικρόβια χαμόγελα
απελπισίες νοσοκόμες
και ληγμένες ακτίνες της δύσης
από τα έξω.


Στον θάλαμο των Μολυσμένων
μια Pietà αντίστροφη επιβιώνει.

[π. Παναγιώτης Καποδίστριας | Πάτρα, 19.3.2017]


Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

Αγουροξυπνημένο πρωί στην Chioggia του Veneto της Ιταλίας {6ο μέρος}

Ταξίδεψε και φωτο-αποτύπωσε ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας 










Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Ομιλία του Διονύση Τζάκη στην Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών


Ομιλία με θέμα: «Πώς έζησαν πριν γίνουν εθνικοί ήρωες; Η περίπτωση του Γ. Καραϊσκάκη», θα πραγματοποιήσει ο Διονύσης Τζάκης, λέκτωρ του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, την Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017 και ώρα 20.30, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Σολωμού της Κέρκυρας, στο πλαίσιο του εορτασμού της 25ης Μαρτίου 1821.
Ο Διονύσης Τζάκης γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1969. Γνωστικό αντικείμενό του είναι η «Ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης». Διδάσκει επίσης στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ενώ έχει εργαστεί και στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Τα γνωστικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη διαμόρφωση του ελληνικού εθνικού κινήματος, στην επανάσταση του 1821 και στη συγκρότηση του ελληνικού κράτους. Είναι συγγραφέας της μονογραφίας «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε συλλογικούς τόμους, περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων.

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails