Γράφει ο Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας
MSc Μουσειολογίας, Συντηρητής αρχαιοτήτων και έργων τέχνης
Με μεγάλη έκπληξη εδώ και μέρες έλαβα την πρόσκληση της πρώτης έκθεσης του δικηγόρου και γλύπτη, αγαπημένου μου συμμαθητή Θεόδωρου Βισβάρδη, στο πλαίσιο της 5ης Διεθνούς Επιστημονικής Συνάντησης για τον Ούγο Φώσκολο (Οικία Φώσκολου, 20-21/9/2024).
Φυσικά στο ζακυνθινό κοινό συστήθηκε και ως γλύπτης – εκτός από νομικός, μέσα από ομαδική έκθεση εικαστικών, στην παράλληλη δράση του 12ο Πανιονίου Συνεδρίου τον Οκτώβριο του 2023. Κάθε φορά που έβλεπα τον Θοδωρή του έλεγα ακριβώς το ίδιο πράγμα, με κίνδυνο να γίνω γραφικός στα μάτια του: «Μα γιατί δεν κάνεις μια δικιά σου έκθεση, ατομική!;». Κι αυτό χωρίς ποτέ να μου έχει δώσει το δικαίωμα να σχολιάσω τόσο ευθαρσώς την δουλειά του. Μα αυτός περίμενε… Εδώ και χρόνια κράταγε χαμηλούς τόνους και δούλευε σχεδόν κρυφά από την δημόσια σφαίρα, ώστε να τελειοποιήσει την τέχνη του. Ίσως να έψαχνε την δύναμη να εκθέσει τα έργα του και να «εκτεθεί» και ο ίδιος στο ευρύ κοινό.
Μα τώρα, ως άλλος Καλλίμαχος, ήρθε η ώρα να μας δείξει την δικιά του αναμέτρηση με το αρχέγονο και το αρχετυπικό με όπλα του το σφυρί και το καλέμι, ώστε να αντιμετωπίσει τη δίνη των βοστρύχων, που ανάμεσά τους στροβιλίζονται σύμβολα και ιδέες. Όπως σχολιάζει και ο ίδιος στο εποπτικό κείμενο της έκθεσής του «το αρχαίο πνεύμα κάνει τον άνθρωπο σκεπτόμενο, τον θωρακίζει, του δημιουργεί πρότυπα και τον σμιλεύει απέναντι στις δυσκολίες».
Αυτή την πανοπλία της τέχνης ενδύθηκε λοιπόν και ο Θοδωρής για να «εκτεθεί» στον κόσμο. Και πλέον η Ζάκυνθος μπορεί να είναι περήφανη που εκτός από την αξεπέραστη πολιτιστική κληρονομιά αιώνων, γεννά και σπουδαίους καλλιτέχνες σύγχρονης τέχνης, όπως τους γλύπτες Μπάρλο, Τσουκαλά, Στρούζα και πλέον τον Βισβάρδη.
Εύχομαι γρήγορα μια ατομική έκθεση μεγάλης κλίμακας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου